• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Etusivu
  • About
  • Reseptit

Feel Good Kitchen

Hyvän mielen kasvisruokablogi

20 10/05/2015 Gluteenittomat / Gluten-free

Mansikkatäytekakku {gluteeniton & vegaaninen}

Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille! <3

Tänä vuonna oma äitini kilistelee äitienpäiväskumppansa Euroopan toisella puolen, joten yhdessäolo jää aatteen tasolle. Tein silti kakkua.

Koska kaikki syyt tehdä kakkua ovat relevantteja.

mansikkakakku3Kun tarkemmin aloin miettiä, tajusin, etten ole viime vuosina viettänyt äitienpäivää muutenkaan kauhean aktiivisesti. Milloin olen ollut omissa menoissani, ressuissa tai liian laiska tulemaan kotiin. Liian ”kiireinen”.

Mun mielestä kaikki juhlapäivät on ensisijaisesti ihania. Siis myös nämä perinteisempien juhlien, kuten joulun, rinnalla kulkevat äitienpäivät, isänpäivät ja ystävänpäivät. Paitsi, että ne tarjoaa loistosyyn laittaa hyvää ruokaa ja hengailla tärkeitten ihmisten kanssa, niillä on kaikilla tärkeä sanoma. Arvostetaan niitä lähimmäisiä, äitejä ja isiä ja ystäviä, ja annetaan sen näkyä ja kuulua.

Annetaan lahjoja. Huomioidaan. Tuodaan ehkä aamupala sänkyyn ja kirjoitetaan korttiin miten tärkeä toinen on. Halataan ja onnitellaan ja ollaan vaan.

mansikkakakku4Mutta juhlapäivät on vaan sitä, päiviä. Yksi otos 365 joukosta. Heti merkkipäivän jälkeisenä aamuna elämä on taas ihan entisellään, mikä on tietysti ihan ookoo, eihän kenenkään elämä voi olla pelkkää juhlaa, vastakeitettyä kahvia ja tuoreita mansikoita ja skumppaa ja myöhään nukuttuja aamuja ja toteutuneita toiveita.

Muistan pienempänä, miten koulussa ystävänpäivänä kaikilla oli kartonginpalasesta leikattu sydän ripustettuna langan avulla kaulaan roikkumaan. Kaikki halailivat toisiaan, tuttuja, tuntemattomia ja puolituttuja, ja kun oli halannut jotakuta, kumpikin kirjoitti nimensä toistensa kartonkisydämiin. Muistan toivoneeni, että saisi halailla samoja ihania ihmisiä joka päivä.

Koska tuleehan haleista nyt hitsin hyvälle mielelle.

mansikkakakku6Tänä äitienpäivänä en pääse hukuttamaan äitiä haleihin saati ruhtinaallisiin tarjoiluihin, mutta se ei haittaa. Kerron äipälle silti, että se on tärkeä ja rakas. Vaikka Whatsappin välityksellä. (Äiskä on tosi hyvä ja aktiivinen emojien käyttäjä (taputus-emoji tähän).)

En siis ole surullinen, että äitienpäivä menee tänä(kin) vuonna muussa kuin äipän seurassa. Koska tsiisus, onhan mulla on ne 364 muuta päivää vuodesta näyttää miten paljon arvostan. Äitiä, iskää, koko perhettä. Kaikkia ystäviä ja läheisiä. Ei siihen tarvi juhlapäivää, että voi arvostaa toista ja vähän hemmotellakin. Parhaat jutut on yleensä ihan pieniä ja aitoja eleitä.

(Esimerkiksi se, että multa on akku lopussa jo alkuillasta ja ystävä varta vasten haluaa raahata mulle laturia koko pitkän illan mukanaan että voin yöllisellä paluumatkalla ladata kännykkää 15 minuutin ajan junan pistokkeesta.)

mansikkakakku7Että niin. Nykyään ehkä ajattelen näitä juhlapäiviä vähän niin kuin muistutuksina. Että hei, te kaikki, muistakaahas välillä kertoa toisillenne miten kivoja tyyppejä ootte.

