• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Etusivu
  • About
  • Reseptit

Feel Good Kitchen

Hyvän mielen kasvisruokablogi

240 05/01/2016 Gluteenittomat / Gluten-free

Ihan paras linssicurry (tähän mennessä)

Linssit tuntuvat olevan eräänlainen ituhippeilyn kulmakivi, joihin tiivistyy monen näkökulmasta vegaanisen ruokavalion kaikki ankeat pääpiirteet: tylsyys, mauttomuus ja värittömyys. Myönnettäköön, että olin itsekin jo ehtinyt täyttää 20 kun maistoin linssejä ensimmäisen kerran, ja tällöinkin ne päätyivät lautaselleni lähinnä säästösyistä johtuen. Ensimmäiset kokeiluni eivät luonnollisestikaan olleet kovin maukkaita ja kestikin aikansa, että sain ensimmäisen pussin punaisia linssejä käytetyksi.

Kekkasin kuitenkin jo tuolloin, että parhaimmillaan linssit ovat useamman tunnin haudutuksen jälkeen, kun niiden koostumus on pehmennyt ja ne ovat imeneet itseensä ihanasti makua ja tuhtiutta. Ja että mitä parempi soossi, sitä paremmalta myös linssit maistuvat. Ja mikä olisikaan parempaa talviruokaa, kun sekä kämpän että kropan lämmittävä, pitkään haudutettava mausteinen linssicurry?

linssicurry 1Kyllä vain. Kuten otsikkokin vihjaa, tämä linssicurry on paras linssicurry mitä olen toistaiseksi saanut aikaiseksi. (Kiilaa melkeen samalle tasolle kikherne-bataatticurryn kanssa.) Se ei ole varsinaisesti mitään pikaruokaa pitkän haudutusajansa vuoksi, mutta kummempia Master Chef -skillsejä se ei todellakaan vaadi. Haudutuksestakin voi hieman oikaista kunhan alle tunnin ei mene, mutta tähän curryyn pätee klassinen sääntö – mitä pidempään haudutat, sitä parempi on lopputulos. Tosihauduttajat hankkivat slow cookerin tai amerikkalaisittain crock potin joka tekee curryn kuin curryn hauduttamisesta lapsellisen helppoa.

Linssicurry on todella tuhtia tavaraa ja kokonaisuus on täysin vegaaninen. Tämä onkin ihan loistava resepti kasvisruokakammoisille/linssiepäluuloisille ;-). Mausteiseen soossiin kätkeytyy linssien lisäksi kokonainen parsakaali ja pari perunaa, mutta lopputuloksesta ei kyllä arvaisi, että kyseessä on oikeastaan melko terveellinen annos. Itse tarjoilin curryn naan-leivän, riisin ja korianterin kera – yhdistelmä, joka ei petä koskaan!

Tuo kuvissa naan-leipä on itsetehtyä ja tarkoituksenani oli jakaa myös sen resepti teille, mutta valitettavasti se kaipaa vielä hieeeeman kehittelyä. Maku oli kohdillaan, mutta koostumus hieman purkkamainen, mitä ei ehkä tosin kuvista arvaisi. :-D No ei voi mitään, jatkan sen parantelua ja palaan teille kun ohje on kohdillaan, hyvää kannattaa odottaa!

linssicurry 2Mausteinen curry on kyllä pakkasruokaa parhaimmillaan myös ilman sitä naan-leipää. Etenkin nyt, kun Suomen on vallannut arktinen kylmäaalto, annan teille lämpimän suosituksen: Tehkää hyvät ihmiset tätä currya. Hauduttakaa sitä pitkään. Nauttikaa niistä lämpimistä tuoksuista ja mausteisista aromeista, mitä kotiinne leviää. Maistelkaa lopputulosta ja säätäkää sen makuja juuri teidän makunystyröille sopiviksi (extrapotkua saat tuplaamalla currytahnan määrän!) Keittäkää kylkeen oikein iiiso kulhollinen basmatiriisiä ja nauttikaa hyvässä seurassa, mielellään villasukat jalassa.

