Nappasin pitkästä aikaa kaupasta mukaani paketin tofua (se siitä suunnitelmallisuudesta…) ja unohdettuani sen joskikin aikaa jääkaappiini havahduin googlailemaan sille jonkinlaista uudenlaista käyttötapaa tai valmistusmetodia. Joskus kauan sitten kokkailin chilimarinoitua tofua kukkakaalikuskuksen kera mikä oli sekin herkullista, mutta jos kokkaa tofua ruhtinaalliset kaksi kertaa vuodessa, on varmaan ihan hyvä vaihtaa välissä ohjetta.
Ja vaihto kannatti. Tämänkertaisen kokeilun jälkeen minun tulee todennäköisesti laitettua tofua useamminkin, sillä tämä rapsakka tofu oli superherkullista ja valmistui suhteellisen vähällä vaivalla.
Rapsakan tofun salaisuus on nesteiden poispuristaminen (vaatii hieman kärsivällisyyttä) ja uunissa paahtaminen. Huhun mukaan rapsakkuuden saa esille myös riittävän pitkään pannulla paistamalla, tätä pitää kokeilla ensi kerralla.
Puristelin tofua ensin hellästi keittiöpyyhkeeseen ja laitoin sen sitten puisen leikkuulautani alle pyyhekääröön, jotta loputkin turhat nesteet poistuisivat. Leikkuulautaviritelmä oli hieman absurdi näky, mutta vaivan arvoinen. Pilkoin tofun noin parinkymmenen minuutin detoxin jälkeen ja heitin sitten palaset uuniin paistumaan.
Kellon tikittäessä heräsin miettimään, minkä kanssa tofupalat oikein tarjoilisi. Päädyin suikaloimaan kaapista löytyneitä vihanneksia pannulle ’pastaksi’. Minulla ei ole mitään hienoa kasvispastaleikkuria, joten suikaloin porkkanat ja kesäkurpitsan ihan rehdisti kuorintaveitsellä, mutta käytä toki luovuuttasi ja keittiövälineistöäsi. Lisukkeeksi sopii varmasti mikä tahansa muukin pannulla kuullotettu tai höyrytetty vihannes tai vaikka riisinuudelit.
Lopputulos oli erinomaisen herkullinen ja värikäs sekä kohtuullisen nopeatekoinen. Vaativin vaihe on ylimääräisten nesteiden poisto: tofusta kannattaa puristella nesteitä mahdollisimman paljon irti jo ennen kuumennusvaihetta ja uunivaiheen avulla nipistät tofustasi viimeisenkin turhan vetisyyden irti. Purupinta on näin varsin ’lihamainen’ ja mielestäni paljon kivempi syödä kuin ”tavallisesti” valmistettu, vetisenpehmeä tofu.
Lisäksi mieleni teki maapähkinävoita (millonkas ei) ja hetkessä syntynyt maapähkinävoikastike kruunasi aasialaisvivahteisen annoksen. Ripottelin vielä pinnalle hieman seesaminsiemeniä ja voilá – valmista!
Ps. Rapeutettua tofua voi kuulopuheen mukaan myös valmistaa etukäteen. Uunissa valmistuksen jälkeen annat vaan palojen jäähtyä rauhassa leivinpaperilla ja siirrät ne sitten kylmään, jolloin ne ovat käyttövalmiita.
Rapea tofu, kasvisnuudelit & maapähkinävoikastike (2:lle)
- 1 paketti tofua (250g)
- 2 isoa porkkanaa
- pieni kesäkurpitsa
- iso kourallinen lehtikaalta
- öljyä paistamiseen
- 2 rkl vettä
- 2 rkl maapähkinävoita
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl hunajaa
- suolaa, pippuria, chiliä
- (sesaminsiemeniä koristeluun)
Aloita lämmittämällä uuni 200 asteeseen. Poista sitten tofu pakkauksestaan ja puristele ylimääräinen neste esim. talouspaperiin. Kääri tofu talouspaperiin tai puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja aseta tofu sitten puristuksiin esimerkiksi puisen leikkuulaudan painon alle, jotta loputkin nesteet puristuvat pois. Anna puristua vähintään 20 minuutin ajan, leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi kuutioiksi ja paahda uunissa satunnaisesti käännellen 20-30 minuuttia. Kun palat ovat kivan ruskistuneet, poista ne uunista ja jätä jäähtymään.
Valmista kastike sekoittamalla vesi, maapähkinävoi, soijakastike, hunaja, sitruunamehu ja mausteet keskenään pienessä kulhossa. Valmista sitten nuudelit suikaloimalla porkkana ja kesäkurpitsa. Lehtikaalta kannattaa nopeasti hieroa ja poistaa sitten puiset varsiosat ja leikata lehtiä hieman pienemmiksi.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää kasvikset siihen. Sekoittele nopeasti parin minuutin ajan, pienennä lämpöä hieman, lisää tofupalat ja kastike ja kuumenna vielä lyhyt hetki. Porkkana ja kesäkurpitsa saavat jäädä al denteksi. Tarjoile ja nauti välittömästi.
***
Crispy tofy with vegetable ’noodles’ & peanut butter sauce (for 2)
- 250g of firm tofu
- 2 big carrots
- small zucchini
- big handful of kale
- oil for cooking
- 2 tbsp water
- 2 tbsp peanut butter
- 1 tbsp soy sauce
- 1 tbsp lemon juice
- 1 tsp honey
- salt, pepper, chili
- sesame seeds for garnish
Preheat oven to 200 degrees celsius and begin drying your tofu. Remove it from the package, tap the excess water on i.e. kitchen paper and then wrap more paper or a kitchen towel around it. Top the packed tofu with something heavy like a wooden cutting board. Let dry for around 20 minutes and cut the tofu into pieces. Bake the tofu for 20-30 minutes until, stirring occasionally, until nicely browned. Remove from the oven and let cool.
Prepare the sauce by mixing the peanut butter, water, soy sauce, honey, lemon juice and spices in a small bowl. Set aside and prepare the veggies; slice the carrots and zucchini, massage the kale leaves shortly, remove the stalks and chop then into smaller pieces.
Heat some oil on a pan and add the vegetables. Cook on a high heat for a minute or two (I like my veggie noodles al dente) constantly stirring. Lower the heat a little, add the tofu and the sauce and stir for another couple of minutes until well corporated. Serve immediately with for example sesame seeds.
9
Linneaxx says
Sehän oli todella hyvää! Onko muita ideoita mitä voisi laittaa mukaan tofun tilalle?
Aino says
Kiva kuulla! Tempeh vois ainakin toimia, ja miksei jotkut kuutioidut kasvikset tai sienetkin. :)
purrr says
Moikka, onko käyttämäsi tofu valmiiksi marinoitua? Vai teetkö jotain marinointia aiemmin?
Aino says
Heips, käytin marinoimatonta. Tuo soossi on itsessään sen verran maukasta, että riitti ainakin mun makunystyröitä miellyttämään :)