• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Etusivu
  • About
  • Reseptit

Feel Good Kitchen

Hyvän mielen kasvisruokablogi

4 14/04/2015 Makeat / Something Sweet

Makeanhimo, case: kookosneliöt

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on vastata kysymykseen makeanhimon tyydyttämisestä raakaleivonnaisella, jonka valmistuksessa on hyödynnetty vain viittä raaka-ainetta. Lisäksi kyseisen raakaleivonnaisen teko on idioottivarman helppoa ja siihen menee maksimissaan vartti. Onko makeanhimon tyydyttäminen mahdollista tällä metodilla, ja jos on, miten se tapahtuu  käytännössä? Toiseksi tärkeäksi tutkimuskysymykseksi muodostui kookosneliöiden ja stressin välinen yhteys.

Tutkimuksen objektina ovat kookosneliöt, joiden pääraaka-aineina ovat kookoshiutaleet ja pehmeät medjool-taatelit. Tutkimus toteutettiin hyödyntämällä laadullista tutkimusta (koehenkilön haastattelu) ja observointia (syömistilanne). Lisäksi työssä hyödynnettiin joitakin laadukkaita online-lähteitä (Pinterest).  Hypoteesina oli kookosneliöiden positiivinen vaikutus koehenkilön makeanhimoon ja subjektiivisen stressin tasoon sitä laskevana tekijänä.

kookosneliöt raakaherkut

Tutkimus alkoi, kun stressaantunut koehenkilö kaipasi 1. jotain makeaa 2. tauon ajattelusta ja päätti valmistaa kookosneliöitä.

Stressaavien tilanteiden yhteydessä on luontevaa tuntea makeanhimoa ja alentunutta kykyä tehdä rationaalisia päätöksiä (Minä itte, 2015). Joskin, tässä yhteydessä on hyvä mainita, että koehenkilö kuitenkin valitsi ravitsemuksellisesti kohtuullisen hyvän vaihtoehdon (vrt. Fazerin sininen). Kun koehenkilö oli saanut kookosneliöiden ainesosat (kookoshiutale, medjool-taateli, kookosöljy, vanilja, ripaus suolaa) blenderiin ja napsautti koneen päälle, ensimmäiset merkit leukaperien rentoutumisesta alkoivat näkyä.

Taateli-kookosmassan muovautuessa tasaiseksi tahmaiseksi taikinaksi koehenkilö kuvaili oloaan aavistuksen paremmaksi. Kun tutkimus eteni maisteluvaiheeseen, koehenkilö meni hetkellisesti sanattomaksi ja hymyili hymyilemistään. Puhekyky palautui muutaman lusikallisen jälkeen mutta hymy ei kadonnut mihinkään. Koe eteni sujuvasti reseptin loppuvaiheista aina loppuun asti, jossa taateli-kookosmassa painellaan vuorattuun vuokaan ja viedään jääkaappiin tekeytymään. Kun koehenkilöä haastateltiin a posteriori totesi tämä makeanhimon olevan tiessään ja stressitilan pienentyneen ”merkittävästi”.

Vahvan näytön perusteella tutkijat suosittelevatkin kookosneliömetodin soveltamista omassa keittiössä vastaavien tilojen hoidossa. Lisätutkimuksia tullaan tekemään aiheen ympäriltä ahkerasti vielä ainakin kuukauden ajan tai kunnes allekirjoittaneen kandintyö valmistuu.

Kookosneliöt

Kookosneliöt

  • 200g taateleita (mielellään medjool), poista kivet
  • 180g kookoshiutaleita
  • 1 reilu rkl sulaa kookosöljyä
  • pari tippaa vanilja-aromia
  • ripaus suolaa

Blendaa kookoshiutaleita hetki monitoimikoneessa, jotta saat hieman sileämpää jauhoa. (Koostumuksesta tulee kivempi!) Lisää sitten joukkoon loput ainekset, blendaa ja tarkista maku. Kaada valmis massa esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun neliskanttiseen vuokaan, painele tiiviiksi, peitä ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunnin ajaksi. Leikkaa neliöiksi ja nauti.

Coconut squares

  • 200g medjool dates, pitted
  • 180g coconut flakes
  • 1 generous spoonful of liquid coconut oil
  • couple drops of vanilla essence
  • pinch of salt

Blend the coconut flakes quickly to get more flour-like consistency. Add the rest of the ingredients, blend and check the taste. Pour the mass into a baking tray covered with a baking sheet. Press tightly, cover and let cool in fridge for at least an hour. Cut into squares and enjoy.

<3 Aino

4

Categories: Makeat / Something Sweet Tags: gluteeniton, helppo, kookos, kookosneliöt, raakaherkut, taateli, terveelliset herkut, vegaani

Previous Post: « Parsakeitto
Next Post: RAW CAKE POPS (aka suklaaraakakakkutikkarit) »

Reader Interactions

Comments

  1. Jenny says

    14/04/2015 at 20:19

    Oi ompa ihana postaus! Reseptikin kuullostaa todella hyvältä, täytyy kokeilla itsekin :)

    Vastaa
    • Aino says

      15/04/2015 at 15:27

      Suosittelen, on sen verran helppo tehä ja herkullinen nauttia :) Kiitos Jenny <3

      Vastaa
  2. Cayisamaria says

    18/04/2015 at 09:32

    Kuulostaa hyvältä! Saanko kysyä, mikä om kandintyösi aihe? :)

    Vastaa
    • Aino says

      19/04/2015 at 22:09

      Voi kiitos! :) Aiheena on hakukoneitten hyödyntäminen B2B-yritysten markkinoinnissa.

      Vastaa
  3. elisa says

    02/04/2016 at 13:55

    osaatko sanoa yhtään kuinka paljon on 200grammaa taateleita? jääkaapissa hengaa sellanen juicy dates laatikko josta on ehkä kolmasosa syöty.. menis vissiin melkein kaikki loput tähän ehkä?
    entäs paljonko toi kookoshiutalemäärä suunnilleen ois deseissä tai cupeissa? (on elämä hankalaa kun ei omista keittiövaakaa..) vai pitääköhän ostaa kookoshiutalepussi ja selvittää siitä jotenkin gammojen perusteella. sadan gramman pusseissahan vissiin tais ainakin pirkan kookoshiutaleita saada… :D

    ihanan simppeli ohje muuten ja tosi kivan kuuloinen. kookosjauhot ei varmaan tähän käy vai voikohan niillä korvata pienen osan kookoshiutaleista? t. varioin kaikkea. kumminkin laitan jotain osan kaurahiutaleita ja teen ichocin nougat -suklaasta kuorrutteen tai jotain vastaavaa kun en malta pysyä reseptissä…

    Vastaa
    • Aino says

      02/04/2016 at 20:15

      Kauhee määrä kysymyksiä haha :D ei hätää. 200g taateleita on semmoset pari kunnon kourallista. Juicy dates boxissa on musta 600g taateleita, eli jos siitä on 1/3 syöty, niiin puolet jäljelläolevista tähän :) Kookosjauhot menis varmaan ihan ok mut koostumus on kivempi hiutaleilla. 180g on varmaan n. 4 desiä. Tää on onneks siitä anteeksiantavainen ohje että koostumuksen löytää aika helposti kun lähtee kokeilemaan; jos on liian tahmeaa niin lisää kookosta, ja jos on liian kuivaa, lisää taateleita. Ja hei kaurahiutsit sopii tähän varmaan hyvin ja SUKLAA GOES WITH EVERYTHING! Tsemppiä ruokaseikkailuun, toivottavasti uskaltaudut kokeilemaan ja tykkäät :D

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Hei sinä!

Tervetuloa Feel Good Kitcheniin, hyvän mielen kasvisruokakeittiöön. Blogi ei ole enää aktiivinen, eli uusia reseptejä ei tule, mutta vanhat löytyvät täältä kuten ennenkin. Toivottavasti löydät etsimäsi!

Pidän nykyään uutta ruoka-aiheista sivustoa nimeltä Safkaamo! Safkaamossa on ruoka-aiheisia juttuja, vinkkejä, henkilökuvia ja tietysti herkullisia reseptejä. Tutustu Safkaamoon täällä.

Pst. Jos etsit vegaanisia lisäravinteita tai kaipaat vegaaniystävällistä kestävyys- tai voimavalmentajaa, tutustu K3 Fitneksen verkkokauppaan!

Arkisto

Avainsanat

aamupala (19) avokado (5) banaani (8) bataatti (11) diy (10) easy (5) gluteeniton (96) glutenfree (16) healthy (10) helppo (74) herkut (7) itsetehty (5) kasvis (24) kasvisruoka (12) kasvisruokaa (10) kausiruokaa (15) kikherne (7) kookos (6) kurpitsa (6) kvinoa (14) maidoton (50) mausteinen (7) nopea (28) ohje (9) omena (5) paleo (5) raaka (8) raakaherkut (13) raakakakku (5) raakaruoka (8) recipes (9) resepti (55) reseptit (32) salaatti (9) smoothie (6) suklaa (21) terveellinen (51) terveelliset (9) tuorepuuro (6) vegaani (67) vegaaninen (49) vegan (26) vege (9) viljaton (17) yhteistyö (6)

Footer

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Deprecated: genesis_footer_creds_text on kehotettu välttämään versiosta 3.1.0 asti! Käytä sen sijaan genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /home/aino/prd/feelgoodkitchen.fi/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright© 2017 · AINO YRJÄNÄ