Täydellisten brownieitten metsästys jatkuu – kukapa ei rakastaisi ihanan meheviä brownieita, vielä kun ne saisi sokerittomina, luontaisesti gluteenittomina sekä täynnä elimistölle hyödyllisiä, kertatyydyttymiä rasvahappoja?
No, tämänpäiväinen brownieherkku on melko lähellä etsimääni täydellisyyttä, erityisesti mikäli lämpeää maapähkinävoin ja suklaan hurmaavalle kombolle. Herkulliset browniepalat katosivat kulhostaan alle vuorokauden sisällä, taisivat siis maistua muillekin kuin kokille (kuten 99% ajasta muutenkin, vaikka ”terveyskokkauksiani” välillä lähestytäänkin epäilevin mielin).
Näissä brownieissa ei ole lisättyä sokeria, vaan makeutus syntyy luonnollisesti kypsästä banaanista ja muutamasta taatelista. Vehnäjauhoja ei myöskään kaivata, mutta lisäsin hieman kaurahiutaleita taikinan joukkoon – luulisin kyllä, että ilmankin pärjää. Koostumus oli mahtavan mehevä ja maku täyteläinen.
Kaurahiutaleiden gluteenittomuudesta muuten hieman; kaurahan on luontaisesti gluteeniton mutta sitä käsitellään usein samoissa tehtaissa ja tuotantolinjoilla kuin esimerkiksi vehnätuotteita, jonka vuoksi tavallisissa kaurahiutaleissa saattaa olla gluteenin jäämiä. Niinpä gluteeniyliherkille tai keliaakikoille kannattaa aina ostaa hiutaleita, jotka on merkitty ”gluteeniton” -merkinnällä, eli ne on valmistettu erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Mikäli gluteenittomuus on lähinnä oman hyvän mielen valinta, ei se ole niin justiinsa eli tavalliset kaurahiutaleet käyvät vallan mainiosti :) Kaurahiutaleet ja -jauho ovat kyllä gluteenittoman keittiön ykkösjuttuja luonnollisuutensa ja hintatasonsa vuoksi.
Hyvän mielen maapähkinä-suklaabrowniet (gluteeniton, ei lisättyä sokeria)
- 100g taateleita (kivettömiä)
- 1 kananmuna
- 3 rkl kaakaojauhetta
- 3 rkl maapähkinävoita
- 1 kypsä banaani
- 1 dl kaurahiutaleita (/kaurajauhoja)
- 1 tl leivinjauhetta
Surraa maapähkinävoi, taatelit ja banaani tasaiseksi tahnaksi kulhossa. Lisää kananmuna ja sekoita huolellisesti. Sekoita erillisessä kulhossa kuivat ainekset ja surraa kosteiden aineiden sekaan. Kaada taikina huolellisesti öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun pienehköön vuokaan (itselläni taisi olla 20×20) ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia. Itse paistoin juurikin tasan 15 minuuttia eikä brownie päässyt kuivahtamaan yhtään, vaan jäi täydellisen meheväksi, joskin keskipalat jopa aavistuksen hieman löysiksi. Mutta brownieitten kanssa pätee sääntö ’mieluummin vähän liian vähän kuin vähän liikaa’ ;) Anna vetäytyä ainakin tunnin ajan ja nauti. Säilyy mehevänä jääkaapissa.
***
Feelgood peanut butter chocolate brownies (gluten-free, refined sugar-free)
- 100 grams of dates (seedless)
- 1 egg
- 3 tbsp cocoa powder
- 3 tbsp peanut butter
- 1 ripe banana
- 1 dl oats (or oat flour)
- 1 tsp baking powder
In a large bowl, blend together peanut butter, dates and banana. Add egg and mix throroughly. In a separate bowl mix the dry ingredients together and add evenly to the wet mixture. Blend to a smooth batter and pour into well-oiled baking tray (or cover the tray with a baking sheet). I used a tray quite small, 20×20 centimeters. Bake in 220 degrees around 15 minutes for a very fluffy and moist brownies – a bit longer if you prefer your brownies more ’cake like’. Let the brownies cool a bit and enjoy! Store in fridge to a closed box.
33
Kia says
Nammm! Näitä(kin) mun on pakko testata jokin kaunis päivä! :)
Annie says
Tein näitä tänään ja ihania tuli! Ihan hieman aiemmin olisin saanut ne ottaa uunista, mutta onneksi eivät kuivaksi kuitenkaan menneet. Sivelin päälle vielä cashewpähkinävoita ja koristelin mulpereilla, nams! :)
Minttu says
Hyvää oli. Hieman ihmettelen että kuinka sait tuon marmori efektin.
