Viime aikoina olen inspiroitunut pitkästä aikaa kokeilemaan erilaisia raakakakkuvirityksiä.
Pitkän aikaa lähestulkoon ainoa kokeiluni oli rajattavissa tähän marjaisaan raakakakkuun, jonka teosta on jo reilusti yli vuosi(!) aikaa. Jotain kakun suosiosta kertonee se, että se on blogin kaikkien aikojen luetuin postaus.
Oli siis korkea aika päivittää raakakakkutietämystäni ja nyt voinkin hykerrellä tyytyväisyyttäni, sillä tämänpäiväinen raakakakku iski raakakakkujen kultasuoneen ja hurmasi kaikki maistajansa kertaheitolla.
Koska tämän kakun täytteeseen uppoaa paljon pähkinää, halusin pitää ainakin pohjan pähkinättömänä. Käytin siinä sellaisenaan yo-menusta löytyvää taatelipallojen reseptiä, jossa taateleiden imelyyttä on taittamassa paahdettuja auringonkukansiemeniä (droooooool). Mielestäni pohja ei kaivannut mitään muuta – maku ja koostumus olivat sellaisenaan 5/5.
Täytteen pohjana käytin cashewpähkinöitä. Valkoinen kerros on vaniljainen ”juustokakkukerros”, koostumukseltaan ihanan paksu ja kermainen. Päälle tuli aavistuksen kevyempi puolukkatäyte ja väliin ripottelin jäisiä puolukoita lisätekstuuria tuomaan.
Kakussa on supervähän makeutusta – vain muutama ruokalusikallinen – ja yllätyin itsekin, miten hyvin happamat puolukat sopivat kakkuun ihan sellaisinaan. Pohjan makeus ja vaniljakerroksen kermaisuus ovat ihanasti tasapainossa raikkaan puolukkakerroksen kanssa.
Ja mikä parasta, kakku saattaa näyttää vaikealta valmistettavalta mutta on oikeasti aika simppeli. Kuten aina raakaherkkujen valmistuksessa, tämänkin kakuun tarvitset a) tehokkaan blenderin ja b) hieman ennakkoon valmistelua. Pähkinät pitää nimittäin muistaa liottaa ennen käyttöä. Tätä vaihetta ei kannata skipata, sillä liottamisen ansiosta cashewit muuttuvat blenderin käsittelyssä kermaiseksi massaksi.
Ennen tarjoilua raakakakun kannattaa antaa olla jääkaapissa noin tunnin ajan. Valmis kakku säilyy jääkaapissa pari päivää tai pakastimessa parikin kuukautta. (Ainakin teoriassa. Toistaiseksi kaikki kakut ovat huvenneet alle parissa päivässä…)
Puolukka-vaniljaraakakakku (G, V)
Pohja
- 3 dl auringonkukansiemeniä
- n. 200g kuivattuja pehmeitä taateleita (medjoul-taatelit on parhaita)
Täyte
- 4 dl cashewpähkinöitä (liotettu vähintään 5h, mielellään yön yli)
- 1 dl sitruunamehua
- 2 tl vaniljauutetta
- 3 rkl sulaa kookosöljyä
- 3 rkl vaahterasiirappia tms. nestemäistä makeutusta
- 2+1 dl pakastepuolukoita
- 1 kypsä banaani
1. Aloita valmistamalla pohja. Paahda auringonkukansiemeniä nopeasti kuumalla pannulla ja anna sitten jäähtyä. Blendaa tehosekottimessa rouheeksi ja lisää suurin osa taateleista. Jatka taatelien lisäämistä, kunnes saat ”helposti käsiteltävän” massan (eli pysyy kasassa kun pyörittelet palloiksi jne.)
2. Painele valmis taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tällä kertaa tein kakun 12 x 36 kokoiseen leipävuokaan ja pohjasta tuli melkoisen paksu (n. 2cm). Nosta vuoka pakastimeen.
3. Valmista sitten täyte. Laita liotetut cashewpähkinät, sitruunamehu, vaniljauute, kookosöljy ja makeutus tehosekottimeen ja surruta täysillä niin kauan, että muodostuu paksu, kermainen seos. Riippuen sekottimesi tehotasoista, tässä menee parista minuutista noin varttiin. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta teelusikallinen kerrallaan.
4. Nosta pohja pois pakastimesta ja valuta noin puolet täytteestä sen päälle. Tasoita lusikalla. Lisää halutessasi tähän väliin ekstranäyttävyyttä tuomaan pakastepuolukoita. Pari desiä jäisiä marjoja riittää. Ripottele ne vaniljatäytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi ja painele niitä hieman, jotta ne uppoavat aavistuksen verran ja pysyvät paikoillaan.
5. Valmista sitten puolukkatäyte. Lisää jäljelläolevaan vaniljatäytteeseen desi pakastepuolukoita ja yksi kypsä banaani ja blendaa hetki täysillä tasaiseksi. Levitä kakun päälle ja pakasta kakkua vähintään muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.
6. Nosta kakku jääkaappiin noin tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi ja nauti!
***
<3 Aino
28
Pipsa says
18/05/2015 at 08:57Jee, ihanan simppelin kuuloinen raakakakku! Tätä kaipaisin kyllä nyt aamukahvin kaveriksi heti aamusta. Sun kuvat on jotain niin kaunista.
Aino says
18/05/2015 at 20:09Tää on kyllä todella simppeli ohje kokonaisuudessaan. Kiitos Pipanen<3
Anna says
18/05/2015 at 12:02I can’t understand a word but it looks absolutely delicious :)
https://aspoonfulofnature.wordpress.com/
Aino says
18/05/2015 at 20:10Hahah. Thanks Anna :)
Carita says
07/06/2015 at 15:18Kiitos ohjeesta! Toinen ikinä tekemäni raakakakku ja onnistui yli odotusten. Koska puolukoita ei ollut, käytin niiden sijasta punaherukoita ja mainiosti onnistui + maistui herkulliselta! Ei taida tämä kakku kauan pakastimessa säilyä : )
Aino says
07/06/2015 at 15:39Ole hyvä! Ihana kuulla että onnistui!! :)
Diana says
21/06/2015 at 22:59Moi.
Aion kokeilla tätä houkuttelevaa raakakakkua tyttöseni synttäreille. Riitäisikö antamasi määrät 24-26cm vuokaan?
kiitos paljon ohjeesta!!!
Aino says
22/06/2015 at 22:34Moikka! Saattaa jäädä aika ohueksi, mutta onnistuu kyllä varmasti :) Ole hyvä, toivottavasti kakku onnistuu ja maistuu!!
Freija says
10/11/2016 at 11:11Oi nam? Kait tää on oikeesti hyvää? Miten muuttaisit ohjetta jos tekee pieneen, 11 cm vuokaan? Kaipailisin pikaista vastausta!
Aino says
10/11/2016 at 14:32Siis 11cm halkaisijaltaan? Puolittaisin reseptin. Riippuu kans vähän vuoan reunojen korkeudesta, et miten paljon täytettä menee. Ja kyl tää on oikeesti hyvää :-)
Eija Sipilä says
18/02/2018 at 17:44En ole koskaan tehnyt raakakakkua. Mua on aina tökkinyt kookosöljy, jota pidän epäterveellisenä. Sitä on aina raakakakkuresepteissä. Voiko sitä korvata millään?