On kahdenlaisia ihmisiä; niitä, jotka eivät syö välipaloja laisinkaan, ja niitä, jotka eivät tulisi toimeen ilman. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään. Jos en saa parin tunnin välein jotain syötävää, alkaa pääkoppaa kiristää, ajatus takkuilemaan ja rationaalinen päätöksenkyky heikentyä.
Jossain vaiheessa kun luovuin hiljalleen kokonaan eläinperäisistä tuotteista, huomasin, ettei välipalan mukaan nappaaminen enää ollutkaan niin simppeliä. Ei proteiinismoothieita, rahkapurkkeja tai kiskan välipalavoileipää. Ei sitä heralla kyllästettyä proteiinipatukkaa tai valmista tonnikalasalaattia – tai juuri mitään muutakaan valmista. Apua?
Vaadittiin hieman testailua ja lukuisia nälkäkiukkuhetkiä, ennen kuin mun uudet, kasvipohjaiset, mahdollisimman monesta kaupasta ja kioskista löytyvät suosikkivälipalakombot löytyivät. (Kombot siksi, koska en osaa tyytyä vain yhteen.) Listasinkin tänään kaikkien aikojen helpot & nopeat suosikkivälipalani – jospa tästä olisi apua jollekulle samanlaisen pulman kanssa painivalle!
Useimmat näistä ovat tosiaan nykyään saatavilla kaikista hyvinvarustelluista R-kioskeista ja pienemmistä marketeista. Ja jos ei kaikkia, niin ainakin yhtä näistä löytyy varmasti jokaisesta pikkupuljusta ja se riittää hiljentämään kiljuvan pikkunälän vallan mainiosti.
Täydellisessä maailmassahan mukana kulkisi aina joku terveellinen, itsetehty vaihtoehto, tai vaihtoehtoisesti erikoiskaupan smoothie tai chiavanukas mutta aina ei mee kaikki niinku Strömsössä eikä aina viitsi upottaa paljon rahaa pieneen välipalaan. Nämä välipalat maksavat pari euroa kappale ja itse juon todella paljon mieluummin sen kaupan smoothien kuin venaan kaks tuntia pinna kireellä että pääsen kotiin tekemään omaani :-D Onneksi näitä ruokailuvälin venähtämisiä pääsee sattumaan nykyään yhä harvemmin, koska olen yhä parempi hyödyntämään jämiä ja pakkaamaan eväitä mukaan!
Ja hei, jos teillä on mielessä jotain (vegaanisia) välipaloja joita useimmista kaupoista löytyy, mitä en tässä maininnut, vinkatkaa ihmeessä kommenttiboksiin. Mutta nyt, asiaan:
1. Hedelmä + pähkinät
Luottovalinta, ja niiiiiiin helppo. Banaani tai kaksi ja kylkeen pikkupussi maustamattomia pähkinöitä. Nami. Banaani lienee hedelmistä se kaikkein hygieenisin valinta; jos voit ostaa valmiin hedelmäsalaatin tai pestä kuorineen syötävät hedelmät jossain ennen ruokailua, laajenee välipalaskaala eksponentiaalisesti. Nykyisin R-kioskeiltakin saa ostettua yksittäisiä banaaneja ja pähkinäsekotuksia.
2. Smoothiet
Suosin smoothieita, jossa on 100% hedelmää ja 0% lisättyä sokeria. Ei ole itsetehtyä smoothieta voittanutta, mutta kaupankin smoothie voi olla ihan ok pikkunälän hillitsijä, etenkin jos sen yhdistää vaikka hedelmään ja pähkinöihin. Yksi suosikkismoothieistani on Froosh, joiden söpöihin pakkauksiin pakattuja herkkuja saakin jo kiitettävän useasta paikasta ja pikkukioskeistakin (kuten niiltä Ärriltä!).
Muistan, kun mulla pienenä todettiin laktoosi-intoleranssi ja äiti pakotti syömään Yosaa tavallisen jogurtin sijasta. Vihasin sitä klimppistä marjamömmöä yli kaiken. :-D Kaikkien näiden vuosien jälkeen olen kuitenkin löytänyt kotimaisen Yosan uudelleen ja joutunut muuttamaan mielipiteeni. Tänä syksynä kauppojen hyllyille tiensä löytänyt Yosa Sport Marjamix* on oikeasti hyvää ja oikeasti marjaisaa ja sisältää lisäksi 10g (herne)proteiinia – ei siis ihan mikä tahansa höttövanukas! Ainoa miinus tuotteelle tulee melko runsaasta määrästä lisättyä sokeria (7,6g/100g). Yosalla on myös hyvä valikoima muita tuotteita ja useita makuja vaniljasta ananakseen ja maustamattomaan ’natural’ kaurajogurttiin.
