Tänään pengoin kaappien sisältöä (alkuperäistarkoituksenani suorittaa jonkinasteinen syyssiivous, yhyh) ja löysin purkillisen ihanaa punaista, thaimaalaista currytahnaa, jonka olemassaolon olin melkein unohtanut. Tulos: instant curryhimo ja good bye syyssiivous.
Koska olin laiskalla tuulella, päätin tyhjentää curryyn kaappieni muunkin sisällön ja välttyä syyssiivouksen lisäksi myös kaupassa käymiseltä, hoh-hooooo.
Onnekseni minulla oli valmiina kaapissa a) bataattia b) kikherneitä ja c) kookosmaitoa. Heitin itselleni high fivet ja rupesin hommiin. Lopputuloksena oli superherkullinen, sopivasti tulinen ja takuulla lämmittävä bataatti-kikhernecurry.
Muutama huomio reseptistä; itse tykkään melko mausteisesta ruuasta, joten lopputulos on sen mukainen. Chilijauhetta ei ole pakko lisätä, mutta käyttämäsi currytahna vaikuttaa lopputulokseen myös. Mulla on käytössäni etnisestä kaupasta ostettu tahna jossa ei ole mitään muuta kuin mausteita – aika tuhtia tavaraa siis. Pari ruokalusikallista riittää ja makumaailma on ihanan autenttinen. Currytahnat ovat ehdottomasti yksi suosikkikeittiöjutuistani. Nillä saa supernopeasti ja -huokeasti makua soosseihin, keittoihin ja patoihin. Makumaailma paranee, mitä pidempään currya hauduttaa: homma onnistuu mainiosti tavallisella kattilalla, mutta hifistelijät nakkaavat curryn slow cooker -masiinaan tekeytymään. Helppoa ku curryn teko!
(PS: Eniten makua curryista ja tahnoista saa irti, kun ne kuumentaa pannulla samanaikaisesti reilun öljytilkan kera!)
Marketeista saatavat currytahnat kelpaavat tietysti myös. Muistaakseni ainakin Santa Marialla taisi olla yksi punainen currytahna, jossa ei myöskään ollut mitään turhia lisäaineita, vaan aitoa kamaa kaikki tyynni. Yksi purkki maksaa pari euroa, etnisistä kaupoista saa usein halvemmalla ja enemmän.
Mä rakastan korianteria yli kaiken, joten tuunasin annokseni sillä ruhtinaallisesti. Korianterin voi halutessaan korvata tuoreella persiljalla tai yksinkertaisesti jättää pois. Kirsikkatomaatteja ja makeutusta sen sijaan en jättäisi pois – niiden makeus tekee currysta uskomattoman herkullisen.
Mutta pitemmittä puhetta, ohjeen kimppuun. Toivottavasti se lämmittää teidän pimeneviä syysiltoja siinä missä omianikin!
Bataatti-kikhernecurry
- keltainen sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- reilu loraus oliiviöljyä
- 2 rkl punaista currytahnaa
- keskikokoinen bataatti
- 250g kirsikkatomaatteja
- 1tlk kikherneitä, valutettuna
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 200ml kookoskermaa (lisää määrää jos haluat kermaisemman lopputuloksen)
- 1 rkl raakaruokosokeria (tai muuta makeutusta)
- 1 tl chiliä
- 2 tl curryjauhetta
- suolaa maun mukaan
+lisukkeeksi keitettyä riisiä
+koristeeksi tuoretta korianteria tai persiljaa
Pilko sipuli pieneksi ja lisää se pataan tai korkeareunaiselle pannulle öljyn ja currytahnan kanssa. Anna kuullottua muutaman minuutin ajan. Silppua sillä välin valkosipuli, kuutioi bataatti parin sentin kuutioiksi ja halkaise kirsikkatomaatit.
Kun sipuli on pehmentynyt ja currytahna ja öljy sekoittuneet huumaavan tuoksuiseksi seokseksi, lisää joukkoon valkosipuli, bataattikuutiot, kirsikkatomaatit, kikherneet, tomaattipyree, kookoskerma, raakaruokosokeri ja mausteet. Sekoita. Laske lieden lämpöä pienemmälle ja jätä hautumaan n. 15-25min ajaksi.
Tarkista maku ja bataattien kypsyys. Tarjoile esimerkiksi riisin ja korianterisilpun kanssa!
***
Postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta tapahtuvista ostotapahtumista saan pienen siivun itselleni. Kiitos kun autat ylläpitämään blogiani!
