Pienessä keittiössäni syntyi jokin aika sitten tajunnanräjäyttäviä makuelämyksiä. Voisin alustaa tätä juttua vaikka miten pitkin ja tunteellisin jaaritteluin, mutta säästän sinut tylsältä ylistyspuheelta summaamalla tämän herkun uskomattomat ominaisuudet käteväksi listaksi (koska asioiden listaaminen on ihanaa!). Siispä, tänä kylmänä lokakuisena iltana esittelen ylpeänä herkkureseptin, joka on:
- herkullinen
- maidoton
- gluteeniton
- vegaaninen
- allergiaystävällinen
- täynnä kuitua ja hyviä rasvahappoja
- 100% viljaton
- raaka niin halutessasi
- täyteläisen suklainen
- …ja sanoinko jo, uskomattoman herkullinen? Taisin sanoa. Mutta sanonpa toistekin. Koska.
Suklaiset taatelipallot saavat raikkaan vivahduksen appelsiininkuoresta ja lorauksesta tuorepuristettua appelsiinimehua. Medjool-taateleiden mehevyys ja pekaanipähkinöiden karamellisuus yhdistettynä hurmaavaan, tummaan kaakaoon luovat sellaisia ulottuvuuksia, joita makunystyröideni on vaikea uskoa terveelliseksi.
Mutta sitä nämä ovat (kohtuudella nautittuna, tottakai). Ja usko minua kun sanon, että pari riittää tyydyttämään makeanhimon. Mikä on lähes uskomatonta, kun reseptissä on käytetty vain aitoja, yksinkertaisia, vähän käsiteltyjä raaka-aineita eikä lainkaan puhdistettua sokeria tai valkoisia jauhoja.
Suosi laadukasta (raaka)kaakaojauhetta ja medjool-taateleita – mikäli niitä ei meinaa löytyä, etsi pussi mahdollisimman pehmeitä kuivattuja ja liota niitä hetki ennen käyttöä. Käytin palleroihin suosikkipähkinöitäni i eli pekaanipähkinöitä, sillä niiden hienovarainen ominaismaku täydentää taatelipallojen makumaailmaa hienosti, mutta mikä tahansa pähkinälaatu kelpaa rakennetta tuomaan.
Jaffa-taatelipallot
- 3 dl pähkinöitä (itse käytin 2dl pekaanipähkinöitä + 1dl manteleita)
- 1,5 dl (medjool) taateleita
- puolikkaan appelsiinin mehu
- (luomu)appelsiinin raastettu kuori
- 1 rkl sulaa kookosöljyä
- 0,5 dl raakakaakaojauhetta
- ripaus suolaa
Laita pähkinät tehokkaaseen monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi. Lisää loput ainekset ja jauha kunnes ainekset muodostavat kiinteän, pyöriteltävän massan. Muodosta taikinasta palleroita käsin pyöritellen ja koristele halutessasi kaakaojauheella. Säilytä taatelipalloja suljetussa rasiassa jääkaapissa enintään viisi päivää.
***
Jaffa date balls
- 3 dl nuts (I used 2 dl pecans & 1 dl almonds)
- 1,5 dl medjool dates
- juice of half of an orange
- rind of one organic orange
- 1 tbsp coconut oil (liquid)
- 0,5 dl raw cacao powder
- pinch of salt
Grind the nuts into rough pieces in high speed blender. Add rest of the ingredients and blend until a thick, sticky dough forms. Roll into bite-sized balls using the palms of your hands and decorate with additional cacao powder if you will. Store the date balls in a sealable container in fridge for maximum five days.
7
Liisa says
Hei vitsi mikä tuuri! Mä just postasin tänään nutellapallot :D! Näitä on kyllä kanssa tehtävä!
Aino says
Hahah, huomasin kanssa just saman! Ollaan oltu samalla aaltopituudella :)
Liisa says
Oooh! Näitä teen ehdottomasti sunnuntaina, kun järjestetään ystävien kanssa sellainen rentoilu-ilta, johon kuuluu ruokaa ja hyvää seuraa! :)
Aino says
No nää oliskin ihan täydellinen osa sellasta iltaa! Ja palleroiden pyörittely on ihanan terapeuttista :D
Mona says
Moi! Pakko kokeilla näitä tyttären synttäreille :) Kysymys kuuluu: Voiko näitä pakastaa? Kuinka monta tästä satsista tuli?
Aino says
Moi! Tästä tais tulla joku 12-15, en ihan tarkkaan muista. Mun pallerot oli myös aika kookkaita :D Pakastamisestä en tiedä, luulisin kyllä että ei mee miksikään :)