Moni gluteenitonta leipäohjetta metsästänyt on todennäköisesti törmännyt käänteentekeväksi kutsutun siemenleivän ohjeeseen. Mikäli et ole vielä kokeillut, niin hopihopi kokeilemaan – siemenet ja pähkinät tuovat helppotekoiseen leipään ihanan uniikin makumaailman! Alkuperäisessä ohjeessa on kuitenkin pari miinuspuolta, joiden inspiroimana olen muokkaillut ohjetta mieleiseeni suuntaan.
Ensinnäkin, moinen määrä siemeniä ja pähkinöitä (5dl) yhtä leipää varten tulee suhteellisen kalliiksi, varsinkin mikäli mielii syödä leipää useamminkin. Ja usko minua kun sanon, että tätä leipää on vaikea jättää pöydälle pölyttymään – se on nimittäin ihan superhyvää. Toinen tosiasia on se, että leipä on sellaisenaan todella tuhtia ja siemenet dominoivat sekä makua että rakennetta, latasitpa siivusi päälle sitten mitä vaan.
Hakusessa oli siis jotain, mikä muistuttaisi purupinnaltaan hieman enemmän tavallista leipää ja tulisi halvemmaksi valmistaa, mutta olisi silti gluteeniton JA herkullinen. Mahdoton tehtävä?
No ei ollut! Kokeilin vaihtelemalla siementen määrää ja lisäämällä tilalle kaura- ja tattarihiutaleita sekä -jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessahan ei käytetä mitään jauhoja, ainoastaan pähkinämurskaa, siemeniä ja kokonaisia kaurahiutaleita. Leivän rakenne on tiivis ja sellaisena se pysyy, sillä taikinaan ei tule mitään kohottajaa lukuunottamatta chiasiemeniä ja psyllium-kuitua, jotka sitovat itseensä nestettä ja pitävät leivän kasassa. Mitään pullaleipää tällä ohjeella ei siis saa aikaiseksi ;)
Viimeisimpänä kokeilin kuvissa näkyvää komboa, jossa siemeniä on jäljellä enää alle puolet alkuperäisestä määrästä ja suurin osa taikinasta koostuu tattari- ja kaurahiutaleista ja -jauhoista. Mielestäni tattarin ominaismaku sopi leipään erinomaisesti, mutta lisää ihmeessä kaurahiutaleiden määrää suhteessa tattariin, mikäli vierastat tattarin makua.
Muutenkin voit muokkailla ohjetta mielesi mukaan, kunhan kokonaissuhteet (kuivien ainesten määrä : nesteen määrä) pysyy samana etkä unohda heittää sekaan psylliumia ja chiasiemeniä. Ne taitavatkin olla kalliimmat yksittäiset raaka-aineet, jotka leivän tekoon tarvitset. Paketit saattavat olla yksittäisinä ostoksina kohtuullisen hintavia, mutta kestävät pitkään käytössä.
Muutenhan tämän leivän pyöräyttäminen on helppoa kuin heinänteko; sekottelua ja odottelua. Tärkeintä on antaa leivän vetäytyä kunnolla 1) ennen uuniin laittoa ja 2) paistamisen jälkeen. Noin tunti kummassakin vaiheessa on kokemukseni mukaan passeli.
Tattari-siemenleipä (gluteeniton, vegaaninen)
- 4 dl kylmää vettä
- 3 dl tattarihiutaleita (/-jauhoja)
- 3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
- 2 dl pähkinöitä tai siemeniä
- 3 rkl psylliumia
- 2 rkl chiasiemeniä
- 2 rkl kuivattuja yrttejä (valintasi mukaan; minä käytin valmista sekotusta)
- laadukasta suolaa
Blenderöi pähkinät ja/tai siemenet pienemmäksi rouheeksi tehosekottimen avulla ja sekoita sitten ne ja loput kuivat ainekset keskenään kulhossa sekaisin. Lisää vesi ja sekoita huolellisesti. Lisää aavistus vettä, mikäli taikina tuntuu jäävän liian kuivaksi.
Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaavi taikina siihen. Tasoita pinta ja annavleivän vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Paista leipää uunin keskitasossa 180 asteessa noin tunnin ajan. Leipä on valmista kun taikinaa ei enää kokeiltaessa tartu veitseen.
Mikäli haluat leipään kovemman ’kuoren’, voit ottaa leivän uunista noin 40 minuutin paiston jälkeen ja kumota sen ylösalaisin ritilälle ja jatkaa paistamista 200 asteessa noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä täydellisesti ja nauti. Säilytä leipää jääkaapissa esimerkiksi leivinpaperiin käärittynä.
***
Buckwheat seed bread (glutenfree, vegan)
- 4 dl cold water
- 3 dl buckwheat flakes (or flour)
- 3 dl oats
- 2 dl nuts or seeds or both
- 3 tbsp psyllium
- 2 tbsp chia seeds
- 2 tbsp dried herbs (I used a ready-made mix)
- high quality salt
Blend the nuts/seeds quickly into slightly smaller bits and mix them with rest of the dry ingredients in a large bowl. Add cold water and stir well; add some water if the texture remains too dry.
Cover a bread pan with a baking sheet and pour the dough on it. Sooth it out and place to fridge to soak for at minimum one hour. Bake the bread in 180 degrees for around an hour; if you want your bread to have a crispy crust, you can remove it from oven after 40 minutes, place it upside down on a rack and keep baking at 200 degrees for ~15 minutes. Let the bread cool down completely and enjoy. Store wrapped in a baking sheet preferably in a cool place.
1
merikukka says
Kuulostaa tosi hyvältä ohjeelta ja aion kokeilla tätä reseptiä heti viikonloppuna. Olen sitä pähkinäleipää tehnyt, ja vaikka tykkään pähkinöistä tosi paljon, ei se minuun oikein uponut. Tämä resepti olisi vähän kevyempi ja tosiaan edullisempikin :)
Aino says
Juu, se on tosiaan aika rouskuvaa eikä ehkä niin ’leipämäistä’ loppujen lopuksi kuitenkaan :) Toivottavasti tämä kokeilu onnistuu ja maistuu! ^^