Kas niin ihan paras linssicurry tulee nauttia. Pus!

linssicurry 3

Linssicurry (4:lle)

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl öljyä
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 rkl vaahterasiirappia tai sokeria
  • parin sentin pala tuoretta inkivääriä (tai jauhettua 1tl)
  • kokonainen parsakaali
  • 1 tlk tomaattipyrettä (200g)
  • 1 tlk huuhdeltuja ja valutettuja linssejä (reilu pari desiä)
  • 1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa
  • 2 keitettyä isoa perunaa
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • tarjoiluun: basmatiriisiä, tuoretta korianteria ja naan-leipää

Aloita hienontamalla sipulit ja inkivääri. Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja lisää siihen currytahna, sipuli, valkosipulinkynnet , inkivääri, siirappi ja curryjauhe. Sekoittele pari minuuttia ja anna tekeytyä hetken.

Hienonna sillä välin parsakaali pieniksi paloiksi. Kun sipulit ovat pehmenneet, sekoita joukkoon hienonnettu parsakaali, tomaattipyre, valutetut linssit ja kookosmaito. Pienennä lieden lämpöä haudutusta varten, laita kansi päälle ja jätä tekeytymään vähintään tunnin ajaksi – itse haudutin kolme tuntia! Maku paranee syventyessään. Muista sekoitella välillä.

Seos on aluksi todella juoksevaa, mutta vetäytyy kasaan hautuessaan. Lisää lopuksi joukkoon pilkottu, keitetty peruna ja keitä vielä noin vartin ajan. Tarkista maku ja tarjoile valmis curry riisin, tuoreen korianterin ja naan-leivän kanssa!

Postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta tapahtuvista ostotapahtumista saan pienen siivun itselleni. Kiitos kun autat ylläpitämään blogiani!

240

Categories: Gluteenittomat / Gluten-free Tags: arkiruokaa, curry, gluteeniton, helppo, intialainen, kasvisruokaa, linssicurry, maidoton, resepti, reseptit, vegaani

Previous Post: « 5 + 1 vinkkiä superdetoxiin!
Next Post: Mantelisuklaatryffelit »

Reader Interactions

Comments

  1. Pia says

    05/01/2016 at 20:48

    Oi miten hyvän näköistä, ja varmasti vähintään yhtä hyvän makuista! Itse kuulun niihin, joiden lempiruokaa on pienestä asti ollut linssit ihan kaikissa ruuissa. Nyt varsinkin opiskelijaelämää viettäessäni on mun kaapit täynnä linssejä niiden edullisuuden takia!:-D

    Oon muuten ihan älyttömän iloinen että löysin tämän blogin muutama päivä takaperin, monta reseptiä on mennyt jo to-do-listalle!:-)

    Vastaa
    • Aino says

      08/01/2016 at 19:15

      Kiitos Pia! Ja hauska kuulla että jotkut on tykkäilly linsseistä pienestä pitäen, luulin että linssit ei yksinkertaisesti uppoais kellekään alle 18-vuotiaalle :-D Mut niinpä, ihan loistavaa opiskelijaruokaa! Ja kiiitos, toivottavasti löydät jatkossakin täältä hyviä reseptejä :)

      Vastaa
  2. Sari says

    06/01/2016 at 12:13

    Näyttää todella herkulliselta. Linssit, varsinkin pataruoissa on ihan parasta. Ja kuten totesit se haudutus, se haudutus takaa ihanan (linssi)curryn. Nyt tuli nälkä ;)

    Vastaa
    • Aino says

      08/01/2016 at 19:10

      Kiitos Sari! Mun pitäis kunnostautua linssien käytössä, ihan liian vähän tulee laitettua ruokiin.:)

