Söin tänään lounaaksi läjän pannukakkuja. Enkä ihan mitä tahansa pannukakkuja, vaan syksyiseen tyyliin kurpitsasoseella höystettyjä ja reilulla kädellä maustettuja ihanuuksia.
Kurpitsa on nyt parhaimmillaan. Liisan blogissa on vilkkunut kivoja kurpitsaohjeita (suosittelen vilkaisemaan kurpitsainspiraation puutteessa!) joten päätin minäkin kantaa korteni kekoon. Viimeksi tein kurpitsasta kookosmaidon lempeyttämää sosekeittoa joka oli ensimmäinen kurpitsakokeiluni koskaan ikinä kuunaan ja sen rohkaisemana olen innostunut kantamaan kurpitsoja kotiini useamminkin.
Kurpitsapannukakut syntyvät banaanipannareiden tapaan helposti ja yksinkertaisista aineksista – merkittävin ero on banaanimuussin vaihtamisessa kurpitsasoseeseen ja makumaailman tuunaaminen ihanan lämpöisäksi muun muassa kanelin ja kardemumman avulla – ei siis mitään rakettitiedettä. Käytin lettuihini aiemmin tekemääni idioottihelppoa myskikurpitsasosetta, joka sopii makeutensa puolesta pannukakkuihin todella hyvin. Kun kurpitsaa keittää riittävän pitkään, ei sen soseuttamiseen tarvitse edes sauvasekotinta. Valmis sose säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän.
Nappasin alkuperäisen ohjeen täältä ja tein siihen pieniä muutoksia. Chiasiemeniä lisäsin taikinaan siksi, koska olen huomannut niiden tekevän paistamisesta helpompaa nestettä sitovan vaikutuksensa vuoksi. Lisäksi paistoprosessia auttaa huomattavasti kun antaa taikinan vetäytyä hetken aikaa ennen paistamista. Käytin runsaalla kädellä mausteita eivätkä ne missään nimessä ole kaikki välttämättömiä, mutta suosittelen kokeilemaan ainakin kanelin ja kardemumman yhdistelmää. Se tuoksu! AH!
Syksyisen mausteiset kurpitsapannukakut (gluteeniton, 1:lle)
- 1 dl kurpitsasosetta (esim. myskikurpitsa)
- 1 dl vettä
- 1 kananmuna
- 1 tl hunajaa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 tl chiasiemeniä (pitävät letut paremmin kasassa, mutta voi jättää poiskin)
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/3 tl kanelia
- 1/3 tl kardemummaa
- 1/3 tl jauhettua inkivääriä
- ripaus suolaa
- ripaus vaniljajauhetta
- kookosöljyä paistamiseen
- pinnalle esim. banaania, maapähkinävoita, kookoshiutaleita…
Blenderöi kaikki ainekset paitsi kookosöljy ja koristeet sileäksi esimerkiksi tehosekottimessa. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Kuumenna pannu keskilämpöiseksi ja paista 3-4 pientä lettua kerrallaan tilkassa kookosöljyä. Pari minuuttia per puoli riittää. Tarjoile ja nauti välittömästi valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
7
[…] kotimaisina. Kokeile vaikka bataatti-lehtikaalipaistosta tai pyöräytä brunssille vino pino kurpitsapannukakkuja. Itse aion kokeilla rohkeasti uusia juttuja, kuten mustajuurikeittoa tämän Hesarin ohjeen mukaan […]