Hei kaikki, minä olen Aino. Olen leivonta-addikti.
Ei kulu päivääkään, jona en ajattelisi tai suunnittelisi tai kuolaisi tai hioisi jotain leipomusta. Leipoessa mielentilani on kuin meditoidessa. Täydellisen rento flow. Jotkut kai jaksavat ottaa stressiä ruuanlaitostakin, mutta minulle sillä on täysin päinvastainen vaikutus. Kenties siksi viihdynkin keittiössä niin hyvin.
Tämä gluteeniton, täynnä hyviä rasvoja ja proteiinia oleva pähkinäkakku 100% synnittömällä suklaatäytteellä boostattuna syntyi eräs ilta suorittaessani kevätsiivousta ja löytäessäni kaapin perälle kertyneet satunnaiset kuiva-ainevuoret. Ylijäämäsiemenet ehdinkin jo upottaa siemennäkkäriin (joka on muuten aivan mielettömän herkullista!) mutta mihinkäs nuo kaikenkattavat pähkinät voisin survoa?
Instagramin koukuttavasta maailmasta monen mutkan takaa löysin tämän ”breadcaken” reseptin. Jääkaapissani lojui vielä sopivasti muutama pehmoinen medjool-taatelikaunotar ja banaanitkin koputtelivat kypsyyttään… Siispä uuni lämpimäksi jälleen kerran ja keittiömeditaation pariin! Nimesin tämän kakun ovelasti melkein paleoksi koska alkuperäisessä ohjeessa ei ole viljoja käytetty laisinkaan, mutta minusta pari ruokalusikallista kaurajauhoa tekee koostumuksesta paljon helpommin käsiteltävän (ja kutsuvamman näköisen). Lisäksi alkuperäisessä ohjeessa täytettä tulee suhteessa muuhun taikinaan omaan makuuni turhan paljon eikä kakku meinaa pysyä kasassa. Tai sitten en vaan osaa – mene ja tiedä!
Koska kyseessä on ”breadcake” tehdään se nimensä mukaisesti leipävuokaan. Onnistuu tämän teko varmasti myös tavalliseen (joskin pienehköön) kakkuvuokaankin tai vaikka muffinivuokiin.
Melkein paleo pähkinäkakku suklaisella täytteellä
Kakkupohja
- 1 dl kookosjauhoja
- 2 rkl pellavansiemeniä (tai -rouhetta)
- 3 dl mantelijauhoja
- 1 dl kaurajauhoja (tai 1,5 dl blenderissä käytettyjä kaurahiutaleita)
- 1,5 tl leivinjauhetta
- Ripaus suolaa
- 2 rkl hunajaa
- 4 kananmunaa
Suklaisa täyte
- 2 dl pehmeitä kivettömiä taateleita
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 pieni banaani
- 0,5 dl vettä
- noin desi rouhittuja pähkinöitä (itselläni cashew mutta kaikki käy)
+ kookosöljyä tms.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki pohjaan kuuluvat kuivat ainekset huolellisesti keskenään. Lisää joukkoon kananmunat ja hunaja ja sekoita. Kaada puolet seoksesta huolellisesti öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki sen ainekset esim. tehosekottimessa tai sauvasekottimella. Lusikoi täyte pohjakerroksen päälle keskelle leipää ”viivaksi” ja kaada loput kakkupohjataikinasta päälle niin, että täyte peittyy.
Paista kakkua uunin keskitasolla n. 30 minuuttia niin, että sen pinnasta tulee kauniin kullanruskea. Anna kakun vetäytyä vähintään tunti ennen tarjoilua ja mielellään jääkaapissa, missä se myös säilyy ihanan kosteana ainakin muutaman päivän ajan.
0
Minttu says
Leivoin tätä tänään. Täyte oli taivaallista, mutta taikina oli jostain syystä todella kuivaa. Seuraavalla kerralla pitää laittaa sekaan omenasosetta.. Kiitos kuitenkin tästä ohjeesta
Aino says
Moi Minttu, harmi että taikina ei onnistunut! Kookosjauhot tosiaan imevät nestettä reilunlaisesti, joten varsinkin jos käytössä on pieniä kananmunia, saattaa olla tarpeen lisätä jotain nestettä kaveriksi. Omenasose juurikin toimisi varmasti hyvin! Ja kiva että täyte oli joka tapauksessa hyvää ;)