      Vastaa
  3. Susanna says

    07/01/2016 at 14:31

    Kiitos, blogista <3 Mielettömäs inspaavaa ja ihania ohjeita näin alottelevalle vegaanille :)

    Vastaa
    • Aino says

      08/01/2016 at 19:10

      Ihana kommentti, kiitos sulle Susanna<3

      Vastaa
  4. mim says

    07/01/2016 at 16:04

    Hei mitä linssejä käytit? Go Greenin valmiita? Minkä värisiä? Itse käytän yleensä ”raakoja” punaisia linssejä, myös vihreitä löytyy. SOpiikohan tähän parhaiten mikä?

    Vastaa
    • Aino says

      08/01/2016 at 19:11

      Mulla oli valmiita vihreitä linssejä jotka maistu tosi hyviltä tässä, mutta punaiset raa’at linssit sopii varmaan ihan hyvin kun antaa kunnolla hautua :) En nää mitään syytä miksei punaset sopis myös vaikken oo niillä kokeillutkaan!

      Vastaa
  5. Miia/Pullantuoksuinen koti says

    09/01/2016 at 11:51

    Ihana resepti! Hurjalta tuntuu tuo tomaattipyreen määrä mutta se varmaan on just se key siihen täyteläiseen makuun! Ja ihana idea lisätä vaahterasiirappia! Slurps. Jos lisää kuivia linssejä silloin pitää varmaan huomioida se myös nesteen määrässä?

    Vastaa
    • Aino says

      13/01/2016 at 15:46

      Joo, sitä yllättyy miten paljon kypsätkin linssit imee nestettä itteensä kasvisten kanssa. Kuivien linssien kanssa saa jo olla tosi avokätinen – pikku hiljaa lisäilemällä ainakin luulis onnistuvan. Tomaattipyrettä on tosiaan paljon, mun mielestä se sopii mainiosti runsaan kookoskerman tasapainottajaksi :)

      Vastaa
  6. mim says

    13/01/2016 at 14:14

    Siis tää oli aivan ihanaa!

    Vastaa
    • Aino says

      13/01/2016 at 15:45

      Woop<3

      Vastaa
  7. Saara says

    17/02/2016 at 10:50

    Moikka Aino! Oon seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa ja eilen viimein kokeilin kokkailla tällä ohjeella. Tuli ihan valtavan herkullista! Ah! <3 Kiitos herkkuresepteista ja jatka ihanaa raikasta ja hyväntuulista flowtasi. :-) Ihanaa kevättä!

    Vastaa
    • Aino says

      17/02/2016 at 13:15

      Moi Saara! Ihana kuulla että tykkäsit, tää on munkin mielestä ihan superherkkua!:-) Aurinkoista kevättä myös sinne <3

      Vastaa
  8. Jasmin says

    27/02/2016 at 17:01

    Ihanan makuista! Olen ihan vakuuttunut että tuo pieni määrä vaahterasiirappia on se ”juju” tämän upeassa maussa. Välillä lisään mukaan myös hieman garam masalaa lisämausteisuutta antamaan.

    Vastaa
    • Aino says

      28/02/2016 at 16:28

      Garam masala onkin tosi ihanaa, varmasti sopii tähän ihanasti :) Ja juu, oon samaa mieltä, tässä tuo pieni makeus toimii erinomaisesti. Pitäiskin tehdä uus satsi taas…

      Vastaa
  9. Sara says

    09/08/2016 at 22:16

    Kiitos mahtavasta reseptistä! Pikkuveljeni, joka vihaa parsakaalia, sanoi, että on hyvää ja maistuu oikeasti intialaiselle. Voitto viimein!

    Vastaa
  10. Glotter-Bäckerin says

    20/01/2017 at 18:51

    Laittakaa ihmeessä raakoja linssejä, punaisia tai vihreitä, noin desi riittää tähän ohjeeseen. Turha maksaa säilykelinsseistä, kun kuivatuote kypsyy hetkessä ja on tölkkiä ekologisempikin.

