Mistä tietää, että syksyn tentit alkavat olla ihan nurkan takana?
Tietysti siitä, että kämppä kiiltää puhtauttaan ja uuni on jatkuvasti lämpimänä.
Jos asioiden tekemisen pakoilu olisi urheilulaji, olisin jo moninkertainen kultamitalisti. Esimerkkinä tämänaamuinen: istuin alas ja päätin keskittyä logistiikan saloihin 60 minuutin ajan taukoamatta, tehden kaikki mahdolliset varotoimet: suljin sosiaaliset mediat, piilotin puhelimen ja eliminoin jäätelön pakkasesta (krhm). Kului noin vartti ja löysin itseni nelinkontin kylppärin lattialta putsaamassa viemäriä juuriharja kädessäni.
Toinen esimerkki asioiden lykkäämisestä on onneksi hieman makoisampi; kuvissa komeileva omenapiirakka syntyi viime viikonloppuna ystäväni illallisjuhlia komistamaan (ja katosi yhdeltä istumalta!). Sen pohja on makeutettu täysin luonnollisesti taateleilla ja se on gluteeniton. Käytännössä se on siis kuin raakakakkupohja, mutta paistettuna. Ja siis… Niin hyvää. Niin hyvää, ettei sen syömistä tahdo lykätä millään.
Apukokki vetelee sikeitä milloin vain ja missä vain, heräten vain taikinakulhoja putsaamaan. Ah, voisinpa minäkin.
Aiemmin syksyllä kuolasin erilaisten raakaomenapiirakoiden perään, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, ettei omenapiirakka ole omenapiirakka ellei siinä ole paahteisen herkullista, ohutta pohjaa ja täytteenä uunin pehmentämiä, kanelilla höystettyjä makeita omenalohkoja. Ja omenapiirakka nyt vaan tulee nauttia lämpimänä jonkin vaniljaisen kanssa. Jotkut asiat elämässä vaan on. Tai sitten olen vanhanaikainen. Mutta omenapiirakat omenapiirakoina, pliis!
Yleensä omenapiirakan pohja valmistuu kahdesta pääraaka-aineesta; voista ja sokerista. Niin herkullinen kuin tämä kombo onkin, kaipasin jotain ravitsevampaa. Aikani googlailtuani löysin ohjeen, joka kuulosti niin hatusta vedetyltä, että sitä oli suorastaan pakko kokeilla. Herkullinen omenapiirakka ilman lisättyä sokeria, eläinkunnan tuotteita tai gluteenia – sula mahdottomuus vai upea mahdollisuus?
Testierä osoittautui herkulliseksi, vaikka pohjan käsittely olikin sen tahmean koostumuksen vuoksi hieman haastavaa. Suosittelen siis jäähdyttämään sitä hetken jääkaapissa ennen käyttöä ja lisäksi kauliessa asettamaan sen esimerkiksi leivinpaperiarkkien väliin, jotta vältyt turhalta hajoilulta (niin kirjaimellisesti kuin vertauskuvallisestikin). Jos sinulla on tehokas monitoimikone, tulet säästämään aikaa ja hermoja, mutta myös heikompitehoisen blenderin ja kuumennusta kestävän(!) käsivatkaimen avulla pärjää myös.
Lopputulos on karamellinen, luonnollisen makea omenapiirakka täynnä makua ja hyvää fiilistä. Siis juuri sitä, mitä nämä sadepäivät kaipaavat.
Omenapiirakka (gluteeniton, vegaaninen)
Pohja:
- 2,5 dl pähkinöitä
- 2,5 dl medjool-taateleita, kivet poistettuna
- 2,5 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja (tai jauhettuja kaurahiutaleita)
- 1-4 rkl vettä
- 1 rkl sulaa kookosöljyä
- 1 tl vaniljaa
- Ripaus suolaa
Täyte:
- 4 kiinteää (luomu)omenaa
- 2,5 dl medjool-taateleita, kivet poistettuna
- Puolikkaan sitruunan mehu
- 1 tl vaniljauutetta
- 1-2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl neilikkaa
Lisää tehosekottimeen kuivat aineet ja jauha sileäksi jauhoksi. Lisää sitten puhdistetut taatelit, ruokalusikallinen vettä, öljy ja mausteet ja jatka työstämistä, kunnes saat tasaisen massan. Massa pitäisi olla niin tiivistä, että saat pyöriteltyä siitä helposti tiiviin pallon – lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos massa on liian kuivaa. Peitä pallo elmukelmulla ja laita se jääkaappiin vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi.
Kauli pallo sitten kahden leivinpaperin välissä tasaiseksi levyksi, poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti ja asettele taikina pohjimmaisen leivinpaperin kanssa vuokaan. Itse käytin neliskanttista, 23cmx36cm. Tasoittele pohja sormien avulla, pistele siihen haarukalla reikiä ja paista sitten 200 asteessa noin vartin ajan.
