Kun olin pieni, inhosin parsakaalia yli kaiken. Tämä taitaa olla lasten keskuudessa jonkinasteinen universaali ilmiö.
Aikuiset tuntuvat omaksuneen kasvisten syömisen pakollisena pahana, poikkeuksena äitini, joka on ylistänyt minulle parsakaalin hienoutta niin kauan kuin muistan. Ihan vaan periaatteesta kehitin siis itselleni pitkälle teini-ikään jatkuneen inhoreaktion parsakaalia (etenkin mikrossa kypsytettyä) vastaan.
Onneksi ajat muuttuvat ja ihmiset kasvavat aikuisiksi ja nykyisin minä ja parsakaali ollaan jo ihan hyvissä väleissä. Mikroparsakaalista en kyllä välitä vieläkään (edes siinä tapauksessa kun päälle laittaa valtaisan nokareen Oivariinia), mutta onneksi vaihtoehtoja on muitakin, kuten tämänpäiväinen episodimme Ainon niksinurkassa todistaa.
Kipinä herkullisen uuniparsakaalin valmistukseen lähti hyvin käytännönläheisistä syistä: 1) kaupassa oli halpaa parsakaalia ja 2) kämpässäni oli hyytävän kylmä. Silmälasit nenälle ja Pinterestin hakulaatikkoon taikasana broccoli (miten ihmeessä olen pärjännyt näin pitkään ilman tätä maagista palvelua??) ja kas, löysin monen monta simppeliä reseptiä, joista herkullisimmalta vaikutti versio, jossa parsakaali paahdettiin kuumassa uunissa aavistuksen tummaksi ja tuunattiin kevyesti oliiviöljyllä ja parmesaaniraasteella.
Siispä uuni kuumaksi ja parsakaalit palasiksi! Pidin parsakaaliani uunissa n. 12 minuutin ajan, jolloin vain reunalla olevat kimput ehtivät kypsyä rapsakoiksi. Mikäli haluat rapeampia sattumia, pidennä paistoaikaa aavistuksen verran. Rapean tummaksi paahtuneet parsakaalipalat ovat nii-in herkullisia, ettei niiden meinaa uskoa olevan parsakaalia. Olisipa joku tarjoillut näitä 12-vuotiaalle Ainolle. Olisin varmaan ihan eri ihminen.
Tarjoile parsakaalit tuoreeltaan vaikkapa lisukkeena rapsakalle tofulle tai napostele sellaisinaan.
Paahdettu parsakaali
- parsakaalikimppu
- 3 rkl oliiviöljyä
- rouhittua merisuolaa & mustapippuria
- 3-5 rkl raastettua parmesaania
Lämmitä uuni 260 asteeseen. Pilko parsakaali pieniksi kimpuiksi, levitä ilmavasti leivinpaperille ja ripottele oliiviöljyä ja merisuolaa pinnalle. Sekoita kevyesti ja paahda 12-15 minuuttia. Sekoita kerran valmistuksen aikana, jotta niput kypsyvät tasaisesti. Rouhi valmiiden parsakaalien päälle hieman mustapippuria, ripottele pinnalle parmesaani ja nauti välittömästi.
***
Roasted Broccoli
- a bunch of broccoli
- 3 tbsp olive oil
- freshly grounded salt and pepper
- 3-5 tbsp grated parmesan cheese
Preheat the oven to 260 degrees celsius. Trim the broccoli into small florets and place on a baking sheet, season with salt and olive oil, toss lightly and roast for 12-15 minutes (longer the crispier). Mix the florets halfway through roasting to ensure even cooking. Remove from oven and season with pepper and parmesan cheese. Enjoy immediately!
7
Liisa says
Näyttääpä herkulliselta. Parmesanin tilalle voisin laittaa ravintohiivahiutaleita, mutta nyt iski kyllä paha parsakaalihimo :)
Aino says
Ravintohiivahiutaleet toimis varmasti hyvin myös! Suosittelen kyllä kokeilemaan tätä, rapsakkuus vie parsakaalin ihan uusiin sfääreihin. ;)
Nita says
Rakastan parsakaalta, ja aion ehdottomasti tehä tätä! :-)
Yksi pieni lapsus on lipsahtanut tekstin sekaan:
Rouhi valmiiden parsakaalien päälle hieman mustapippuria, ripottele pinnalle parsakaali ja nauti välittömästi.
…lienee kuitenkin parmesani joka pinnalle ripotellaan :-)
Aino says
Hahah, naurahdin ääneen kun huomasin ton kömmähdyksen :D Oikeessa olet, parmesaani siis ripotellaan, toivottavasti kukaan ei ole mennyt oikosulkuun yrittäessään ratkaista ripottelu-gatea…. Kiitos kommentista Nita :-)
nita says
Piti tulla kertomaan, että valmistin juuri yhden parsakaalin tällä tavoin. Oli niin pirun hyvvää että meni samalta seisomalta koko satsi, onneksi uuni oli vielä kuuma ja jääkaapissa toinenkin parsakaali. Otan siis kohta toisen pois ja vedellään tyytyväisinä kitusiin! Ihanaa! ♥
Aino says
Mahtava juttu että maistus! Mulla kävi ihan samoin ton ensimmäisen erän kanssa. Maistoin yhen (sillee ihan nopeesti ja huomaamattomasti) ja äkkiä kaikki oli menny! Nauti <3