Kesä alkaa olla ohi, ja sen saa jo luvan kanssa sanoa. Phew. Monet kesäihmiset surkuttelevat ohi sujahtanutta lähes olematonta kesää, mutta itse olen lähinnä tyytyväinen: loppuihan se wannabe-kesä viimeinkin! Nyt voi huoletta kiskoa pitkät housut takaisin päälle ja hautautua suosikkineuleeseen ja iloita siitä, että aurinko nousee ja laskee ihmisten aikoihin.
Olen aina ollut sitä mieltä, ettei ole yhtä vuodenaikaa yli muiden: yksi Suomen ihanimmista asioista ei ole mikään yksittäinen kausi vaan vaihtuvat vuodenajat ja niiden monipuolisuus ja luonnon kirjo. Miettikää miten monta sesonkia ja väriä ja tunnelmaa saamme kokea! Raikkaat syysaamut, loputomat kesäillat, talviset lumisateet ja kirkkaat hanget ja ensimmäiset kevätpäivät jona tarkenee kulkea ilman takkia. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Kaikilla vuodenajoilla on parhaat puolensa.
Ja syksyssä on ehdottomasti parasta, kun kaupan heviosasto pullistelee kaikkea tuoretta ja ihanaa ja voi viimein vetästä villasukat jalkaan ja laittaa uunin kuumaksi. Ja tehdä vaikka tomaattikeittoa.
Rakastan keittoja. Rakastan paahdettuja vihanneksia. Siispä paahdetuista tomaateista tehty keitto oli luonnollinen valinta, kun ensimmäistä kertaa havahduin hauvaa iltalenkittäessäni siihen, ettei ilman hanskoja enää tarkene.
Tein tästä tomaattikeitosta parikin versiota. Ensimmäiseen tipautin vahingossa yhden chilin sijasta kolme, ja lopputulos oli melkoisen lämmittävä. Tai siis oikeammin hiet pintaan nostattava. Toisen suhteen osasin olla hieman tarkempana….
Koska minulla ei sattunut olemaan mitään kasvipohjaista kermaa kaapissa ensimmäisen keittokatastrofini makumaailmaa pehmentämään, mutta cashewpähkinöitä sen sijaan oli vaikka pienen kylän tarpeisiin, päädyin tekemään cashewkermaa. Hetken liotetut pähkinät ja loraus vettä muuttuvat tehosekottimen hampaissa kermaisaksi seokseksi, joka pehmensi makuja juuri sopivasti.
Sain Wilfan Raw Fuel -tehosekoittimen testiin jokin kuukausi sitten. Yhteiselomme on ollut rakkautta ensisilmäyksestä. Jos olisin osallistunut Ensitreffit alttarilla -telkkarisarjaan, asiantuntijat ois varmaan matchannyt mut tämän blenderin kanssa…
Kyseinen Raw Fuel on blenderi”legenda” Vitamixin yksi todellisista haastajista. Itse en ole koskaan edes harkinnut Vitamixin hankintaa, koska sori nyt vaan, 600€ keittiölaitteesta on tämänhetkiselle budjetilleni muutaman satasen liikaa. Eikä ehkä kovin realistinen hankinta peruskokkaajalle muutenkaan. Vuosikaudet paahdoin menemään OBH Nordican parinkympin blenderillä, joka mm. joka kerta hiemankin lämmetessään alkoi savuta ja levittää ilmaan epämääräisiä tuoksuja. Yritin sillä kerran tehdä mantelivoita. Viimeiseksi kerraksi jäi. (Sori Tallinnan-naapurit, jotka jouduitte kuuntelemaan n. 2,5h kestänyttä on-off blendailua ja suloista sadattelua välissä!)
Sittemmin käytin pitkään 80-luvulta säilynyttä Braunin monitoimikonetta, joka kyllä hoiti hommansa hämmästyttävällä tehokkuudella ja varmuudella. Silti, kyseinen vempele alkoi jo hieman yskiä ja tehoja uupui: lopputuloksesta ei ikinä saanut täydellisen silkkistä vaikka kuinka yrittäisi. Lisäksi laite oli tilavuudeltaan alle litran, mikä rajoittaa joidenkin ruokien tekoprosessia melkoisesti. Plus smoothieiden tekoon kyseinen peli ei todellakaan ollut omiaan, ja osittain siitä syystä niitä tulikin harvemmin tehtyä.
Raw Fuel vetää taas 1,5 litran edestä tavaraa ja jauhaa blendattavat ainekset supersmoothiksi yli 22 000 minuuttikierroksellaan. Lisäksi peli on yli puolet halvempi kuin Vitamix ja moottorilla ja terällä on 10 vuoden takuu.
Ensimmäiset kerrat kun jauhoin tällä täytettä raakakakkuun ja olin varautunut metodiin blendaa-kaavi-blendaa-kaavi x 50, meinasin itkeä ilosta. Koko täyte syntyi hetkessä ja niiiin helposti. Kerran taisin kaapia täytettä reunoilta, mutta muuten laite hoiti homman kuin mikäkin mallioppilas. Nyt olenkin kehitellyt Raw Fuelille käyttöä keittiössäni melkein joka päivä: sillä tekee niin tuorepuurot, smoothiekulhot, keitot, tahnat, pähkinävoit kuin kastikkeetkin. Käyttö on niin helppoa ja vehkeen puhdistaminen käy käden käänteessä. Lupaan kirjoittaa blenderistä ihan oman postauksensa, sen se ehdottomasti ansaitsee!
Kuvissa näkyvä cashewkerma syntyi blenderillä täydellä teholla n. minuutissa. And look at that smoothness!
Siis kertakaikkiaan täydellistä.