Ja mä tiedän, ettei semmonen tunteitten näyttäminen tai jakaminen tuu ihan heti kaikille luonnostaan. Se voi tuntua jopa äärimmäisen epämukavalta, jos on yhtään mörököllimäisiä taipumuksia (myönnän, been there). Mutta jos jossain, niin tässä asiassa harjoitus tekee mestarin. Aloita pienestä.

Halaa sitä äitiä, vaikkei oliskaan äitienpäivä. Halaa, koska se tuntuu hyvältä idealta.

Osta rasiallinen mansikoita ja jaa se kavereiden kanssa. Lähe jonkun kivan kanssa kävelylle tai salille tai jumppaamaan.

Lähetä satunnainen viesti sille yhdelle ystävälle kenen kanssa viestittely on vähän jäänyt ja kerro sille, että se on sulle tärkeä, vaikka yhteydenpito välillä jäisikin.

Tai raahaa sitä pirun laturia mukanasi koko ilta koska sitten ystäväsi voi kuunnella aamukolmelta kotiin vesisateessa kävellessään lempimusiikkiaan ja olla onnellinen, että sen elämässä on sellaisia ihmisiä, jotka raahaa kännykkälatureita baareissa mukanaan. (<3)

mansikkakakku9Yksi takuuvarma tapa ja kenties aliarvostettu tapa osoittaa arvostustaan on… täntätädädää, mansikkatäytekakku. (Päästiinpäs asiaan. MUAHAH. Varmaan pelästyit, etten ees jaa koko ohjetta!)

Kesän juhlien klassikkoherkku on ehdottomasti mansikkatäytekakku. Onneksi senkin voi nykyään loihtia täysin gluteenittomasti ja vegaanisesti. Kyllä, kuulit oikein. Sokeri-vehnäjauhotaikinan ja kermavaahtoöverien komboon luottava klassikko taipuu myös modernimpaan makuun. Sokeria tässäkin kyllä on, mutta huomattavasti maltillisemmin. Käytin raakaruokosokeria, koska sitä sattui kaapista löytymään.

Kakkupohjasta tuli gluteenittomien jauhojen myötä melko tiivis. Sen voi leikata joko kahteen tai kolmeen osaan, riippuen veitsikätesi tasaisuudesta ja kakkuvuokasi korkeudesta. Täytteeksi kokeilin kahta eri versiota: toiseen tuli maustamatonta Tofutti-tuorejuustoa ja kookosmaitotölkin sitä paksua osaa, ja toiseen pelkästään kookosmaitotölkin sitä paksua osaa. (Onkohan sille joku nimikin olemassa?) Makeutukseen käytin vaahterasiirappia ja makua tuomaan vaniljauutetta. Kumpikin versio oli oikein herkullinen, mutta Tofutti-versio maistui huomattavasti vähemmän kookokselta, ja sopiikin siksi vaihtoehdoksi niille, jotka eivät niin kookoksesta välitä.

Ohje on kokonaisuudessaan alla. Jos tuli mieleen mitään kysyttävää tai oleellista mitä unohdin mainita, niin hyökätkää kommenttilaatikkoon. Kirjoitan tätä sängystä enkä ole vielä juonut yhtä ainutta kahvikuppia, joten ajatuksenkulkuni saattaa pätkiä….

mansikkakakku10

Mansikkatäytekakku (gluteeniton + vegaaninen)

Kakkupohja

  • 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 3 dl mantelimaitoa (tms. kasvipohjaista maitoa)
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 dl raakaruokosokeria
  • 1 dl sulaa kookosöljyä
  • 2 tl vaniljauutetta

Täyte

  • 2 tölkkiä kookosmaitoa (400ml)
  • 1 pkt maustamatonta soijatuorejuustoa (esim. Tofutti)
  • muutama rkl makeutusta
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ~puoli kiloa mansikoita

1. Aloita valmistamalla kakkupohja. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Itse käytin 24-senttistä vuokaa, mutta pienempikin käy, etenkin, jos haluat useamman kerroksen kakkuusi.

