Tiedän, tiedän. Näkkäriä on tässä blogissa tehty ennenkin. Törmäsin kuitenkin Sannan blogissa kiintoisaan ohjeeseen, jossa näkkäri sai sitkoa ja ekstraproteiinia kananmunista. Ja koska olen kaiken rouskuvan, hyvänmakuisen ja proteiinipitoisen ystävä, piti tämä tietysti kokeilla.
Tein ohjeeseen tapani mukaan pieniä modauksia (johtuen lähinnä omasta laiskuudestani) mutta lopputulos oli vallan mainio. Ohjeessa oli nimittäin mainittu niin kurpitsan-, auringonkukan- kuin pellavansiemenetkin, mutta minulla oli käytössäni vain kurpitsansiemeniä. No, kokeilin tuplata niiden määrän ja laittaa täytteeksi vastaavasti enemmän kaurahiutaleita. Lopputulos: toimiva – sopivan makoisa, mukavan rapsakka ja vieläpä terveellinen!
Ja kuten yleensäkin, resepti on idioottivarman helppo. Sekoitat ainekset kulhossa keskenään, levität leivinpaperille ja paistelet menemään. Käytä rohkeasti kaappien perukoille kertyneitä siemeniä ja miksei vaikka pähkinöitäkin. Makumaailmaan saa vaihtelua käyttämällä rohkeasti vaikkapa kuivattuja yrttejä; minä tykkäilen yksinkertaisesti Herbamaresta. Ah, uunituore näkkärisiivu, päälle hiljalleen sulava voinokare ja kevyt tujaus Herbamarea….
Tärkeää on myös taputella näkkäri tasaiseksi, yhtenäiseksi levyksi. Mitä ohuemmaksi jaksat taputella, sitä näkkärimäisemmän rakenteen saat. Minun näkkärini jäi tällä kertaa aavistuksen paksuksi, mutta ei onneksi juuri sitkistynyt. Näkkäriä voi säilyttää huoneenlämmössä vaikkapa kulhossa, jossa palat pääsevät kivasti tuulettumaan ja kuivattumaan lisää.
Helppo proteiininäkkäri {gluteeniton}
- 2 dl siemeniä (esim. auringonkukan, kurpitsan)
- 3 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
- 2 rkl psylliumia
- 3 kananmunaa
- 0,5 dl vettä
- 3/4 tl suolaa
Sekoita ainekset kulhossa huolellisesti keskenään. Taputtele kostein käsin leivinpaperin päälle tasaiseksi, ohueksi (noin puoli senttiä) levyksi ja paista 175 asteessa noin 25 minuutin ajan. Leikkaa paloiksi, anna jäähtyä ja nauti.
***
Easy protein cripsbread (gluten-free)
- 2 dl seeds (sunflower, pumpkin)
- 3 dl gluten-free rolled oats
- 2 tbsp psylliym
- 3 eggs
- 0,5 dl water
- 3/4 tsp salt
Mix all the ingredients together in a large bowl. Spread the dough evenly on a baking sheet, forming a big, flat bread, maybe 0,5cm thick. You may want to wet the palms of your hands to make this easier. Bake in 175 degrees celsius for about 25 minutes, cut into slices, let cool and enjoy. Store in room temperature.
2
Sanna says
28/10/2014 at 09:00Noi oli kyllä niiin hyviä!! :) Voisin kokeilla myös tota sun versiota ja laittaa vähän enemmän kaurahiutaleita, niin ne on varmaan vähän täyttävämpiä silloin :)
Aino says
28/10/2014 at 13:48No jep! Aattelin tänään tehä jo uuden erän tilalle :D Ehkä kokeilen jotain siemensekotusta tällä kertaa… Hyvin bongasit tuon alkuperäsen ohjeen, loistoresepti :)
Pauliina.K says
29/10/2014 at 13:02Heippa,mitä meinaat toimisiko ohje pelkillä valkuaisilla? :)
Aino says
29/10/2014 at 13:08Hmm, miksei? Jos taikina jää liian kuivaksi (ei pysy kasassa paineltaessa levyksi) niin lisää vettä/useamman valkuaisen. Jos kokeilet niin raportoi ihmeessä lopputuloksesta :D
Glotter-Bäckerin says
17/06/2016 at 18:03Tein tossa koetaikinan ja tuli mieleen, voisiko prodea lisätä vegaanisesti soijajauhoilla? Harmi kun soijajauhot osui silmään vasta kum taikina oli jo valmis!
Aino says
19/06/2016 at 14:06Tsau! En tiiä – en ole kokeillut – mutta uskoisin että voisi toimia. Koostumukseen se saattaa tosin vaikuttaa, usein ’jauhosempi’ taikina muuttuu helposti sitkeämmäksi. Mutta jos kokeilet, niin jaa ihmeessä! :)