Valmista pohjan paistuessa täyte. Pese ja kuutioi omenat haluamasi kokoisiksi paloiksi. Yhdistä muut ainekset blenderissä ja sekoita massa suuressa kulhossa omenakuutioiden kanssa mahdollisimman tasaisesti. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista n. 30 minuuttia 175 asteessa tai kunnes omenasi ovat mukavasti pehmenneet. Mikäli piirakan reunat alkavat tummua liiaksi, kannattaa koko paistos peittää esimerkiksi foliolla. Anna valmiin piirakan jäähtyä hieman, leikkaa varovasti paloiksi ja nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa!
***
Apple pie (gluten free, vegan)
Crust
- 2,5 dl nuts
- 2,5 dl pitted medjool dates
- 2,5 dl (glutenfree) oat flour or regular gf oats grounded into flour
- 1-4 tbsp water
- 1 tbsp coconut oil, melted
- 1 tsp vanilla essence
- Pinch of salt
Filling
- 4 firm apples
- 2,5 dl pitted medjool dates
- Juice of half of a lemon
- 1 tsp vanilla essence
- 1-2 tsp cinnamon
- 1 tsp cardamom
- 1 tsp cloves
Add the dry ingredients to a high speed blender and ground into flour. Add then the pitted dates, a table spoonful of water, oil and the spices and keep blending until you get smooth dough. The dough should be firm enough to make a ball – add some water if your dough is too dry. Cover your dough ball with a plastic sheet and refrigerate for at least 30 minutes.
Press the dough down into the pie pan lined with baking sheet. This is easy to do if you roll the dough into a flat crust between two baking sheets and then carefully tear the upper one out and place the crust into the pan while it’s on the bottom baking sheet. Press the dough evenly to the pan and prick the crust all around with a fork. Pre bake in oven in 200 degrees Celsius for around 15 minutes.
While the crust is baking, prepare the filling. Cut the apples into small cubes and place them in a large bowl. Blend the dates, lemon juice, vanilla and spices with a blender and incorporate this mixture with the apple cubes. Pour the mixture on the pre-baked crust and bake for around 30 more minutes in 175 degrees. Cover the pie with foil if the edges start to brown too much. Let cool and enjoy for example with some vanilla ice cream.
1
Pipsa says
Onpa hyvän näköistä piirakkaa! Tuo onkin mahtava idea käyttää ”raakapohjaa” myös paistettuun herkkuun! Eihän se maku siitä mihinkään huonone, saa vaan vähän omenapiirakkamaisemman elämyksen kuin raakana :)
Haha, ja tuosta pakoilusta – olen huomannut aivan saman ilmiön näin koulukiireiden keskellä! Varsinkin mitä epämiellyttävämpi homma, se kauemmin kestää tarttua… ja sitten niitä miellyttävämpiä kouluhommia tekee viivytellen, ettei tarvitsisi tarttua niihin kaikkein haastavimpiin :D
Aino says
Kiitos Pipsa! :) Joo, ei se maku todellakaan huonontunut, taatelit vaan muuttuvat karamellimaisemman makuisiksi uunissa ja pähkinät korostavat tätä makua entisestään. Nam. Näitä raakakakku goes uuni -kokeiluja pitää kyllä jatkaa tulevaisuudessakin, voishan samaa ohjetta nimittäin soveltaa vaikka mihin!
Ja niinpä. Pitäis aina vaan pysyä lujana ja alottaa siitä vaikeimmasta/tylsimmästä tehtävästä ja ottaa ne mukavimmat hommat sitten vaikka ”palkintona” :D
Paula says
Oho, tämä kuulostaa juuri sellaiselta omppupiirakalta, jota meillä voitaisiin tehdä. Siis ihanalta!
Aino says
Siispä kokeilemaan! Kiitos kivasta kommentista :)
Veera says
Taivaallista! Aika paljon olen kokkaillut terveysherkkuja ja lähes aina olen itse äimistynyt niiden ihanista makuvivahteista ja syömistä seuraavasta kevyestä olosta mutta läheiset eivät ole niinkään hoksanneet äimistelyäni (esim raakabrownie maistui kuulemma kaurapuurolta, whaaaat..) Nyt meni kyllä täydestä testihenkilöönkin! Itse paistoin vielä omenat pannulla kookosöljyssä/vedessä pehmeäksi ja käytin vain viitisen minuuttia uunissa. Kaveriksi omatekoista mansikkajätskiä, ah nam.
Aino says
Haha, ennakkoluuloiset asenteet on täältäkin suunnalta tuttuja, oon tosin aika hyvin saanut monet puolelleni :) Ei vaan mainosta sitä, että kyseessä on mikään ’terveysherkku’, sekin jo aiheuttaa osassa ikäviä tunteita :D Ja namskis, omput & pannu & kookosöljy natsaa varmasti hyvin. Hienoa, että maistui myös testihenkilölle. Yks herkku kerrallaan hyvä tulee!
Mai says
Heips! Selailin tänään blogiasi ja löysin itseni tekemästä tätä herkkua :) tuolla se odottaa maistamista, tein lisukkeeksi kookosvaahtoa, ai että! <3 oma tuotokseni tosin ei näytä ihan yhtä hyvältä kuin kuvissasi, mutta uskon että maistuu hyvältä!
Glotter-Bäckerin says
Yhteensä 5dl taateleita?! :O
Aino says
Tästä tulee aika iso piirakka :)