Ajelehdin taas tapani mukaan ruokakaupassa kun huomasin sen: kurpitsat ovat täällä taas! Ei siis sillä, että olisin ikinä käyttänyt kurpitsaa ruuanlaittoon (true story) mutta niiden ilmaantumisesta kauppoihin tietää huurteisten aamujen ja ruskaloiston olevan melkein jo kulman takana.
Mieleeni tuli heti Liisan heittämä kurpitsahaaste ja sen rohkaisemana kiikutin elämäni ensimmäisen kurpitsan (selkä vääränä) kotiin ja ryhdyin penkomaan nettiä selvittääkseni, mitä möhkäleestä voisi saada irti. Ja kuten otsikkokin jo kielii, turvauduin lopulta tuttuun ja turvalliseen soppaoptioon; lopputulos oli kuitenkin äärimmäisen herkullinen ja kurpitsaa tulee takuulla löytymään lautaseltani myös jatkossa. Plus liikennevaloissa kurpitsan täyttämän kauppakassin kera tehty taukojumppa menee haukkaritreenistä.
Alkuperäisen reseptin löysin Maku.fi:stä ja sovelsin sitä hieman omien kaappieni sisällön mukaan. Lisäsin joukkoon esimerkiksi vähän porkkanaa ja reippaasti punaisia linssejä tekemään keitosta ruokaisampaa. Sain lisäksi Versolta jokin aika sitten testiin härkäpapurouhetta, jota paahdoin nopeasti pannulla valkosipulin kera ”krutongeiksi” keiton pinnalle tuomaan purupintaa – nam! Kirjoittelen härkäpapukokemuksistani lisää, kunhan niitä kertyy… Rouheen tilalla voisi paahtaa esimerkiksi kikherneitä tai siemeniä.
Hurmaava kurpitsakeitto & härkäpapukrutongit (4-6 annosta)
-
1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- iso omena (luomu)
- oliiviöljyä
- 2 rkl currya
- pala tuoretta inkivääriä
- chilijauhetta
- pienehkö kurpitsa paloiteltuna (n. 6dl, 600-800g)
- 2-3 porkkanaa paloiteltuna
- 1 dl punaisia linssejä
-
6 dl kasvislientä
-
2 dl kookosmaitoa
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl hunajaa
- härkäpapukrutongit: 2dl härkäpapurouhetta (Verso) + 2 valkosipulinkynttä + oliiviöljyä
Kuori ja pilko sipulit ja omena. Raasta inkivääri. Kuumenna ison kattilan pohjalla tilkka oliiviöljyä ja lisää sipulit, omenapalat, curry ja chili. Kuullota hetki ja lisää joukkoon inkivääriraaste. Sekoita nopeasti ja lisää sitten joukkoon kurpitsapalat, porkkanat, linssit ja kasvisliemi ja keittele noin puolen tunnin ajan tai niin, että vihannekset ovat täysin pehmenneet.
Soseuta keitto ja lisää joukkoon kookosmaito, sitruuna ja hunaja. Jatka keittoa kasvisliemellä mikäli liian paksua. Tarkista maku! Jos olet tyytyväinen, jätä soppa hautumaan ja pyöräytä ”krutongit”: kuumenna pannulla pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja murskatut valkosipulinkynnet. Lisää härkäpapurouhe kuumalle pannulle ja sekottele hetki niin, että krutongit saavat väriä. Tarjoile kuuman keiton pinnalla.
***
Charming Pumpkin Soup & Horse Bean Crutons (for 4-6)
-
1 onion
- 4 cloves of garlic
- a big apple (organic)
- olive oil
- 2 tbsp curry
- a bit of fresh ginger
- chilli powder
- small pumpkin chopped (makes around 6dl, 600-800g)
- 2-3 carrots, chopped (or more pumpkin)
- 1 dl red lentils
-
6 dl vegetable broth
-
2 dl coconut milk
- 2 tbsp lemon juice
- 1 tbso honey
- crutons: 2dl horse bean groats (got mine from Verso) or ie. cooked chickpeas + 2 cloves of garlic + olive oil
Peel and chop onions and the apple. Grate the ginger. Heat up some olive oil in a large pot and add the onions, apple, curry and chili. Saute for a couple minutes until slightly softened and add then the chopped pumpkin, carrot, lentils, ginger and the broth. Let cook on a low simmer for approximately 30 minutes or until the vegetables are softened.
Smash the soup into smooth with ie. a hand blender and add the coconut milk, lemon and honey. Add broth until the consistency is runny enough. Check and adjust the taste. When you’re happy, leave the soup on a small heat and prepare the ”crutons”: heat up some oil on a pan and add two cloves of garlic, chopped and stir so the flavor starts to release. Add the groats or chickpeas and cook on a hot pan for couple of minutes until golden brown. Enjoy immediately on top of your freshly-made soup.
0
Annie says
Näyttää ihanalta! Teitkö keiton myskikurpitsasta, vai jostain muusta lajikkeesta? En myöskään ole ennen ostanut (en muista olenko edes syönyt!) kurpitsaa ja myski-sellaisen ostin hetken mielijohteesta eilen. Ajattelin ainakin paahtaa sitä uunissa salaattipedille muiden ainesten kera, mutta sen verran suuri se on yhdelle, että siitä voisi useampaa ruokalajia tehdä ja keitot maistuu aina :)
Aino says
Voi kiitos! Ei ollut myskikurpitsa vaan se ’tavallinen’, iso pyöreä lajike – yritin googlata nimeä mutten löytänyt muuta kuin kurpitsan :-D Myskikurpitsaakin pitää kyllä ehdottomasti kokeilla. On kokonsa puolesta tosiaan huomattavasti käytännöllisempi näin yhden hengen taloudessa…