Falafelit ovat kasvisruokien aatelia! Jostain syystä niitä tulee kuitenkin tehtyä ihan liian harvoin – kenties siksi, että valmistusprosessissa kuluu hieman aikaa, vaikka yrittäisi olla kuinka ripeä. Lopputulos on kuitenkin useimmiten vaivan arvoinen.
Falafels are the ultimate vegetarian food! For some reason I don’t make them that often – perhaps because they’re quite slow to prepare. The end result is worth the trouble though.
Aiemmin tekemäni falafelit ovat herkullisia ja ohje on hyvä perusresepti edelleen, mutta minua houkutti kokeilla tehdä satsi ilman kananmunaa, jolloin falafeleista tulisi myös vegaaniystävällisiä. Ja kuinka ollakaan, metodillani ”kaikkea mitä kaapista löytyy, paitsi kananmunaa” syntyi tosi herkullisia ja helppoja falafeleja. Nam.
The falafels I’ve previously made are delicious and the recipe still is a good basic recipe, but I wanted to try making falafels without egg (and so make it vegan-friendly). And surprisingly enough, my method of mixing pretty much everything I found (except the eggs) turned out to be one of the most delicious batch of falafels I’ve ever had. Yum!
Nämä eroavat siis perinteisistä falafeleistä siten, että niitä ei ole uppopaistettu, niissä ei ole mitään eläinperäistä eikä myöskään valkosipulia. Tietysti voit maustaa taikinaa makusi mukaan – minun makuhermoilleni tämä versio ilman pistävää valkosipulia oli oikein herkullinen. Nautiskele valmiit falafelit vaikkapa salaatin tai pitaleivän kanssa.
These falafels differ from the traditional ones by not being deep fried, not having anything animal based and not having a bit of garlic. Of course you can spice up the dough to your liking, but I very much liked this ’gentle’ version without garlicy aftertaste. Serve the ready falafels with for example a fresh salad or pita bread.
Pinaattifalafelit (V, G)
- 2 tlk kikherneitä (~400g), huuhdeltuna & valutettuna
- kourallinen tuoretta persiljaa
- kourallinen baby-pinaattia
- 1 pieni sipuli
- 2 rkl sitruunamehua
- 1,5 tl kuminaa
- 1 tl suolaa
- rouhaisu mustapippuria
- 0,5-1dl gluteenittomia jauhoja (esim. kaura)
Sekoita monitoimikoneessa (tai sauvasekottimella) keskenään kikherneet, persilja, pinaatti, sipuli, sitruunamehu ja mausteet taikinaksi. Taikinaan saa jäädä hieman purutuntumaa. Sekoita lopuksi jauhot (tarpeen mukaan) niin, että taikinasta saa pyöriteltyjä helposti palleroita. Tee pienehköjä palloja ja painele ne litteäksi leivinpaperille. Anna vetäytyä jääkaapissa hetki.
Kuumenna sillä välin uuni 175 asteeseen. Jos haluat falafeleihin rapsakan pinnan, kuullota niitä molemmin puolin kuumalla pannulla oliiviöljyssä parin minuutin ajan – ei pakollista – ja paista sitten uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia, puolessavälissä falafelejä kääntäen. Valmiit falafelit pysyvät nätisti kasassa ja ovat saaneet väriä pintaan. Tarjoile välittömästi!
Spinach Falafels (G, V)
- 2 cans of chickpeas (~400g), rinsed & drained
- handful of fresh parsley
- handful of baby spinach
- 1 small onion
- 2 tbsp lemon juice
- 1,5 tsp cumin
- 1 tsp salt
- pinch of black pepper
- 0,5-1dl gluten-free flour (i.e. oat flour)
Mix the chickpeas, parsley, spinach, onion, lemon juice and spices in a blender and mix to combine. You can leave the dough with a bit of texture if you like. Add the flour by hand, little by little until firm enough to handle. Make small round patties, place them on a baking sheet and flatten them out a bit. Place into refridgerator from a little while to firm up.
Preheat the oven to 175 degrees. If you want your falafels to have a little crisp on them, cook them quickly on a hot pan with couple of tablespoons of oil, both sides (not mandatory). Bake the falafels then in the oven for about 30-40 minutes until nice and firm. Serve immediately!
<3 Aino
6
Oona says
Voi miten herkullisen näköisiä ne ovatkaan, ja ohjekin on vielä simppeli. Näitä täytyy kokeilla heti ensi viikolla. :) kiitos!
Aino says
Kiitos Oona! Simppelit ohjeet on yleensä parhaita. Toivottavasti onnistuu ja maistuu! :)
Weera says
Näyttää ja kuulostaa niin hyviltä! Kiitos paljon ohjeesta, laitoin sen heti talteen ja aion ehdottomasti tehdä näitä joku päivä, vaikka viikonloppuna. :)
Aino says
Ole hyvä, toivottavasti maistuu! Pitäis tehdä kaikennäkösiä kasvispihveja ja -palleroita useamminkin, ovat herkullisia (ja ruokaisia). Mulla on listalla sun kvinoapihvien tekeminen heti kun löydän sitä täältä jostain taas :)
Pipsa says
Voi Aino, miten ihana ja simppeli(nkuuloinen) ohje! Rakastan kaikkia kikherneisiä ruokia, niin kuin hummusta ja falafeleja <3__<3 Nää on kans ihan mielettömän värisiä, vihreät asiat on ihan huippuja, etenkin jos vihreys tulee ihanasta pinaatista! (Itse kyllä saatan swapata persiljan lemppariini korianteriin, kun teen näitä. Kikherne + korianteri + punainen chili on ihan match made in heaven!)
Aino says
Voi kiitos, ihana Pipsa! Kikherneet on ihania ja monikäyttöisiä (falafelit ja hummus, kaksi asiaa riittää jotta voi viitata monikäyttöisyyteen, eikö?) – ja persiljan voi tosiaan vaihtaa vaikka mihin suosikkiyrttiinsä, jos semmonen löytyy! Weera oli kuulemma kokeillut basilikalla ja toimi hyvin, korianterikin varmasti (korianterifani ilmoittautuu). Ens kerralla pitää kokeilla chilin kanssa, kiitos vinkistä! :O<3
Liisa Kirikal says
Ihana ohje! Ja pinaatti<3!! Mun suosikkia :) Kävi kamalasti, huomasin yhtäkkiä että en jostain syystä seurannutkaan sua bloglovinissa! Mitä ihmettä! Äkkiä tilanteeseen muutos, huh!
Aino says
Kaikki suosikit yhdessä, ei voi olla muutakun hyvä kombo! ;) Ja joo, mun blogilla oli vähän ongelmia bloglovinin kanssa, onneks löysit takas paikalle. Pitää huudella kovaäänisemmin kommenttibokseissa :D