Tiedän, meitä on moneksi ja joidenkin mielestä sellaista asiaa kuin banaanileipä ei ole olemassakaan. Kyseessähän on oikeastaan vain leipävuokaan tehty kakku. Mutta mielestäni tämä ei ole siinäkään mielessä perinteinen kakku, ettei se ole läheskään yhtä makea, se on melkoisen terveellinen ja se on jokseenkin arkisen näköinen. Ja sitä myös tulee nauttia osana arkea eikä vain juhlatapauksissa.
Kuiturikas banaanileipä sopii nimittäin vaikka välipalaksi tai aamukahvin kylkeen. Tämän banaanileivän tein soveltamalla jo aiemmin hyväksi toteamaani reseptiä ja lisäsin joukkoon mustikoita (myös muut marjat käyvät – kannattaa suosia tuoreita) ja pähkinäsekoitusta. Lopputulos on ihanan mehevä ja täyteläinen eikä sen tekemiseen tarvita kuin yksi kulho, leipävuoka ja hetki aikaa!
Ohje on luontaisesti gluteeniton kun varmistat, että käyttämäsi kaurahiutaleet ovat puhdistettuja. Makeamman lopputuloksen saat käyttämällä superkypsiä banaaneja (siis niitä oikeasti jo ihan mustia!) tai lisäämällä hunajan määrää. Leipää kannattaa säilyttää vaikkapa leivinpaperiin käärittynä jossain viileässä tilassa. Meillä säilytysongelmaa ei päässyt syntymään, sillä leipä katosi keittiöstä alle vuorokaudessa…
Mustikat voi korvata myös muilla marjoilla. Vegaanisen ohjeesta saa vaihtamalla hunajan agavesiirappiin ja kananmunan pellavansiemensekoitukseen.
Banaani-mustikkaleipä (G)
- 4 tosi kypsää banaania
- 1 dl hunajaa
- 1 kananmuna
- 1/2 dl oliivi- tai kookosöljyä
- 5-6dl sekoitus jauhoja (esim. speltti+kaurajauho, kaurajauho+kaurahiutaleet)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria tai ripaus vanilja-aromia
- 2dl tuoreita mustikoita
- 100g pähkinäsekotusta
- 1/2 tl suolaa
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Muussaa pehmeät banaanit esimerkiksi haarukalla tasaisehkoksi mössöksi. Lisää mössöön muna, hunaja ja öljy ja sekoita hyvin. Rouhi pähkinöitä hieman ja sekoita kuivien ainesten kanssa sekaisin, sekoita ja yhdistä banaanimössöön. Sekoita koko komeus tasaiseksi ja sekoita viimeiseksi mustikat varovasti joukkoon. Voit myös lisätä ne vasta kakun pinnalle. Kaada vuorattuun leipävuokaan ja paista uunin keskitasossa noin tunnin ajan.
***
Banana blueberry bread (glutenfree)
- 4 really ripe bananas
- 1 dl honey 1 egg
- 1/2 dl olive or coconut oil
- 5-6dl glutenfree flour (oat + oat flakes for example)
- 2 tsp baking powder
- 1 tsp vanilla
- 2 dl fresh blueberries
- 100g mixed nuts
- 1/2 tsp salt
Preheat the oven to 175 degrees. Smash the bananas and incorporate with egg, honey and oil. Crush the nuts into slightly smaller bits and mix with dry ingredients (minus the blueberries). Mix the dry mixture with the banana smash and stir well. Add the blueberries and incorporate them carefully – you can also just add them on top of the bread. Place the dough into a breadtin and bake for around 60 minutes. Let cool and store wrapped in a baking sheet in a fridge.
9
Jonna1983 says
Eikä! Mistä sä keksit tällaisia reseptejä josta MÄ tykkään joka kerta!? Voisin tehdä näistä joka ikistä. Pakko testata varmaan tätäkin.
Ai niin, kokeilin tehdä maapähkinävoita, mut en ihan onnistunut. Alotin homman illalla yhdeksän aikaan ja vaille kymmenen mies totesi että NYT se masiina hiljaiseksi :D Ei kerennyt voiksi mun pähkinät..
Aino says
Reseptien testaaminen ja hienosäätö ei ole pakkopullaa vaan etuoikeus :D tää oli kyllä hyvää (vaikka ite sanonkin!) joten rohkeasti kokeilemaan vaan! Ja tsemppiä siihen maapähkinävoin tekoon. Lähetä mies vaikka naapuriin evakkoon ja evääksi vähän banskuleipää niin pysyy tyytyväisenä ;)
Alisa says
Voisikohan kananmunan korvata/jättää pois tästä reseptistä. Tein tätä kerran kanamunalla ja oli tosi hyvää ja mehevää. Haluaisin tehdä koitenkin täysin vegaanisena tätä.
Alisa says
Ai niin ohjeessa lukeekin, anteeksi :)
Aino says
Heipsa, eipä mitään, kiva kun jätit kommentin! :) Pellava/chiamunalla saa tosiaan korvattua. 1rkl siemeniä ja 3-4rkl vettä, huolellinen sekoitus ja antaa hetken tekeytyä, käyttö normisti kananmunan tapaan.