Cashewkerman funktio oli siis pehmentää hippasen liian tulisen keiton makua, ja siinä se onnistui täydellisesti. Soossi oli kuitenkin niin herkullista muutenkin, että päätin pitää kerman mukana myös jatkossa. Toisesta keittoerästä jätin tuoreet chilit kokonaan pois ja laitoin tilalle ripauksen jauhettua, ja sillä kertaa osui nappiin. Mm.
Tein keitonkin blenderillä, koska #helppoa. Lopputulos oli sileä ja kuohkea, tomaattinen ja lämmittävä. Tomaattien maku saa paahtaessa ihan uuden ulottuvuuden, puhumattakaan makeaksi muuttuvaksi sipulista ja basilikan, timjamin ja rosmariinin herkullisuudesta. Lisäksi keiton teko on superhelppoa: pilkot, paahdat, soseutat. Tomaatit muuttuvat niin makeiksi ja supermehukkaiksi jo paahtaessa, ettei niiden oman nesteen ja oliiviöljyn lisäksi muuta edes kaipaa.
Valmiin keiton kylkeen paahdoin vielä pari palaa ruisleipää hummuksella ja lusikoin pinnalle cashewkermaa.
Huurteiset aamut, värikkäät lehtikasat, pimeät illat – iskekää kiinni. Olen valmis!
Paahdettu tomaattikeitto cashewkermalla (vegaaninen & gluteeniton)
- noin kilo kypsiä tomaatteja
- sipuli
- muutama valkosipulinkynsi
- muutama lehti tuoretta basilikaa
- pari oksaa tuoretta rosmariinia
- 1 tl timjamia
- 1 tl suolaa
- ripaus chiliä
- ripaus pippuria
- vajaa 1dl oliiviöljyä
- 2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
- Cashewkermaa varten 1 dl cashewpähkinöitä + ~ 1dl vettä
Liota casheweita runsaassa vedessä vähintään tunnin ajan.
Halkaise tomaatit. Kuori sipulit ja halkaise ne. Sekoita isossa kulhossa keskenään tomaatit, sipulit, mausteet, öljy ja makeutus ja sekoita. Kaada uunivuokaan ja paahda 200 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat saaneet väriä – ja tuoksuvat huumaavalta!
Sillä välin kun vihannekset paahtuvat uunissa, valmista cashewkerma. Valuta liotetuista pähkinöistä vesi pois. Lisää pähkinät ja noin 0.5dl vettä tehosekottimeen ja surruta täydellä teholla niin kauan, että saat kermaa muistuttavan seoksen. Lisää vettä tarvittaessa. Itselläni meni n. desin verran.
Kun vihannekset ovat valmiit ja hieman jäähtyneet, blendaa ne keitoksi. Voit käyttää joko tehosekotinta tai sauvasekotinta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile valmis keitto cashewkermalorauksen ja tuoreiden yrttien kera.
***
<3 Aino
5
Maikki // Maikin mokomin says
Ihanan näköinen keitto! :) Näin kesällä (kyllä, haluan uskoa, että on kesä…) tuoreista tomaateista tehdyn tomaattikeiton maku on kyllä aivan eri maailmasta kuin talvella
Aino says
Voi kiitos! Ja oot kyllä oikeessa. Vähän eri makumaailma näissä tomskuissa kuin talviaikaan. Niin mahottoman hyviä! :)
Liisa says
Ha! Eri mieltä vitamixin realistisuudesta :D todellakin oli kallis mutta tälle peruskokkaajalle paras ostos ikinä <3 ja kunnon takuu! Ps. Ihq keitto;)
Liisa says
T. Liisa t. Kunhanspämmin <3
Aino says
Meinasin eka kirjottaa että ’eräs ystäväni on hyvinkin puolustuskannalla, mitä hänen Vitamix-hankintaansa tulee…’ XD<3 Ja joo on se Vitamix hyvä laite, mutta en ymmärrä mikä oikeuttaa sen kaksinkertasen hinnan :D Loppujenlopuksi melkeen sama tuote kyseessä, vähintään yhtä tehokkaita kumpikin!
Liisa says
Sen hinnan oikeuttaa varmaan se et sillon ku se tuli, ei ollu muita vastaavia markkinoilla. Jos nyt lähtis uusiks ostaa niin tietty katsois vähä eri silmällä :)
Sofia says
Olen aika pitkälti kanssasi samaa mieltä vuodenajoista – niiden erilaisuus on ihanaa. Paitsi, että en siedä talvea! Talvella on yleensä kylmä, enkä siedä kylmyyttä :D
Tämä tomaattikeitto-ohje on muuten aivan valloitavan ihana. Aion ehdottomasti kokeilla!
Ona says
Hei en kestä! Ihana blogi, ihania reseptejä ja ihania kuvia! :) Todella inspiroivaa
Katariina says
Hei!
Aivan ihana resepti! Olen tehnyt tällä reseptillä tomaattikeittoa jo useamman kerran, tosin ilman cashewkermaa. Sen sijaan olen silpunnut joukkoon tuoretta mozzarellaa. Nam! Täydellistä! :)
Olen käyttänyt reseptiäsi myös kasvislisukkeen tekemiseen. Seuraan muuten reseptiä, mutta en vaan blendaa lopuksi. Aa ja lisään joukkoon myös vähän perunoita. Toimii! :)
Mukavaa syksyä!
Aino says
Hei Katariina, ihana kommentti kiitos! Tomaattikeitto on vaan niin hyvää kun sen tekee paahdetuista tomaateista. Ne on jo itessäänkin niin hurjan herkullisia. Kasvislisuke on hei hyvä idea, perunat sopiikin ihanasti paahtamiseen tomskujen kanssa. Ihanaa syksyä sinne!