    Vastaa
    • Kirsti Randström says

      03/02/2018 at 17:40

      Olet oikeassa, minä laitoin kuivista linsseistä, vähän reilummin, n2,5dl,mutta lopputulos oli täydellinen, annoksia tuli ehkä 6….

      Vastaa
  11. Lady says

    07/02/2017 at 10:09

    Vau mikä ruoka!
    Ehdotin miehelle, että syötäisiin edes kerran viikossa kasvisruokaa. Myskikurpitsasosekeitto oli hitti hänen mielestään ja tämä taisi olla vielä parempi. Nyt on siis hyvä hetki lisätä kasvisruokien määrää meilläkin!

    Käytin itse GoGreenin punaisia linssejä ja lisäsin jonkin verran vettä hauduttamisen aikana. Laitoin parsakaalin sijaan pari porkkanaa ja puolikkaan bataatin keitettynä ja nehän hävisivät tuonne sekaan täysin. :) Tämähän on vielä halpaakin!

    Vastaa
  12. Kirsti Randström says

    03/02/2018 at 17:32

    Tämä oli tosi hyvää. Hauduttelin 3 tuntia puuhellalla, kannatti. Mieheni ei tykkää linsseistä, mutta sanoi että kyllä tätä voi syödä toistekkin. Laitoin punariisiä lisukkeeksi….paras (tähän mennessä)…

    Vastaa
  13. hjk says

    10/08/2018 at 16:03

    Saattaapi olla hyvääkin…
    Mutta onko reseptin ”tomaattipyree” oikeesti tomaaattipyrettä, vai paseerattua tomaattia, vai tomaattimurskaa?
    Hellalla hautuu nyt versio, jossa on tomaattipyrettä ja on muuten aika maksua tököttiä…

    Vastaa
    • Aino says

      19/08/2018 at 15:57

      Ihan oikeesti, tomaattipyreetä on! :D Jos curry tuntuu liian tuhdilta, kannattaa lorautella vettä joukkoon. Vähän linssilajikkeistakin riippuen seos saattaa vaatia extranestettä. Toivottavasti maistui!

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Hei sinä!

Tervetuloa Feel Good Kitcheniin, hyvän mielen kasvisruokakeittiöön. Blogi ei ole enää aktiivinen, eli uusia reseptejä ei tule, mutta vanhat löytyvät täältä kuten ennenkin. Toivottavasti löydät etsimäsi!

Pidän nykyään uutta ruoka-aiheista sivustoa nimeltä Safkaamo! Safkaamossa on ruoka-aiheisia juttuja, vinkkejä, henkilökuvia ja tietysti herkullisia reseptejä. Tutustu Safkaamoon täällä.

Pst. Jos etsit vegaanisia lisäravinteita tai kaipaat vegaaniystävällistä kestävyys- tai voimavalmentajaa, tutustu K3 Fitneksen verkkokauppaan!

Arkisto

Avainsanat

aamupala (19) avokado (5) banaani (8) bataatti (11) diy (10) easy (5) gluteeniton (96) glutenfree (16) healthy (10) helppo (74) herkut (7) itsetehty (5) kasvis (24) kasvisruoka (12) kasvisruokaa (10) kausiruokaa (15) kikherne (7) kookos (6) kurpitsa (6) kvinoa (14) maidoton (50) mausteinen (7) nopea (28) ohje (9) omena (5) paleo (5) raaka (8) raakaherkut (13) raakakakku (5) raakaruoka (8) recipes (9) resepti (55) reseptit (32) salaatti (9) smoothie (6) suklaa (21) terveellinen (51) terveelliset (9) tuorepuuro (6) vegaani (67) vegaaninen (49) vegan (26) vege (9) viljaton (17) yhteistyö (6)

Footer

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Copyright© 2017 · AINO YRJÄNÄ

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok