Heippa kaikille – toivottavasti takananne on rento pääsiäinen ja arki on lähtenyt taas rullaamaan! Itsellä on ollut tässä hieman vaikeuksia. Olis nimittäin niin paljon tekemistä, ettei oikein tiedä mistä aloittaa, ja sitten sitä huomaakin lykkäävänsä tasan kaikkea ja syövänsä sen sijasta vaikka banaaneja ja tuijottelevansa seiniin. Onneksi on keksitty kalenterit ja muut organisointivälineet – isoinkin projekti helpottuu kun sen saa pilkottua pienemmiksi mutta konkreettisiksi paloiksi. Ja kun saa aamun käyntiin tehokkaasti, loppupäiväkin sujuu yleensä helpommin. (= Torkuttamisesta ei seuraa mitään hyvää!)
Pääsiäisestä puheenollen, sitä vietettiin meillä lähinnä syöminkien merkeissä. Pääsiäispöytään kaivattiin alkupalaksi jotain kevyempää ja maalailinkin heti mielessäni erilaisia keittoskenaarioita. Koska parsa-aika alkaa olla nyt otollinen ja parsa on varsinaista kevätruokaa muutenkin, päädyin tekemään, ylläripylläri, parsakeittoa. Lopputulos oli hillityn herkullinen, ja samettisen keiton kruunasi pannulla nopeasti oliiviöljyn, valkosipulin ja yrttisuolan kera kuullotetut parsatangot.
Keitto on täysin vegaaninen ja sopii raaka-aineittensa puolesta myös terveystietoisille. Osa seurueesta ihmettelikin, miten keitto voi olla koostumukseltaan niin pehmeän samettista ilman kermatippaakaan. Salainen aseeni oli niinkin juhlava raaka-aine kuin perisuomalainen peruna. (Shoutout potuille!) Pinnalle ripsuttelin kuitenkin koristeeksi pari tippaa Oatlyn kaurakermaa (huippulöytö) tuomaan annokseen vähän kontrastia. #vainmasterchefjutut
Parsakeitto (5:lle)
- 1 kg (kaksi nippua) parsaa
- salottisipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 iso jauhoinen peruna
- reilu loraus oliiviöljyä
- kasvisliemikuutio (luomu)
- vettä
- yrttisuolaa, pippuria
- 2 rkl sitruunamehua
- 3 rkl valkoviinietikkaa
Pese parsat huolellisesti ja leikkaa puisevat varret irti (tai kuori tarvittaessa kuorimaveitsellä). Puolita varret. Nosta kärkiosista muutama nuppu sivuun myöhempää koristelua varten. Pilko sipuli, valkosipulit ja peruna. Kuumenna suuressa kattilassa reilu tilkka oliiviöljyä ja kuullota sipuleita ja perunaa hetki. Lisää sekaan parsat ja kuumenna vielä parin minuutin ajan, kunnes parsat muuttuvat kirkkaan vihreiksi.
Kaada kattilaan vettä niin, että parsat peittyvät ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio, ripaus suolaa ja pippuria. Hauduttele kunnes parsat ovat kypsiä, anna jäähtyä hetki ja soseuta esimerkiksi sauvasekottimella. Lisää joukkoon sitruunamehu ja valkoviinietikka sekä lisää tarvittaessa suolaa. Kuullota säästämäsi parsanpätkät pannussa tilkassa oliiviöljyä murskatun valkosipulin kera ja tarjoile valmiin keiton pinnalla.
Asparagus Soup
- 1 kg asparagus
- shallot
- 3 cloves of garlic
- large potato
- generous drizzle of olive oil
- some water
- vegetable broth cube
- herb salt & pepper, to taste
- 2 tbsp lemon juice
- 3 tbsp white wine vinegar
Clean up the asparagus and chop the onions, garlic and potato. Heat up some olive oil in a large kettle and quickly cook the onions and potato. After the onions begin to slightly brown, add the asparagus and keep cooking. (You can put aside couple pieces of asparagus for a later garnishing). Cook until the asparagus turns bright green.
Then, pour in water until the aspargus is covered and throw in the broth cube and a pinch of salt and pepper. Let cook for 20 minutes or until the veggies are soft. Let cool a bit and puree with a hand blender. Add the lemon juice and the vinegar and spices to taste. (Cook the remaining asparagus quickly with some olive oil and garlic and serve on top of the ready soup). Enjoy!
<3 Aino
2
Tiina says
Hullun ihana keitto, suosittelen muitakin kokeilemaan :)
Aino says
Komppaan! ;) Kiva jos maistui!