Ihanaa äitienpäivää kaikille nykyisille ja tuleville äideille! <3
Ajattelin ensin postata tämän reseptin vasta myöhemmin ensi viikolla, mutta olen kärsimätön tulin toisiin ajatuksiin. Tein siis äidilleni juhlapäivän kunniaksi elämäni ensimmäisen raakakakun joka kaikeksi onneksi paljastui menestykseksi muutamasta mutkasta matkassa huolimatta. Maku oli raikas mutta monisävyinen, koostumus erinomainen ja kokonaisuus yksinkertaisesti upea (vaatimattomuus kaunistaa, eikö juu ;) ).
En koskaan aikaisemmin ollut edes maistanut raakakakkua, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Lopputulos oli kuitenkin oikeasti näyttävän kakkumainen ja jopa isäpappani, vanhanaikaisten kermakakkujen ylin ystävä tykkäili kakusta aamukahvin kera. Siispä jaan (idioottivarman?) reseptin kanssanne enemmän kuin hyvillä mielin.
Alkuperäistä reseptiä googlailin vaikka kuinka pitkään enkä osannut päättää eri vaihtoehtojen välillä, kunnes löysin Earthsproutin mansikkaraakakakun. Loppujenlopuksi lähikaupassa ei kuitenkaan ollut jäljellä enää tuoreita mansikoita, joten korvasin ne vadelmilla ja mustikoilla (onko kukaan muuten kokeillut pakastemarjoja raakakakuissa? Onnistuisikohan niillä?) ja ne sopivat makunsa puolesta kakkuun oikein hyvin.
Yleensä raakakakuissa pohja on melko olematon, mutta itse tykkäsin tästä runsaasta, reunoille yltävästä versiosta – lopputulos on mielestäni näyttävämpi. Kaakaojauhe toi kakkupohjaan mukavasti luonnetta, mutta sen voi toki jättää poiskin.
Vadelma-mustikka raakakakku (paleo, vegaani)
Pohja
- 3dl auringonkukansiemeniä
- 3dl manteleita
- 200g kivettömiä taateleita
- 6 rkl kaakaojauhetta
- Ripaus laadukasta suolaa
Lisää tehosekoittimeen auringonkukansiemenet ja surraa jauhoksi. Lisää mantelit ja jatka prosessointia hiljalleen ”pulsella” niin, että saat rouheista jälkeä – älä siis jauhota! Lisää taatelit, kaakaojauhe ja suola ja jatka sekoittamista niin kauan, että taikinasta alkaa muodostua massa. Valmiista taikinasta voi helposti pyöritellä kiinteitä palleroita käsin. Levitä kakkupohja tasaisesti (kostein) käsin tai esim. lusikkaa apuna käyttäen irtovuokapohjaan. Voit levittää pohjan paksuksi levyksi tai tehdä kuten minä ja levittää sen vuuan reunoille asti. Pakasta.
Marjatäyte
- 3 dl cashewpähkinöitä (liotettu runsaassa vedessä yön yli, liotusvesi kaadettu pois)
- 6 dl tuoreita marjoja (itselläni 4dl vadelmia ja 2dl mustikoita)
- 200g taateleita
- 3 rkl sitruunamehua
- 4 rkl kookosöljyä
- Ripaus vaniljauutetta
- + Marjoja koristeluun
Blenderöi kaikki ainekset tasaiseksi, moussemaiseksi seokseksi ja kaada seos pohjan päälle. Pakasta kakku vähintään 2,5 tunniksi (minulla meni lähemmäs 4h, ennen kuin koostumus oli leikattava) ja nauti. Voit myös pakastaa kakun pidemmäksi ajaksi, kunhan vain muistat ottaa sen jääkaappiin pehmenemään 1-2h ennen tarjoilua.
For English language readers: Happy Mother’s day for all current & future moms out there! I found this lovely 100% vegan raw cake recipe from lovely Earthsprout blog, direct link to the recipe here. Not going to copy-paste it here because only thing I changed was the berries; instead of strawberries I used 4dl of raspberries + 2dl blueberries and it turned out great! :) Hope you enjoy.
3
Kia says
Aivan täydellisen näköinen kakku! Mun on pakko testata tätä joku päivä, kiitos kun jaoit reseptin :) Millaisia taateleita muuten käytit?
