Minun on jo pienen ikuisuuden ajan pitänyt kokeilla tehdä mukaan napattavia välipalapatukoita; niille olisi nimittäin käyttöä, kun koulupäivät venyvät iltayhdeksään tai kun ennen treeniä tekisi mieli napata jotain energiatasoja nopeasti kohottavaa mutta raaka-aineiltaan yksinkertaista (laadukasta) purtavaa.
Törmäsin jokin aika sitten Kiitos Hyvää -blogin arkistoissa lymynneeseen reseptiin, jossa välipalapatukan virkaa toimittaakin välipalapallerot ja tarvittavia raaka-aineita on ruhtinaalliset kaksi kappaletta. Minimalisti sisälläni riemastui ja jo noin 10 sekunnin kuluttua minulla oli uuni lämpiämässä, banaanit muussattavina ja kaurahiutaleet pitkin pöytiä (siis ihan tosi, mun näpeissä ei pysy yhtään mikään kaatumatta/putoamatta/hajoamatta).
Gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia välipaloja kaipaaville nämä pallerot ovat pelastus ja lisäksi ne ovat äärimmäisen huokeita ja helppotekoisia.
Ensimmäisestä pallerokokeilustani on nyt noin viikko ja banaanilla luonnollisesti makeutetut kaurapallerot ovat muodostuneet itsestäänselväksi osaksi arkipäiviäni. Nappaan ehkä yhden aamukahvin seuraksi, muutaman mukaani kouluun pitämään verensokerin tasaisena luentojen aikana tai nautin pari jälkiruuaksi heti illallisen jälkeen. Täydellistä.
Mitä kypsempiä banaanisi ovat, sitä makeampia palloistakin tulee. Voit myös lisätä joukkoon lorauksen hunajaa, mikäli kaipaat lisämakeutta, tai maustaa kaurapalleroita muuten oman makusi mukaiseksi. Minun suosikkimausteikseni ovat muodostuneet ripaus vaniljaa ja teelusikallinen kanelia. Ah, sitä kanelin ja banaanin huumaavaa tuoksua, kun se valtaa keittiön!
Jos pallerot eivät tunnu pysyvän kasassa muotoillessa, lisää varovasti kaurahiutaleita joukkoon ja jatka muotoilua. Harjoitus tekee mestarin! Psyllium-kuitu tai ripaus kaurajauhoa voisivat myös auttaa asia.
Banaani-kaurapallot (n. 12 kpl)
- 2 kypsää banaania
- 3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
- + kanelia, vaniljaa, hunajaa, kardemummaa…
Muussaa banaanit ja lisää joukkoon kaurahiutaleet ja mausteet. Pyörittele palloiksi leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Jos taikina ei meinaa pysyä millään kasassa palleroina, lisää hieman hiutaleita. Säilytä kannellisessa purkissa ja nappaa mukaan vaikka välipalaksi.
***
Banana oatmeal balls (glutenfree, vegan – makes around 12)
- 2 ripe bananas
- 3 dl glutenfree oats
- + cinnamon, vanilla, honey, cardamom (any spice you’d like!)
Smash the bananas in a bowl and add the oats and spices. Stir well and make little balls out of the dough on a baking sheet. If the dough doesn’t stick at all, feel free to add some oats little by little. Bake in 175 degrees for about 15 minutes. Store in a mason jar and enjoy for a healthy snack!
3
Tiina / Parempia polkuja says
Oi, nam!! Ihana välipalaidea :) Juuri väsäsin raaka-snickersejä ja ne ovat herkullisia, mutta sellaisia energiapommeja, ettei voi ihan joka päivä syödä. Nämä pallerot tulivat nyt siis kuin tilauksesta, nams :)
Aino says
Kaikenlaiset raakaherkut ja etenkin ne Snickersit on kyllä niin hyviä, mutta supertuhteja ja vähän turhan makeita – ei ehkä ihan paras välipalavaihtoehto kuitenkaan tosiaan. :) Nää pääs tänään supertestiin kun olin menossa taas iltakaheksaan asti, hyvin jaksoin! Ja niin helppo tehä että hämmästyttää :P
Nina says
Moikka! Mäkin kokeilin näitä, tosin tattarihiutaleilla, kun kaurakaan ei mulle käy, oli ehkä vähän liian kauan uunissa, joten tuli vähän kuivahkoja. Mutta tilanteen pelasti maapähkinävoi! Noista tulee pikku PB burgereita, kun laittaa nokareen maapähkinävoita halkaistun palleron väliin ;) Ja PB&J versio tuli, kun laitoin vielä pikkuisen viikko sitten tekemääni raaka omena-chia sosetta! Ihan vaan tuunausvinkkinä jos herkkuhammasta kolottelee :–)
Aino says
Moi Nina! Kiva kun uskaltauduit kokeilemaan, kenties tattarihiutaleet ovat vähän herkempiä uunissa… Voisin itekin kokeilla tehdä niillä seuraavan erän :) Ja mitäpä maapähkinävoi EI pelastaisi :D Loistava idea, kiitos kivasta kommentista!
Jenni says
Hei, kiitoksia ohjeestasi. Jäin miettimään, että kauanko kaurapallot mielestäsi säilyvät ilmatiiviissä ja kuivassa, tai ilmatiiviissä ja jääkaapissa? Mietein myös sitä oikeaa ajankohtaa ottaa pallerot uunista. Onko tarkoitus, että ne ottavat vähän väriä, kovettuvat vai jäävät pehmeiksi? Kuvassa jonka olet ottanut kaurapalloistasi, ne näyttävät olevan erittäin tummia. Onko tämä se väri minkä ne ovat saaneet uunista, vai onko väri muuttunut jälkeenpäin?
Aino says
Moi Jenni, kiitos kommentista! Oman kokemukseni mukaan pallerot säilyvät huoneenlämmössä sen 2-3 päivää ainakin – pitempään ne eivät ole koskemattomana keittiössäni pysyneet :) Mutta tuoksutellen voi varmasti päätellä, ovatko ne enää hyviä vai ei. Jääkaapissa en ole kokeillut säilyttää, mutta luulisin että nappaavat hieman kosteutta mukaansa, mikä ei välttämättä ole huono juttu ollenkaan, etenkään jos pallerot pääsivät paistovaiheessa kuivahtamaan liikaa.
Noissa mun ottamissa kuvissa pallerot näyttää tummemmilta mitä ne tosielämässä on, johtuen lähinnä taustasta ja valotuksesta. Ohjeessa mainitun vartin paistoajalla pallerot saavat vähän väriä ja pinta kuivahtaa hieman, mutta jäävät sisältä pehmeän meheviksi – optimaalinen paistoaika tietysti vaihtelee hieman riippuen pyöryköittesi koosta. Väri saattaa tummua hieman jäähtyessään :) Toivottavasti tästä vastauksesta oli edes vähän apua!
Pipsa says
Onpas huisin hyvä idea. Nannalta näyttää. Tykkäilen myös uudesta ulkoasusta! Käyttäjäystävällinen sivu sinulla, ja aina vaan paranee :) Ihailen todella, miten jaksat käyttää blogin koodaamiseen niin paljon vaivaa :)
Aino says
Kiitos Pipsa :) Innostuin tosiaan vähän tän ulkoasun kanssa ja kaikki ei oo vieläkään ihan just niin ku haluaisin :D Ja nää banaanipallerot on ihania, suosittelen todellakin kokeilemaan, se tuoksu…<3
matias says
hiustenhalkomista, mutta hunaja ei ole vegaaninen valinta. valitan.
Jane says
Tein näitä tänään ja oli kyllä tosi hyviä! Ihan huippu resepti. Lisäsin itse sekaan rouhittuja manteleita pientä rousketta tuomaan :) näitä nappaan ehdottomasti mukaan huomiselle lukureissulle kirjastoon.