Pitkästä aikaa nappasin kaupasta mukaani tofua! Tuo ristiriitaisten mielipiteitten kohteena vuosikausia ollut soijatuote on kaikesta kälätyksestä kiistatta loistava proteiininlähde kasvisruokavaliota noudattaville.
Muistan ensimmäisen tofukokeiluni muutaman vuoden takaa. Olin lapsellisen innoissani ja odotin jokseenkin maagisia makuelämyksiä, mutta pannulla maustamaton tofu muuttui epätoivoisista maustamisyrityksistä huolimatta rumaksi, pahvilta maistuvaksi kasaksi vaaleita, vetisiä kuutioita. Se yritys jäi viimeiseksi pitkään aikaan.
Tofun salaisuus on huolella maustaminen ja kätevimminhän se tapahtuu marinoimalla. Chilillä marinoitu tofu on loistavan pirtsakka lisä vaikka salaatin kylkeen, mutta tällä kertaa kaappini aineksista syntyi helppo ja herkullinen kukkakaalikuskus. Kukkakaali on ylläripylläri kuskuksen ainoa ehdoton rakennuspalikka, muita vihanneksia voit vaihdella mielesi ja makusi mukaan.
Suosittelen tätä chilimarinadia lämpimästi. Tofua voi marinoida yön yli, mutta kokemukseni mukaan tunti-pari riittää myös ihan hyvin.
Chilimarinoitu tofu
- Paketillinen (n. 270g) maustamatonta tofua, taputeltu kuivaksi
- Punainen chili pilkottuna, siemenet poistettuna
- 1 murskattu valkosipulinkynsi
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl hunajaa (tai agavesiirappia)
- 3 rkl öljyä (seesami/oliivi/rypsi/avokado)
- Ripaus suolaa
Pilko tofu tasaisen kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadiainekset uudelleensuljettavassa astiassa keskenään, lisää tofu ja sekoita niin, että marinadi levittyy tasaisesti tofupaloille. Sulje astia ja anna tofun marinoitua kylmässä vähintään tunnin ajan.
Kukkakaalikuskus
- Pienehkö kukkakaali
- Sipuli
- Paprika
- Sokeriherneitä
- Valkosipulinkynsi
- Öljyä paistamiseen
- Ripaus chiliä, paprikaa ja kuminaa
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- 2 rkl sitruunamehua
Silppua sipulit, paprika ja herneet pieneksi. Leikkaa kukkakaalista kukkaosat ja surraa ne yleiskoneella kuskusmaiseksi hötöksi. Kuumenna pannulla öljyssä sipuli ja vihannessilppu ja mausta huolellisesti chilillä, paprikajauheella ja kuminalla. Paista sen verran, että kasvikset ehtivät pehmetä hieman. Lisää kuumalle pannulle öljyä (ainakin 2rkl) ja kukkakaalikuskus. Kääntele n. 5-10 minuuttia riippuen siitä, miten al denteksi haluat kuskuksen jäävän. Lisää lopuksi sitruunamehu ja tarkista maku.
Siirrä kuskus pois pannulta ja ota esiin marinoitu tofusi. Taputtele ylimääräinen marinadi talouspaperilla pois ja ruskista tofu nopeasti kuumalla pannulla hyvänlaatuisessa öljyssä. Heitä valmiit tofut kuskuksen sekaan ja nauti!
***
Tofu in chili marinade
- 270g of plain tofu (patted dry)
- 1 red chili chopped, seeds removed
- 1 clove of garlic, crushed
- 2 tbsp honey (agave for vegan)
- 3 tbsp oil (sesam/olive/canola/avocado)
- Pinch of salt
Chop the tofu into even bits. Mix the marinade ingredients in resealable container and add the tofu. Place the container into freezer and let tofu marinade for at least an hour.
Cauliflower couscous
- Small head of cauliflower
- Onion
- Paprica
- Snap peas
- Clove of garlic
- Oil for frying
- Pinch of chili powder, paprica and cumin
- Salt & pepper to taste
- 2 tbsp lemon juice
Cut the cauliflower heads off and blend the cauliflower in a general-purpose machine into couscous-like texture. Chop onion, paprica, peas and garlic (or basically any veggies you like) into small fairly even-sized pieces. Heat some oil in a pan and fry the vegetables in it so they soften a little. Spice up with chili, paprica and cumin. Add some oil (at least 2tbsp) and the cauliflower couscous. Fry constantly mixing for 5-10 minutes depending on how al dente you like your couscous. Add the lemon juice in the end of the cooking. Check the taste and adjust.
Remove the couscous from a pan and take your marinated tofu out of the fridge. Tap the excess marinade into a paper sheet and fry the tofu quickly on a hot pan in plenty of good quality oil so it becomes beautifully brown. Mix the tofu with your couscous and enjoy.
3
Pipsa says
Kiitos hyvänkuuloisesta tofun marinointivinkistä! Itse olen hassu ja pidän jopa siitä maustamattomasta tofusta pelkiltään pannulla paistettuna, mutta toki hyvin marinoitukin tofu on todella maukasta.
P.S. En kestä noita sun kaikkia herkkureseptejä, tulee vaan sellanen annoskateus, että miksi mä en keksiny tota ensin! Haha, ei tosissaan. Ihana blogi! Unohdan vaan aina kommentoida kun lähinnä julkisissa liikkuessa Bloglovinin kautta lueskelen :)