Arkipäivät sujuvat nykyään ihan salamannopeasti. Suit sukkelaa. Sujahtaa ohi. Humps. Aamulla lähden kasin-ysin maissa töihin ja palaan usein illalla kotiin vasta, kun on jo pimeä. Nälkäisenä ja +7h koneella istuttua ei kotiin tullessa tosiaan ole ensimmäisenä mielessä a) ruoka-annosten kokkaaminen ja asettelu nätiksi b) läppärin uudelleen käynnistäminen… Na-aaaa.
Arkipäivien hapettavuudesta johtuen olenkin yhä etenevissä määrin pyhittänyt viikonloppuni pitkälti ruuanlaitolle ja blogille. Sunnuntaista on tullut viikon paras päivä: kokkailen rauhassa, pyörin kotona villasukat ja kollarit jalassa, asettelen annoksia näteiksi ja kuvaan vailla kiireen häivää. Ja kuuntelen hyvää musaa enkä takuulla meikkaa tai laita tukkaa kuin enintään laiskalle nutturalle.
Viime sunnuntain pyhitin tofusandwichien ja lehtikaalipeston tekemis- ja maisteluprosessille…
Sain nimittäin I Love Me -messuilta Jalotofun & Silmusalaatin yhteispisteeltä mukaani vähän herkkuja kokkailtavaksi. Paketissa oli Jalotofun savutofua ja Silmusalaatin Tulisia versoja.
Silmusalaatin versot ovat ihania ja niitä tulee ostettua melkein joka kerta, kun käyn kaupassa – ainakin Citymarketit ovat ottaneet niitä valikoimiinsa. Tapasin Silmusalaatin toimitusjohtajan ja viljelijän Samuli Laurikaisen puolisen vuotta sitten Luomumessuilla ja siinäpä vasta aurinkoinen tyyppi. Ei voi kun ihailla Samulin asennetta ja Silmusalaattia tuotteena muutenkin: kaikki salaatit viljellään Vantaalla täysin luomusti eikä niihin lisätä mitään ekstroja. Ja aina niin hyvää ja freesiä :)
Samaten, Jalotofu on täysin kotimainen firma, jonka käyttämät raaka-aineet ovat luomua, noudattavat Reilun kaupan säännöksiä ja ovat myös 100% GMO-vapaita, mikäli se huolestuttaa. Jos ja kun tofua tulee silloin tällöin napattua ostoskärryyn, on ostamani tofu lähes aina Jalotofua.
Hetken sitten pähkäilin, millä tavoin nuo ainekset yhdistäisi, ennen kuin sen tajusin: sandwich. Sellainen oikein mehevä monikerroksinen herkkuleipä, joka syödään käsin ja turhia kursailematta. Ja voi pojat, miten hyvä kombo rapsakaksi paistetusta kylmäsavutofusta, versoista ja tuhdista lehtikaalipestosta tulikaan yhdessä tuoreen leivän välissä!
En ollut aiemmin edes tajunnut, miten moneen sandwich taipuu. Tofu tuo sandwicheihin ruokaisuutta ja pitää kylläisenä, pesto tuo ihanaa makua (se on superhyvää sellaisenaankin!) ja versot raikastavat kokonaisuuden. Mmm-m. Tein täytettyjä klubisandwichejä iiiison kasan ja käärin ne valmiiksi jääkaappiin. Sandwichit ovat maailman nopein välipala, kulkevat helposti mukana töissä ja salilla ja kelpaavat hyvin lounaaksi vaikka reilun smoothien kera.
Leiväksi voit käyttää mitä haluat; paahtoleipä on helppo vaihtaa täysjyvään tai gluteenittomaan. Ja sopivatpa täytteet myös ruisleivän väliin.
Vegen pesto-tofusandwich (4:lle)
- 1 pkt Jalotofun kylmäsavutofua*
- Oliiviöljyä
- Chilijauhetta ja yrttisuolaa maustamiseen
- Paahdettua täysjyväleipää, tarvittaessa gluteenitonta (2 siivua per ruokailija)
- 1 pkt Silmusalaatin Tulisia versoja (retiisi, apila & sinimailanen)*
- 2 rkl lehtikaalipestoa (ohje alla)
Puristele tofusta nesteet pois. Tofukuutio kannattaa kääriä esim. talouspaperiin ja laittaa jonkin painon, kuten ison kirjan, alle vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi. Näin lopputuloksesta tulee kiinteämpi.
Kun tofu on valmis, siivuta se varovasti neljään osaan ja paista kuumalla pannulla oliiviöljyn ja chilijauheen ja suolan kera. Voit toki käyttää mausteita makusi mukaan – chilijauhe tuo mukavasti potkua muuten mietoon tofuun. Paista kauniin ruskeaksi pari kertaa kääntäen ja siirrä syrjään vetäytymään.
Paahda leipäviipaleet ja levitä niille reilusti lehtikaalipestoa. Täytä tofuviipalein ja versoin. Nauti heti tai kääri esim. leivinpaperiin ja nauti myöhemmin.
Vegaaninen lehtikaalipesto
- 1 ruukku basilikaa
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 dl pinjansiemeniä (itse käytin siemenmixiä, mutta pinjansiemenillä tulee autenttisin lopputulos)
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 rkl ravintohiivahiutaleita
- 1 lehtikaalioksan lehdet
- yrttisuolaa maun mukaan
Blendaa kaikki ainekset tasaisehkoksi tahnaksi tehosekottimessa. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä saadaksesi haluamasi koostumuksen. Nauti peston tapaan levitteenä, kastikkeena jne. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän suljetussa rasiassa.
*Tuotteet saatu – kiitos!
4
Tiina says
Kyllä tämä resepti piristää työpäivän lounastuntia, ihanat maut! <3