Ja tuli vielä mieleen, että olen käyttänyt raakakakussa (http://cheatclean.blogspot.fi/2014/02/vadelmaraakasuklaakakku.html) pakastevadelmia. Kakku taisi menettää raakuutensa, sillä jouduin kuumentamaan ulkomaiset marjat. Mutta maistui silti todella hyvältä!
Krista says
Ei vitsit miten herkullisen kakku! Oon ollut tosi skeptinen kaikennäkösiä raakajuttuja vastaan, mutta tätä joutuu ehkä oikein testaamaan! Kiitos reseptistä! :)
Aino says
Hahah, mäkin olin tosi skeptinen ennen ku kokeilin tätä. Tää versio on ihanan raikas ja marjaisa ja maistu jopa vanhuksille ;) Kannattaa kokeilla!
Outi Karikivi says
Tajuttoman hyvää, mutta millä masiinalla saat taikinat aikaiseksi? Omalla blenderilläni taatelimassa vaan kerääntyy reunoille ja terä sutii tyhjää ja samoin kävi liotettujen pähkinöiden kanssa. Eli aikaa tuhraantui muutamakin tovi, mutta toki maku ehkäpä korvaa menetetyt hermot.
Aino says
Tuttu ongelma, hepposemmalla blenderillä pähkinä-taatelimassan aikaansaaminen voi olla aikamoisen työn takana! Nykyisin käytän hommaan lähinnä monitoimikonetta, jonka voimat kyllä riittää. Kevytrakenteisemman blenderin työtä voi helpottaa ainakin jauhamalla pähkinöitä ensin yksikseen ja lisäämään taatelit joukkoon vasta sitten. Pähkinöiden lisäksi myös taateleita kannattaa myös liottaa ennen käyttöä. Ja tietty kärsivällisyyttä tarvitaan aina. Onneksi yleensä raakaherkuissa lopputulos palauttaa viimeistään ne menetetyt hermot :)
Mona says
Hei! Aion kokeilla tätä reseptiä nyt isänpäiväksi, näyttää ihanalta, toivottavasti onnistun omassanikin :) Sitä mietin, että koska se irtopohjavuoan reuna irrotetaan? Pohjan pakastamisen jälkeenkö? Mulla löytyy vaan kuivattuja taateleita, toivottavasti ne ajaa asiansa…
Aino says
Moi! Irtovuokapohjan reuna kannattaa irrottaa tosiaan vasta täyttämisen ja pakastamisen jälkeen eli juuri ennen tarjoilua. Ilman reunaa täytettä voi olla vaikea saada pysymään kuosissa :D Kuivattuja taateleita voi koittaa liottaa lämpimässä vedessä hetken aikaa, sen pitäisi pehmentää niitä niin, että ovat helpommin käsiteltävissä. Toivottavasti onnistuu! :)
Mona says
Kiitos nopeasta vastauksesta! Mulla ei oo noista vuoista vielä omia kokemuksia niin hyvä saada tarkkoja vinkkejä :)
Leena says
Kiitos herkullisesta ohjeesta! Tää oli elämäni eka raakakakku. Vein tuliaisiks ja lapsetkin kehuivat makua! Miten paljon isomman taikinan tarvitsisin isoon vuokaan, jonka halk. on 26cm?
Aino says
Moi Leena, hienoa että kakkukokeilu onnistui sielläkin! Jos nyt ihan oikein muistan, oli tuo minun käyttämäni vuoka n. 24 senttinen, ei siis melko reilun kokoinen. Minkä kokoiseen vuokaan teit tuon aiemman kakun? Ehkä sen perusteella voisi sitten vähän kasvattaa taikinan kokoa joka suuntaan, tarkkoja mittoja en valitettavasti osaa päästä heittää :)
Minni says
Heippa! Kiitos ihanan simppeli-aineksisesta ohjeesta :) Jäin vain ennen kokeilua miettimään että miten pitkään pohjaa pitää aluksi pitää pakkasessa ja onko kakku tarkoitus tarjota jäisenä vai onko pakastus vain osa valmistusprosessia? Terveisin Raakakakku Noviisi
Aino says
Moi Minni! Puolisen tuntia riittää. Voisin toki päivittää sen tuonne tekstiinkin, hyvin bongattu :) Eli yleensä teen pohjan ensin, laitan pakastumaan ja alan sitten tehdä täytettä. Valmiin täytteen kippasen jähmeän pohjan päälle. Ehkä ne vois laittaa yhtä aikaakin, mutta näin oon aina tehnyt :D