Aino says
Hyvä että maistui! Lisäsin tosiaan maapähkinävoita brownietaikinan päälle juuri ennen uuniin laittoa ja pyörittelin veitsellä kuvioita. Helppoa :D
Kirsi says
Näyttäväypä herkullisilta! Aion kokeilla näitä, mutta sori tyhmä kysymys: millä sä suristit taikinan? Sauvasekoittimellako? Pitänee varmaan hakea taas uus laite kaappiin, kun sauvasekoitinta en vielä omista. Blenderistä taikina ei varmaan hevillä lähde enää vuokaan… :)
Aino says
Sauvasekottimellapa hyvinkin! Muuten onnistuisi varmasti ilmankin, mutta taateleista on aika vaikeeta saada tasaista mömmöä käsipelin – voisihan nuo (taatelit, banaani & maapähkinävoi) toki myös surrata erikseen tahnaksi tehosekottimella, mikäli kärsivällisyyttä riittää, ja kaapia sitten kuivien ainesten joukkoon :) Nää oli kyllä tosi herkullisia, maapähkinä ja suklaa on ihanaihanaihana yhdistelmä!
Minttu says
Kauniisti pyytäisin että lisäisit tämän ohjeen brownie kategoriaan (oli nimittäin vaikeuksia löytää tämä) Kiitos!
Aino says
Kiitti kommentista, korjaan asian! Resepti-indeksi pitää muutenkin päivittää, joten tämä muistutus tuli hyvään saumaan :)
Suvi says
Hei! Tosi hyvältä näyttää ja ois kiva kokeilla joskus. Mietin kuitenkin että voisko kananmunan mitenkään jättää pois? Millä suosittelisit korvaamaan jos pystyy? Haluisin nimittäin brownieistani täysin vegaani- ja kananmuna-allergikkoystävällisiä. :)
Aino says
Heipsan, kiitos kommentista! Kenties yleisin vegaaninen kananmunankorvike on pellavansiemenet tai chiansiemenet; nistä voi tehdä ’hyytelöä’ mitä sitten lisätään taikinaan tai sitten taikinan valmistusvaiheessa joukkoon sekotetaan pari teelusikallista pellavansiemenrouhetta/chiasiemeniä ja taikinan annetaan hetken ajan ’turvota’. Ainakin chiasiemenillä olen tehnyt onnistuneita kokeiluja (1-2rkl per taikina), mutta tarkkoja mittoja en ole ikinä kyllä napannut ylös joten en niitä osaa valitettavasti antaa.
Mutta, Liisa on tehnyt bataattibrownieita täysin vegaanisesti, ehkä tää ohje antaa paremmin suuntaa: http://trainingdrama.fitfashion.fi/2015/02/10/terveelliset-browniet-gmve/
Ja löysinpä vielä tällaisen kattavalta vaikuttavan listauksen kananmunattomasta leivonnasta; http://www.kamomillankonditoria.com/2009/12/kananmunaton-leivonta.html
Toivottavasti tästä oli nyt apua :)
JJ says
Tein näitä eräänä perjantai-iltana. Ajattelin jo mielessäni miten ihanan mehevää ja kuohkeaa brownieta mutustelisin myöhemmin illalla.
Meinasin itkeä harmituksestani kun herkku tuli uunista ja maistoin.
Se oli ihan kaikkea muuta mitä olin odottanut. Jotain meni isosti vikaan ja vika on taatusti tekijässä :D
Mutta mitä opin tästä; maapähkinävoi ei ehkä ole se mun juttu ;)
Ada says
Voiko maapähkinävoin jättää pois? Itse en nimittäin sen maulle niin lämpeä. Tai onko sille joku korvike?
Aino says
Sen voi korvata jollain muulla pähkinävoilla! Esimerkiks mantelivois sopia tosi hyvin. Myydään ainakin Ruohonjuuressa :)
Lenni says
Oijoijoi tuunasin reseptiä omiin mieltymyksiini (ja ruokakaappieni sisältöön ;) sopivaksi ja tuli ihan oikeasti mutaista ja hyvää!! Hyvä pohja jatkaa terveellisempien herkkujen kokeilua, sillä tää oli mulle moisia eka ikinä.. seuraavaksi sit varmaan voi jo hyökätä kikherne-, bataatti- tai mustapapubrownieiden kimppuun :)
http://donoteatsnow.blogspot.fi/
Aino says
Ihana että tykkäsit! Rohkeesti vaan kokeilemaan, bataattibrowniet on meitsin lemppareita ;)
Irina says
Hei! Onko käyttämäsi kaakaojauhe raakakaakaojauhetta vai ihan perus tummaa kaakaojauhetta? :)
Aino says
En muista, kumpaa tässä käytin, mut tavallinen tumma kaakaojauhe käy paremmin ku hyvin. :)
Glotter-Bäckerin says
Tää oli hyvä! Ei ehkä mustapapubrownien kampittaja mutta mehevä kuten brownien kuuluukin. Ripottelin pinnalle maapähkinöitä – paahtuivat kivasti ja komppasivat hyvin. Tarjoilin vielä hunaja-jogurttijäätelön (luonnonjoguttia ja hunajaa sekaisin ja jäätelökoneeseen) kanssa ja ah, kuinka syntisen terveellinen iltapala oli koossa.