Vooi vitsit, että on ollut kiva viikko tähän mennessä. Lumisia maisemia, vauhdikkaita keskusteluja, Punnitse & Säästän laareilla kuolailua, raakaleivoksia, ihania ihmisiä ja paljon, paljon hymyjä ja inspiraatiota – ja tietysti tämä päivä.
Sillä tänään, hyvät ystävät, on merkittävä juhlapäivä. Enkä viittaa nyt herra Runebergiin (joka kuuleman mukaan oli paitsi runoilija, myös kova naistenmies) vaan kansainväliseen Nutella-päivään. Kyllä, kuulit oikein. World Nutella Day on järjestetty vuodesta 2007 asti, tavoitteenaan kerätä yhteen kaikki hasselpähkinäisen suklaalevitteen ystävät syömään tätä (pääosin sokerista ja kasviöljystä valmistettua) herkkua rehdisti suoraan purkista, mielellään ruokalusikalla.
So far this week has been ah-mazingly inspiring, eventful and beautiful and today was no exception! Today is the World Nutella Day, organized since 2007, gathering the hazelnutty-chocolate-spread (aka mostly sugar & veggie oil) fans all over the world mentally together with their jars and tablespoons.
Minulla on monia heikkouksia, ja yksi niistä on Nutella. Mitäpä sitä kieltämään. Päivänselvyyksiä latelematta ja terveysjutuista paasaamatta me kaikki kuitenkin tiedämme, ettei Nutella ole osa sitä kaikkein terveellisintä välipala/aamupala/illallisrepertuaaria. (Vaikka uskonkin silti herkkujen, myös Nutellan, kohtuukäyttöön.)
I have many weaknesses and one of them is Nutella. Undeniably. I’ll skip the obvious health consciousness and nutritional lectures here, I think we all now that Nutella may not be the most healthy option for breakfast/snack/dinner. (But I do believe in moderation in everything.)
Mielessäni on jo pitempään pyörinyt ajatus terveellisemmästä Nutellasta. Terveellisyys tässä yhteydessä viittaa siihen, ettei levitteessä olisi a) mystisiä kasvirasvoja b) puhdistettua sokeria c) hasselpähkinää pelkästään 13% (oloni kun kuulin tästä: huijattu). Aloin miettiä, mitä Nutella voisi parhaimmillaan olla. No, paahteista hasselpähkinää, tuhtia suklaata ja tujaus lempeää makeutta – ei se nyt kamalan monimutkaista voisi olla.
I’ve been thinking of making a healthified version of Nutella for a while now. In this context, by healthy I mean a) no weird vegetable oils b) no refined sugar c) a bit more of hazelnut than just 13%(?!). So I started thinking what the better version would be like – a combination of roasted hazelnut, luxurious chocolate and gentle sweetness. Can’t be that hard.
Siispä hain kaupasta muutaman pussin hasselpähkinärouhetta ja aiempien pähkinävoikokeilujen rohkaisemana rupesin hommiin. Lopputuloksena oli juuri sitä, mitä hainkin; taatusti pähkinäistä, ihanan suklaista ja sopivan makeaa. Itsetehty ”Nutella” on paljon alkuperäismuotoaan ravintsevampi ja sitä voi sutia aamiaissämpylän päälle hyvin mielin. Resepti on simppeli ja ainoa rajoittava vaatimus on tehokas blenderi – siis, todella tehokas. Minulla oli käytössäni monitoimikone, tavallisella ”smoothiekoneella”, sauvasekottimesta puhumattakaan, pähkinöitä on todella piinaavaa työstää. (Aina voit toki ostaa valmista hasselpähkinävoita ja sekoittaa loput ainekset siihen.)
Encouraged by my previous nut butter attempts I got some hazelnuts and got to work. The result was exactly as I hoped for; nutty, chocolatey and delicately sweet. DIY Nutella is also much more nutritious than the original version which makes it actually a decent option for a spread or a treat. The recipe is super simple and the only thing you really need is a very powerful blender machine (not necessarily a Vitamix, but something as such, yes.) In the worst case you can just look for a ready-made hazelnut butter and mix the remaining ingredients to it.
