Erehdyin jo luulemaan, etten ikinä onnistuisi saamaan falafeleistani kauniita ja symmetrisen pyöreitä. Kerta toisensa jälkeen epäonnistuin yrityksissäni (taitaa olla keittiössäni muutenkin enemmänkin sääntö kuin poikkeus). Mikä niissä palluroissa on niin vaikeaa? Miksi ne lässähtävät? MIKSI MINUN FALAFELINIT OVAT NIIN RUMIA JA KAIKKIEN MUIDEN NIIN KAUNIITA?! Olin jo heittämässä Pirkka-kikherneeni (huom. tämä ei ole mainos) roskakoriin, kunnes sain kasattua itseni henkisesti muutamalla voimaannuttavalla motivaatiolauseella.
Ja niinpä kerroin itselleni eräänä kauniina perjantaiaamuna ”I CAN DO THIS” ja ryhdyin rohkeasti falafelihommiin. Ja uskomatonta kyllä, tällä kertaa falafeleista tuli pyöreitä, maukkaita, herkullisia, kauniita ja kuvauksellisia! Hykertelen edelleen tyytyväisyydessäni.
Inspiraatiota reseptiin ammensin mm. täältä, jätin tosin sipulin pois – ja pidin mausta ehdottomasti enemmän ilman. Jos olet sipulin ystävä, sisällytä se toki ihmeessä reseptiin. Itse diggailen enemmän valkosipulista kuin ärtsystä normisibaleesta joten sitä sai sitten tulla kaksin verroin. Mausteita säädin muutenkin oman makuni mukaiseksi – kannattaa maistella taikinaa tekovaiheessa! Lisäksi käytin kaurajauhoa tuomaan rakennetta. Uskaltaisin kyllä väittää, että mikä tahansa jauho kelpaa.
Nimesin tämän reseptin aloittelijaystävälliseksi koska se on ensimmäinen, jolla olen ikinä koskaan onnistunut tekemään kauniita ja makoisia falafeleja. Ja ennen tätä ehdin kokeilla ainakin kolmea, neljää eri reseptiä. Aiemmin ongelmaksi koitui taikinan liika kosteus enkä pitänyt aiempien kokeilemieni falafelien (liian vahvasta) makumaailmasta. Tässäkin on onneksi varaa joustaa, jos tykkäät mausteisemmasta niin ronskimmalla kädellä mausteita sitten! Ja sitä sipulia!
Valmistus on helppoa: teet taikinan, ruskistat falafelit pannulla ja annat kypsyä hetken uunissa. Ta-daa! Nauti falafelit tuoreeltaan (ehdottomasti parhaimmillaan niin) raikkaan salaatin ja helppotekoisen tsatsikin kanssa kuten minä tein tai heitä koko setti vaikka pitaleivän väliin. Raikas kesäateria on valmis! Tsatsiki on mielestäni ihan huippulisä uunifalafelien kanssa, sillä uppopaistamattomat falafelit eivät ole ihan niin meheviä kuin aidot ystävänsä, vaikka hurjan hyviä (ja aavistuksen terveellisempiä) tietysti ovatkin.
Aloittelijaystävälliset falafelit uunissa ja raikas tsatsiki (gluteeniton)
Falafelit
- Kaksi purkkia huuhdeltuja ja huolellisesti valutettuja kikherneitä (paino ilman nestettä n. 400g)
- Kananmuna
- (Sipuli)
- Valkosipulinkynsi
- Kourallinen tuoretta persiljaa tai korianteria
- 1 tl kuminaa
- Ripaus paprikajauhetta
- Noin 2cm pala tuoretta chiliä siemenet poistettuna (tai maun mukaan kuivattua)
- 2 rkl kaurajauhoa (tai 2 rkl kaurahiutaleita käytettynä blenderissä)
- Ripaus suolaa & pippuria
- 1 rkl oliiviöljyä
Tsatsiki
- 2dl kreikkalaista jogurttia
- n. 10cm pala kurkkua (kuorittu ja raastettu)
- Murskattu valkosipulinkynsi
- Suolaa, pippuria
- N. 1tl sokeria
- Noin kourallinen tuoretta minttua silppuna
+ Salaattia, pita-leipää tms.
Aloita valmistamalla tsatsiki! Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja peitä huolellisesti kelmulla. Laita jääkaappiin makustumaan.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy keskenään tehosekottimessa tai sauvasekottimella tasaiseksi, paakuttomaksi taikinaksi. Lisää lopuksi öljy. Maistele ja mausta taikinaa makusi mukaiseksi. Pyörittele taikinasta tasapaksuja palleroita ja paista muutamassa erässä pannussa runsaassa oliiviöljyssä. Muutama minuutti kovalla lämmöllä riittää, tarkoitus on, että falafelit saavat kauniin rapean rusehtavan pinnan – muista siis pyöritellä falafeleita hellästi ympäriinsä öljyssä! Lisää öljyä pannulle tarpeen mukaan, tässä ei kannata säästellä ;) Asettele valmiit falafelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Nauti tsatsikin ja haluamasi lisäkkeiden kera!
***
Beginner-friendly falafels & fresh tzatziki
Falafels
- 400g of rinsed and drained chickpeas
- Onion
- 1 egg
- 1 clove of garlic
- Handful of fresh parsley of coriander, chopped
- 1 tsp of ground cumin
- A pinch of paprika, salt and black pepper
- 2cm piece of fresh chili (remove seeds)
- 2 tbsp of flour (I used oat flour but any flour is good)
- 1 tbsp of olive oil
Tsatsiki
- 2 dl greek yogurt
- 10 cm piece of cucumber (peeled and grated)
- Crushed clove of garlic
- Some salt and pepper
- 1 tsp of sugar
- A handful of fresh mint, chopped
+ Fresh salad, pita bread, rice…
Begin with putting together the tzatziki sauce! Mix all the ingredients in a bowl, cover precisely and place into fridge to settle.
Preheat the oven to 175 degrees. Add all ingredients except the oil to a blender or use a hand mixer to make an even dough. Add the oil and stir throroughly. Remember to taste the dough and adjust the spices to your liking! Form little even-sized balls from the dough and fry on a pan with olive oil. Don’t be afraid to use quite a lot of oil, the falafels will just turn better and crispier. Fry falafels from all over for few minutes until beautifully brown and place them on a baking tray covered with baking sheet. Bake for around 8-10 minutes. Enjoy immediately with your delicious tzatziki, some fresh salad or pita bread!
6
Maarit says
Onko kenelläkään ollut vaikeuksia saada falafel-taikinaa tehdyksi tehosekoittimella? Minulla on mielestäni aika hyvä kone, mutta se ei todellakaan jaksanut pyörittää taikinaa. Laiton taikinan kahdessa osassa mutta ei onnistunut silloinkaan. Jouduin survomaan sen sauvasekoittimella.