2. Sekoita kuivat ainekset keskenään sekaisin. Sekoita märät aineet, paitsi kookosöljy, myös yhteen erillisessä kulhossa. Yhdistä kuivat ja märät aineet keskenään pikkuhiljaa lisäten, sekoita hyvin. Sekoita lopuksi joukkoon sula kookosöljy.

3. Paista uunin keskiosassa n. 25 minuutin ajan tai kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei jää enää kakkutaikinaa. Mitä paksumpi kakku, sitä pidempi paistoaika, luonnollisesti. Anna valmiin kakun jäähtyä ja vetäytyä yön yli esimerkiksi ritilän päällä.

4. Kun kakku on vetäytynyt, voit halkaista sen varovasti. Valmista sitten täyte. Voit käyttää joko pelkkää kookosmaitoa (3 tölkkiä per kakku) tai kookosmaidon ja vegaanisen tuorejuuston yhdistelmää (2 kookosmaitotölkkiä + 1 prk juustoa). Kookosmaidon tulee olla jääkaappikylmää ja siitä käytetään vain pinnalle kovettunut, paksu rasvainen osa.

5. Vatkaa täytteen ainekset kulhossa keskenään. Kunnolla. Kookoskermavaahdosta ei tule ihan yhtä ilmavaa kuin perinteisestä, mutta hieman se silti laajenee. Lisää makeutusta vähän kerrallaan, kunnes maku on mieleinen. Voit käyttää esimerkiksi hunajaa, agavesiirappia, vaahterasiirappia tai ihan vaan sokeria. Mausta vaniljalla. Jos vaahto alkaa vettyä liikaa, anna sen kovettua jääkaapissa hetken ennen kuin aloitat täyttämisen.

6. Täytä kakku makusi mukaan ja anna vetäytyä vähintään parin tunnin ajan jääkaapissa.

7. NAUTI!!!!!! (Kyllä, se oli käsky.)

Mansikkakermakakku

(Tästä kuvasta menee kaikki kunnia gif-nero Liisalle.)

Ihanaa äitienpäivää vielä kerran kaikille!

<3 Aino

20

Categories: Gluteenittomat / Gluten-free Tags: gluteeniton, helppo, juhlakakku, maidoton, mansikkakakku, pähkinätön, resepti, täytekakku, terveellinen, vegaaninen

Previous Post: « Kevään freesein: kvinoa-tabbouleh
Next Post: #VEGEMENU – Ylioppilasjuhlat 2015 »

Reader Interactions

Comments

  1. Tiia says

    10/05/2015 at 11:39

    Oi näyttääpä hurjan hyvältä! Minä ja gluteeni toimitaan ihan hyvin yhteen, mutta tuota täytettä haluan ainakin kokeilla!

    Vastaa
    • Aino says

      10/05/2015 at 20:03

      Voi kiitos! Joo, jauhoinahan voi käyttää vaikka vehnäjauhoa, jos vatsa kestää :) Ja toisaalta taas jos on gluteeniton, muttei vegaani, niin täytteeksi voi vatkata sitä tavallista kermavaahtoa. Itse etsin pitkään hyvää sokerikakkupohjan perusohjetta, tää hyppäs kyllä kärkeen.

      Vastaa
  2. Maikki says

    13/05/2015 at 07:07

    Tämäkin kakku näyttää kyllä aika ihanalta :) Ja hei, onkos meillä samanlaiset jalalliset kakkulautaset (tuo korkeampi)? :)

    Vastaa
    • Aino says

      13/05/2015 at 10:11

      Kiitos Maikki! Ja taitaa muuten olla joo, en yhtään huomannu! Hyvin bongattu :)

      Vastaa
  3. Laura says

    13/05/2015 at 09:23

    Jeeeeesssss! Itsellä tulossa toinen kesä vegaanina ja viime kesänä jäi kyllä perinteiset mansikkakakut syömättä. Olen vähän sillain toisella kädellä kokeilevasti huiskien googletellut vegaanisia kakkupohjareseptejä, mutta en ole sitten kuitenkaan ikinä jaksanut vaivautua. Tätä on kuitenkin ihan pakko testata, näyttää ja kuulostaa ihan taivaallisen hyvältä. Apua miten tuli ikävä Suomen kesää.

    Oletko muuten kokeillut kakuissa sitä Alpron kermavaahdon”korviketta”? Olen tainnut kerran ostaa sitä brownieiden päälle laitettavaksi ja oli muistaakseni tosi kevyttä ja tavallaan juoksevaa, ei siis varmaan sovi kakun väliin?

    Vastaa
    • Aino says

      13/05/2015 at 10:35

      Hei kiva, tätä nyt ainakin uskallat kokeilla! Mä oon ihan noviisi mitä täytekakkuihin tulee, mutta tää oli kyllä kerrasta onnistunu kokeilu :) Ja turhaan ikävöit kesää, kohta se on täällä! JEE!
      Ja en oo kokeillu tota Alproa saati muuta ”kasvikermaa”, mutta oon kyllä ymmärtänyt että kaupoissa on myös myynnissä näitä valmiita vaahtoutuvia, 100% kasvipohjaisia kermoja. Pitäiskin pistää joku kerta testiin. Ja joo kovin juoksevaa ei varmaan kannata käyttää, ettei kakku pääse vettymään. Toi kookoskerma/tofuttivaahtoyhdistelmä oli kyllä aika kiva, sopivan jämäkkää ja miedon makusta :)

      Vastaa
  4. Glotter-Bäckerin says

    29/06/2017 at 10:45

    Kannattaa kokeilla myös aqua fabasta tehty kakkupohja, joka on tosi kuohkea gluteenittomanakin!

    http://maikinmokomin.blogspot.de/2015/05/mansikkamantelimascarpone-taytekakku.html?m=1

    Vastaa

Trackbacks

  1. WE CAN’T STOP, AND WE WON’T STOP | kiertorata sanoo:
    23/09/2015 10:43

    […] of the birthday cake I made my boyfriend over the weekend. (I improvised with the help of this and this recipe. Sorry, both are in Finnish.) So good! But also approximately 1,000,001 calories per […]

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Hei sinä!

Tervetuloa Feel Good Kitcheniin, hyvän mielen kasvisruokakeittiöön. Blogi ei ole enää aktiivinen, eli uusia reseptejä ei tule, mutta vanhat löytyvät täältä kuten ennenkin. Toivottavasti löydät etsimäsi!

Pidän nykyään uutta ruoka-aiheista sivustoa nimeltä Safkaamo! Safkaamossa on ruoka-aiheisia juttuja, vinkkejä, henkilökuvia ja tietysti herkullisia reseptejä. Tutustu Safkaamoon täällä.

Pst. Jos etsit vegaanisia lisäravinteita tai kaipaat vegaaniystävällistä kestävyys- tai voimavalmentajaa, tutustu K3 Fitneksen verkkokauppaan!

Arkisto

Avainsanat

aamupala (19) avokado (5) banaani (8) bataatti (11) diy (10) easy (5) gluteeniton (96) glutenfree (16) healthy (10) helppo (74) herkut (7) itsetehty (5) kasvis (24) kasvisruoka (12) kasvisruokaa (10) kausiruokaa (15) kikherne (7) kookos (6) kurpitsa (6) kvinoa (14) maidoton (50) mausteinen (7) nopea (28) ohje (9) omena (5) paleo (5) raaka (8) raakaherkut (13) raakakakku (5) raakaruoka (8) recipes (9) resepti (55) reseptit (32) salaatti (9) smoothie (6) suklaa (21) terveellinen (51) terveelliset (9) tuorepuuro (6) vegaani (67) vegaaninen (49) vegan (26) vege (9) viljaton (17) yhteistyö (6)

Footer

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Deprecated: genesis_footer_creds_text on kehotettu välttämään versiosta 3.1.0 asti! Käytä sen sijaan genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /home/aino/prd/feelgoodkitchen.fi/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright© 2017 · AINO YRJÄNÄ