*Tuote saatu blogin kautta. Olisin sen tosin sisällyttänyt tähän välipalapostaukseen muutenkin. :-)
Alpron soijapohjainen maustamaton ja sokeroimaton jogurtti on ihan huippukeksintö: jogurttimainen koostumus, mieto maku ja monikäyttöisyys ovat johtaneet siihen, että mulla on tätä melkein aina purkki tai pari jääkaapissa. Puolen litran pönikkä sopii myös välipalaksi hyvin, koska se sisältää reilut 20g protskua ja on nykyään jo tosi monessa paikkaa saatavilla. Tästä on olemassa kaksi versiota, sokeroitu ja sokeroimaton; itse ostan yleensä sokruttoman ja sekoittelen joukkoon kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä ja tilaisuuden salliessa myös marjoja.
Suomalaisen Leaderin valmistama ’luonnollinen’ energiapatukka, tarkoittaen, ettei tässä ole mitään ylimääräisiä omituiselta kuulostavia ainesosia. Taatelipohjaiset patukat ovat hyvänmakuisia ja pienikokoisia ja niidenkin saatavuus on nykyään jo tosi hyvä. Oma suosikkimakuni on ehdottomasti tuo appelsiini-raakakaakao, niiiin hyvää (mun piti kuvaa varten pilkkoa se nätisti, mutta itsehillintä petti ja söin sen siinä samalla, siitä johtuu tuo tyhjä pakkaus:-D).
***
Mikä on sun luottovälipala? Vai pinnisteletkö mieluummin kokonaan ilman ja odotat kunnon ateriaa?
20
Jenna says
Minäkin luovuin muutama viikko sitten maitotuotteista, ja protskurahkojen entisenä suurkuluttajana olikin vähän vaikeaa löytää korvaajaa. tuon Yosan bongasin hyllystä ja se oli ihan hyvää joo, mutta itsekin ihmettelin sitä sokerin määrää. Makukin on ihan turhan makea! Uskon kyllä että tällaisille vegaanisille ’protskurahkoille’ olisi jalansijaa markkinoilla, joten uusia vähäsokerisimpia vaihtoehtoja odotellessa :)
Ajattelin itse asiassa tehdä ison satsin myslipatukoita tällä sun ohjeella (http://feelgoodkitchen.fi/2015/05/jokapaikan-myslipatukat/), mietin vaan että kuinka pitkään nämä säilyy hyvänä? :)
Sulla on kiva blogi, onneksi on tällaisia mistä aloittelevan vegaanin on helppo hakea inspiraatiota ^__^
Aino says
Hei kiitos paljon Jenna! Ja joo samaa mieltä, ei protskurahkan tarvi maistua jälkiruualta, vähempikin makeus riittää – marjojen omaa makeutta kannattaisi tossa hyödyntää enemmän, samaten kun sitä steviaa, jota tuotteeseen oli laitettu sokerin lisäksi myöskin. Tuotekehitysideaa eteenpäin vain;)
Noi myslipatukat säilyy pari päivää hyvinä huoneenlämmössä paperipussissa tai leivinpaperiin käärittynä. Jos haluaa että ne säilyy mehevinä niin kannattaa pitää jääkaapissa. Mä tykkään että ne vähän ’kuivahtaa’ joten pidän yleensä pussissa ja jos pääsee liikaa kuivumaan niin murustan ne mysliksi :D uusikäyttöä!
Kiitti vielä Jenna, hyvä kuulla jos saat inspistä! Kivaa vikkoa :)
Viivi Mänttäri says
Tosi kiva postaus :) Noi kaikki tuotteet, jogurtteja lukuun ottamatta, ovat sellaisia joita tulee syötyä silloin tällöin. Usein kylmäosastolta tulee kuitenkin napattua mukaan rahkaa tai juotavaa jogurttia evääksi. Myös protskupatukoiden osalta tartun yleensä niin tavallisiin ”kaikkea mahdollista” -sisältäviin. Lähdin mukaan kaverin ”kasvisruokaa kerran viikossa” -haasteeseen. Syön toki kasvisruokaa paljon muutenkin, mutta nyt on tarkoituksena pitää täysin kasvisruokapäivä kerran viikossa. Ajattelin, että voisin tuona päivänä yrittää jättää myös kaikki maitotuotteet ja munat mahdollisismman vähälle. Etukäteen aloinkin jo miettiä, mitä ihmettä syön välipalaksi. Nyt tuli monta hyvää vinkkiä, kiitos niistä :)