Terveellisempi Nutella
- 500g hasselpähkinärouhetta
- 1 dl vaahterasiirappia (/maun mukaan)
- 3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
Paahda hasselpähkinärouhetta uunissa 175 asteessa noin vartin ajan tai niin, että pähkinärouhe saa hieman väriä ja tuoksuu huumaavalta. Jos käytät kokonaisia, kuorellisia pähkinöitä, paahda ne samoin mutta paahtamisen jälkeen hiero niiden kuorista suurin osa irti pyyhkeen avulla. Kuoriaines estää voin muodostumisen.
Anna pähkinöiden jäähtyä hetki ja kaada ne tehosekottimeen. Sekoita niin kauan, kunnes pähkinät jauhottuvat, muuttuvat karkeaksi tahnaksi ja hiljalleen yhä juoksevammaksi voiksi. Kun voi on todella juoksevaa, lisää joukkoon makeutus ja kaakaojauhe. Sekoita vielä kerran hyvin, kaavi kannelliseen purkkiin ja säilytä seos jääkaapissa.
Healthified Nutella
- 500g crushed hazelnuts
- 1 dl maple syrup (or as you prefer)
- 3 tbsp raw cacao powder
Roast the hazelnuts in 175 degrees for 15 minutes or until slightly brown and smelling beautiful. If you’re using whole, unpeeled hazelnuts, roast them as well but peel them by scrubbing them with a towel post roasting. Otherwise they won’t turn into oily butter!
Let the nuts cool down and place them in a high speed blender. Start blending and keep on going until the mixture turns into a thick paste and later on more and more runny. When the consistency is really runny, add the syrup & cacao powder and mix well. Place the Nutella in a resealable jar and store in fridge.
<3 Aino
0
Liisa says
06/02/2015 at 08:04Oooooh!!! <3
Mutta hetkonen? Kansainvälinen Nutella -päivä!? Siis mikä? :DD
Anyway, tätä nutellaa on pakko kokeilla!
ps. tein eilen niitä sun appelsiini-suklaa -raakapalloja (otsikko niihin tai solla "kun appelsiini treffaa suklaan.." yms.) ja ne oli NIIN hyviä! ;D
Aino says
06/02/2015 at 11:04Jooo ne on kyllä ihan superhyviä, appelsiini+suklaa on ehkä maailman parhaita yhdistelmiä, raikas ja makea samaan aikaan!:) Ja joo mäkin kuulin tästä Nutella-päivästä tänä vuonna ekaa kertaa ja luulin ensin et se on joku läppä, mutta eipä vissiin. :-D (Laitoin tätä ’nutellaa’ tänään aamupuuron päälle, luksusta.<3)
Sanna says
10/02/2015 at 13:27Sun blogisi on kyllä täynnä toinen toistaan ihanempia reseptejä! Ja tämäkin, NAM! Lähtee ehdottomasti kokeiluun! :)
Aino says
11/02/2015 at 11:40Voi kiitos Sanna! Mä oon kans pidempään seurannut jo sun blogia, aivan ihania, raikkaita kuvia :) Ja tätä Nutellaa kannattaa todellakin kokeilla. Varot vaan, ettei mee kaikki sit kerralla :D
Pipsa says
14/02/2015 at 09:39Takuuvarmasti hyvää! Musta se oikea Nutella ei oo ees hyvää :D (Enkä sano tätä sädekehä pään päällä, tykkään kuitenkin irtokarkeista jne. silloin tällöin.) Sen sijaan tällainen luonnollinen versio on parasta! Hasselpähkinävoi on kans ihanaa ihan pelkällä suolalla, paahdetut hasselpähkinät on jotain niin ihanaa… Ite en oo tainnut sitä tehä mut Meridianin versio on puhdasta kultaa.
Ihanat kuvat muuten, once again!