Raaka-Bounty on pyörinyt mun mielessä jo pitkän aikaa.
Pienenä rakastin kaikkia suklaapatukoita; Marsia, Snickersiä, Twixejä, Bountya ja sitä-jonka-nimeä-ei-kukaan-muista-mut-missä-on-ainakin-nougaata…
Kuinka moni muistaa vielä ne villin lännen ajat, kun kouluissa sai olla suklaapatukka-automaatteja?! Kyseinen kapistus oli kuin lahja taivaalta. Muistan vieläkin sen seiskaluokkalaisen sisuksissa kyteneen jänskän tunteen, kun kilautti pari kolikkoa mystisen koneen uumeniin ja valitsi kyljestä haluamansa herkun. Haaveilin laitteen sisälle kiipeämisestä ja sinne leiriytymisestä loppupäivän matikantuntien ajaksi.
Se haave jäi jostain syystä haaveen tasolle, mutta haaveeni raaka-Bountyjen tekemisestä ei.
Niin.
Näin jälkikäteen ajateltuna en todellakaan ymmärrä saati keksi järkevää selitystä, miksi tässä meni näin kauan. Miten en muka tajunnut tehdä näitä aiemmin? Onhan raaka-Snickers jo tullut moneen kertaan (lämpimästi) tutuksi.
Mainitsin Liisalle messujen yhteydessä viime viikolla ohimennen tehneeni tällaisia herkkuja. Olisitte nähneet sen valon ja ilon määrän, mikä mimmin silmiin syttyi :D Hän inspiroituikin kokeilemaan niitä myös omin päinsä ja lopputuloksena syntyneet vaniljaiset Bounty-patukat näyttää kyllä ihan syötävän hyvältä – kirjaimellisesti. Täytynee vertailun vuoksi kokeilla myös tätä ohjetta piakkoin… Ja muutenkin, sillä nämä patukat katosivat jääkaapista alta aikayksikön.
Resepti on simppeli eikä sisällä paljon kommervenkkejä, tärkein juttu mitä nostaisin esille on riittävän tiiviisti tehty patukkamassa (kasassapysymisen varmistamiseksi). Voit tehdä massasta patukoita kuten minä tai pyöritellä siitä esimerkiksi Bounty-palleroita. Kuorruttaminen onnistuu parhaiten, kun teet raakasuklaan syvään kulhoon ja dippailet patukoita sinne vaikkapa haarukkaa apuna käyttäen.
Bountyt ovat parhaimmillaan melko pian valmistamisen jälkeen (ja luota muhun, huomaat tämän myös itse), mutta säilyvät myös pidemmän aikaa, kunhan säilytät niitä pakkasessa.
Parasta patukat ovat sellaisinaan nautittuna. Suklaakuorrutteen vahvuutta säätämällä makumaailmasta voi säätää niin aikuisempaan makuun sopivan kuin lapsiystävällisemmänkin. Niin, ja pieni varoitus: reseptin onnistuminen vaatii sen osien maistelua jokaisessa tekovaiheessa. Ihan kamala ajatus. Tiedän.
Bounty-patukat (raaka, vegaaninen, gluteeniton) n. 8 patukkaa
Täyte
- 1 dl makeutusta (vaahterasiirappia, hunajaa tai agavea)
- 3 dl kookoshiutaleita
- 2 rkl sulatettua kookosöljyä
- 2 rkl kookosjauhoa
- ripaus aitoa vaniljaa (vaniljatanko/pari tippaa uutetta)
- ripaus suolaa
Kuorrute
- 1 dl kaakaovoita* (voit myös käyttää sulaa kookosöljyä)
- 0,5-1 dl raakakaakaojauhetta*
- 0,5 dl makeutusta (vaahterasiirappia, hunajaa tai agavea – lisää maun mukaan!)
Aloita valmistamalla täyte. Sekoita kaikki ainekset käsipelillä keskenään. Lisää kookosöljyä teelusikallinen kerrallaan, jos massa jää liian kuivaksi eikä ’taputeltavaksi’. Tarkista lisäksi, että maku on kohdillaan! Painele massa tiiviisti pieneen, neliskanttiseen vuokaan (itselläni 15x15cm vuoka, jolla patukoista tulee aika paksuja). Voit myös taputella massan neliönmuotoiseksi levyksi leivinpaperin päälle – tasaa kulmat esimerkiksi veitsen avulla! Nosta massa pakastimeen 2-3 tunniksi jähmettymään.
Valmista raakasuklaakuorrute, kun massa on jo jähmettynyt. Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja sekoita joukkoon kaakaojauhe ja makeutus. Tarkista maku! Jos haluat maitosuklaisemman koostumuksen, voit vähentää kaakaojauheen määrää ja lisätä pienen lorauksen esimerkiksi mantelimaitoa. Nosta bounty-massa pakastimesta, kumoa se leivinpaperille ja leikkaa patukoiksi. Dippaa patukat esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen juoksevaan raakasuklaakuorrutteeseen. Nosta kuorrutetut patukat noin vartiksi takaisin pakastimeen, siirrä jääkaappiin säilytettäväksi ja tarjoile tarpeen mukaan.