175
Maria says
04/10/2015 at 21:01Ihana resepti taas kerran! Pakko koittaa huomenna mutta hei mun on pitkään pitäny sanoa että sun pitäis tehä sellanen what I eat in a day- video postaus koska toteutit ton sun viimesen videosarjan niin nappiin!
Aino says
06/10/2015 at 13:38Kiitos Maria! Mä laitan harkintaan, ainakin päivän ruokailuista sais hyvän postauksen, videototeutus on ehkä vähän haasteellisempi… Mutta toive on kuultu:)
Niina says
05/10/2015 at 19:55Moi Aino!
Olisiko sulla vinkkiä, millä tuotteilla ja millä yhdistelmillä saisin koostettua ravinteikkaan kasvisaterian ilman kananmunaa, palkokasveja ja kaaleja? Vatsani ei kestä edellämainittuja ja se on tosi harmi.
Aino says
06/10/2015 at 13:53Moi Niina, ja harmi kuulla, että sulla on noin paljon ruokarajoitteita. Mutta eipä se kasvisruokailu ilman noitakaan ole mikään sula mahdottomuus :)
Ravinteikkuudesta on monta mielipidettä mutta ainakin itse pyrin saamaan monipuolisesti ravinteita syömällä eri raaka-aineita, jotka vatsalle sopivat. Sun tapauksessa lähtisin ehkä liikkeelle siitä, mitä kaikkea voit hyvillä mielin syödä: kvinoa, tattari, kaura, tofu (jos ok), siemenet, pähkinät, kaikki vihannekset mitkä käy, täysjyväleipä – vaihtoehtojahan on oikeesti lukuisia! Eri raaka-aineita yhdistelemällä saa herkullisia salaattikulhoja, keittoja, pataruokia, paistoksia ja uuniruokia. JA monista resepteistä, esimerkiksi tästä currysta, kikherneet voi myös jättää kokonaan pois ja laittaa tilalle samankokoisen annoksen bataattia, kesäkurpitsaa, kurpitsaa tms.
Pari reseptiä arkistoista:
http://feelgoodkitchen.fi/2015/09/herkkusieni-pinaattipasta/ – Pinaatti on huippuravinteikas ja tasapainoittaa tuhtia pasta-annosta
http://feelgoodkitchen.fi/2015/03/bataatti-ruusukaali-salaatti/ – Ruusukaalin voi korvata vaikka kesäkurpitsalla tai munakoisolla
http://feelgoodkitchen.fi/2015/06/vegemenu-herkullisin-juhannus-ikina/ – Tässä menussa pari salaattia ja superhyvät täytetyt sienet :)
http://feelgoodkitchen.fi/2015/05/kevaan-freesein-kvinoa-tabbouleh/ – Freesi lisuke vaikka tofulle tai menee semmosenaankin!
http://feelgoodkitchen.fi/2015/04/parsakeitto/ – Vaikkei parsakausi olekaan, huippuhyvää
http://feelgoodkitchen.fi/2015/03/helppo-bataattikeitto/ – Lämmittävä ja nopeatkoinen soppa!
Toivottavasti tästä oli mitään apua. Pitäiskin tehdä semmonen postaus jossa olis listattuna lyhyesti muutama hyvä ruokakombo ruokarajoitteisille, kiitos ideasta!
Niina says
06/10/2015 at 19:15Moi!
Kiitti hurjan paljon kootuista resepteistä ja vinkeistä joilla korvata eri aineksia! Ihanaa syksyä sulle Aino.
Aino says
07/10/2015 at 16:22Kiitos itsellesi kommentoinnista! Ihanaa syksyä sinnekin Niina :)
Sini says
06/10/2015 at 21:15Tarvitsen. Curryä!
Ohh nyt rupes tekemään mieli tuota, näyttää tosi hyvältä!
Ihanan inspiroivaa syksyä sinulle!<3
Aino says
07/10/2015 at 16:22Kaikki tarvitsee joskus curryä! ;) Kiitos ja oikein inspiroivaa syksyä sinnekin! <3
uiui says
07/10/2015 at 21:03onpas kivan konstailematon resepti – menee ehdottomasti kokeiluun :–)
Aino says
12/10/2015 at 20:42Jess! Tää on superhyvää ja helppoo! :)
Jazzie says
08/10/2015 at 11:11Kiitos inspiraatiosta! En olekaan kokannut curryja pitkään, pitkään aikaan, mutta sun reseptistä innostuin. Tosi hyvät ainekset – en ole aikaisemmin laitanut bataattia tai kikherneitä punaiseen curryyn. Toimii! Kaapissa sattui olemaan myös kukkakaalia mitä heitin vähän joukkoon sekä kaffir limen lehtiä, jotka raikastavat currya ihanasti.