*Tuotteet saatu Greenstreetiltä
Bounty bars (raw, vegan, gluten-free), makes around 8
Filling
- 1 dl sweetener (maple syrup, honey or agave)
- 3 dl coconut flakes
- 2 tbsp melted coconut oil
- 2 tbsp coconut flour
- pinch of vanilla
- pinch of salt
Coating
- 1 dl cacao butter (or coconut oil)
- 0,5 – 1 dl raw cacao powder
- 0,5 dl sweetener (maply syrup, honey or agave, add to taste)
Begin by preparing the filling. Mix all the ingredients together and check the taste. Add some coconut oil if the texture is too flaky. Press the bounty mass into a small, square shaped cooking tin (mine is 15 x 15 cm) or on a cooking sheet into bountylicious square. Keep it thick (around 2cm) and tight and even the edges with a knife. Place into a freezer for 2-3 hours to set.
Once the bar filling is done, prepare the coating. Melt cacao butter and add cacao powder and sweetener. IF you want to have more milk chocolatey end result, use less cacao powder and add a splash of almond milk. Take your bounty layer from freezer and cut into bars. Dip them into liquid raw chocolate coating and place on a baking sheet. Take them to freezer for 15 more minutes to set and store then in fridge. Serve and enjoy as necessary.
<3 Aino
PS. Synttäriarvonnassa on osallistumisaikaa vielä sunnuntaihin asti, joten kipin kapin Facebookiin! Osallistujia onkin jo ihan huikea määrä, kiitos kaikille! :) Palkintona on 50€ lahjakortti Ruohonjuureen, tsekkaa synttäripostaus täältä.
9
Liisa says
03/04/2015 at 10:35Voi herrajumala mitä herkkua! Näkisit mun silmät nyt! :D
Aino says
03/04/2015 at 11:50:-D Voin vaan kuvitella! <3
Maaria says
03/04/2015 at 17:59Ihanaa! Ja kaikki ainekset löytyy kaapista :) kokeiluun!
Aino says
03/04/2015 at 20:11Jess! Tsemppiä kokeiluun, kerroithan sitte miten onnistu :)
Minävain says
06/04/2015 at 14:29Siis wau! Tein pääsiäisen kunniaksi viikonlopuksi perheelleni näitä bounteja, snickersejä sun reseptin pohjalta, sekä vielä sun falafelejakin ! Tuli todella hyvää ja jopa muut perheenjäsenet (syövät ”normaalia” ruokaa) tykkäsivät ja halusivat lisääkin.
Kiitos siis ihanista resepteistä :)
Aino says
06/04/2015 at 20:00Kuulostaa just siltä miltä pääsiäisen pitääkin, eli kunnon herkuttelulta! :D Tosi kiva kuulla, että onnistu ja kaikille, myös ”normiruokailijoille” maistu :) Ole hyvä, toivottavasti löydät täältä jatkossakin hyödyllisiä juttuja!
Patricia says
06/04/2015 at 21:56Aivan älyttömän makoisan näköisiä! *kuolaa*
Pitää heti tehdä kun kerkeää! Löysin blogisi sattumalta, mutta ehdottomasti jään lukijaksesi!
Mahtavia reseptejä :)
Aino says
08/04/2015 at 09:40Kiitos kivasta kommentista! Hienoa kuulla jos tykkäät. JA kannattaa todellakin tehä näitä kunhan kerkiit, ei jää vikaksi kerraksi ;)
Maaria says
08/04/2015 at 20:05Näistä tuli herkullisia, ihania ja nam! Kiitos reseptistä :)
Aino says
11/04/2015 at 10:47Ihana kuulla että onnistu! :)<3
Pipsa says
14/04/2015 at 13:38Aaaah näitä ottaisin nyt kahvin kanssa gradunpaketointievääksi kiitos <3__<3 Onko mun nyt tosissaan pakko hylätä mun rakas lemmenlapsi (siis se gradu) hetkeksi ja mennä ostamaan tarpeet näihin? Luulen niin…
Aino says
14/04/2015 at 15:51Ymmärrän hyvin, mistä puhut.! Priorisointi on kuitenkin tärkeää. Mutta jos keskittyy bounty-barseista koituviin hyviin asioihin (kohonnut mieliala, pirteämpi olemus, energisempi ote työntekoon) voi olla hyvinkin oikeutettua pitää piiiiiikku tauko ja käydä hankkimassa ne ainekset. Takaan sulle, nämä on sen arvoiset! ;)