Aino says
12/10/2015 at 20:44Heii kiva kuulla, kiitos kommentista! Tää onkin täydellinen resepti kaappien tyhjennykseen, saa uppoomaan melkeen minkä tahansa vihanneksen. Ja kaffir-lime sopii varmaan ihanasti, pitää ens kerralla kokeilla :)
Maria says
12/10/2015 at 18:26Tein tänään ja oli herkullista! Kiitos hyvästä ohjeesta! Lisättiin leipäjuustoa ja kookoskerman sijaan laitettiin purkki kookosmaitoa. Uusi suosikki tästä ehdottomasti syntyi :)
Aino says
12/10/2015 at 20:47Jee! Kuulostaa ihanalta. Kiitos kommentista. Kiva jos kookosmaidollakin onnistui. Mä tein tällä myös uusiksi ja laitoin joukkoon ruokalusikallisen maapähkinävoita, ai että :D
Emmi says
13/10/2015 at 16:20Kiitos tästä reseptistä! Oli aivan tajuttoman hyvää ja ruokaisaa. Itse korvasin curryn kurkumalla ja lisäsin tuoretta inkivääriä. Korianteria reilusti pisteenä ii:n päälle! Ai että, uusi lemppari on löytynyt! Toivottavasti tämä kestää pakastuksen kiirepäivien varalle :)
Maikki // Maikin mokomin says
17/10/2015 at 07:50Näyttää hyvältä – tällaiset curryt on just ihania näin syksyisin!
Oletko sä muuten huomannut, että bataatti menettäisi joskus kastikkeissa/curryissä/keitoissa makuaan? Mun havaintojen mukaan, joskus kun bataatti kypsyy keittämällä, siitä ei tulee niin makeaa, kuin uunissa paahtamalla. Sama ilmiö toistuu joskus myös bataattisoseessa: kuumana se ei maistu juuri miltään, mutta jäähtymisen jälkeen bataatin makeus tulee esiin. Ootko sä havainnut tällaista? Tai riippukohan tämä lajikkeesta.
Aino says
19/10/2015 at 18:40Kiitos Maikki! Curryt on parasta syysruokaa :) En oo huomannut että se varsinaisesti ois menettänyt makuaan, mutta oon kyllä huomannut että bataattien makeus tuntuu vaihtelevan aika paljon, ja väri! Syvemmän oranssit maistuu makeammilta kuin vaaleammat. Tai sitten se on joku psykologinen ilmiö. Mutta oon kyllä semmosessa uskossa että se maku ja väri vaihtelee lajikkeen ja kasvupaikan mukaan…
Roonan says
19/10/2015 at 15:42Testattu viikonloppuna ja oli superhyvää. Kiitos ohjeesta.
Aino says
19/10/2015 at 18:42Ihana kuulla! :) Ole hyvä. Ja ihanaa syksyä.
Saibbua says
24/10/2015 at 12:48Kiitos tästä ohjeesta. Maistui mainiolta ja pidin ruoan ’makeudesta’.
Aino says
29/10/2015 at 16:21Jes, kiva jos maistui! :)
Nina says
02/11/2015 at 12:08Ihana resepti! Ihan älyttömän hyvää!
Aino says
03/02/2016 at 21:11Jei kiva kuulla! :)
Sanni says
12/11/2015 at 07:37Kiitos! Oli todella herkullista nam nam onneksi säästin tälle päivälle vähän,saan herkutella töissäkin.
Monta ohjetta menee vielä kokeiluun. Blogisi on todella kaunis sekä inspiroiva.
Aino says
03/02/2016 at 21:10Kiitos Sanni ihanasta kommentista! Piristit mun päivää. Toivottavasti muutki reseptit maistuu :)
Heidi says
02/02/2016 at 17:09Iso kiitos tästä ! Tää oli eka juttu mitä kokeilin sun blogista (jonossa odottamassa monta seuraavaa) ja tuli tosi hyvää !!!! Oon hyvin alottelija mitä tulee kasvisruuan valmistamiseen ja tämä curry oli ehdottomasti maukkainta mitä olen toistaiseksi kokannut. En malta odottaa linssicurryn testausta.
Aino says
03/02/2016 at 21:12Kiitos kivasta kommentista Heidi, kiva että tykkäsit! Tää curry on niin täydellistä talviruokaa että. Linssicurry kuuluu samaan kastiin, toivottavasti tykkäilet siitäkin ^_^
Anna says
11/10/2020 at 20:48Testasin reseptiä ja oli hyvää! :) Kirsikkatomaatit jäi pois ja kookoskerman sijaista laitoin kookosmaitoa, toimi näin erittäin hyvin.