Hei, olen Aino ja minulla on bataattiriippuvuus.
Tykkään laittaa bataattia kaikkialle ja erityisesti tykkään a) syödä bataattiranuja maapähkinävoin kanssa ja b) laittaa bataattia maailman överiparhaimpien vegeburgereiden kasvispihvien virkaa toimittamaan.
Koska bataatti vaan sopii sinne, kuten melkeen kaikkialle muuallekin, niin hyvin. Siis kato nyt ite?
Niih.
Nämä bataatti-linssiburgerit saivat alkunsa jääkaappini jämistä. Olen viimeaikoina kuluttanut bataatin lisäksi hirveitä määriä linssejä ja riisiä, koska ne ovat helppoja ja huokeita ainesosia jolla saa kiireisen päivän päätteeksi väännettyä nopean, herkullisen ja täyttävän aterian. Sekoita yhteen ja nauti, valmista alle viidessä minuutissa. That’s the way I like my dinners.
Viime viikonloppuna mieleni teki kuitenkin kokeilla tehdä jotain spessumpaa. Olin jo pitkään haaveillut kunnon hampurilaisten tekemisestä (korkeat, ylitsetursuavat, kaikilla mahollisilla lisukkeilla?!), mutta kunnon kasvispihvit eivät koskaan olleet vahvinta alaani (ihanien mustapapuburgereidenkin pihvi on Liisan tekemä… *noloo*).
Mutta yrittänyttä ei laiteta, ja keitetystä bataatista, linsseistä ja riisistä tulikin ihan superherkulliset piffit. Maustoin pihvit lähinnä paprikalla ja sipulilla, mutta curry tai garam masala sopisi näihin varmasti mainiosti myös.
Pihvien kannattaa antaa vetäytyä rauhassa paistamisen jälkeen ja mahdollisesti uudelleenlämmittää kokoamista varten. Burgerit taas ovat luonnollisesti parhaimmillaan välittömästi kokoamisen jälkeen.
Väliin laitoin avokadoa, ituja ja suosikkisoossejani; hummusta ja supersoossia eli Oatlyn creme fraichea & Pirkan pesto arrabiataa sekoitettuna keskenään. Kaikkia ei ole tietenkään pakko laittaa, mutta sanottakoon, että tämä kombo on testattu ja se yksinkertaisesti toimii. Väliin voisi sopia myös punajuurihummus tai kesäkurpitsavoi.
Ja hei, ihan pakko vähän hehkuttaa kyllä tota Oatlya, niin hyvää!!! Menis melkeen aidosta kamasta (sokkotestasin asian myös koehenkilöillä ja he totesivat saman). Eli siis lämmin suositus, jos kartat maitotuotteita mutta vanhaa kunnon ranskankermaa on ikävä.
Mutta pidemmittä puheita, bataatti-linssipihvien kimppuun. Mitä teidän lempparihampurilaisiin tulee täytteeksi?
VEGEBURGERIT 4:lle
- 4 leipää/sämpylää (jos haluat tehdä itse, tsekkaa tämä gluteenittomien sämpylöiden ohje)
- 4 kpl bataatti-linssipihvejä (ohje alla)
- Täytteet makusi mukaan
Käyttämäni täytteet:
- vegaanista creme fraichea (Oatly)
- vegaanista punaista pesto arrabiataa (Pirkka)
- muutama ruokalusikallinen hummusta
- 2 avokadoa
- silmuja/ituja (esim. Silmusalaatti)
***
Bataatti-linssipihvit
vegaaninen ja gluteeniton (jos käytät gluteenittomia jauhoja!), yht. n. 10kpl,
- 2 dl keitettyjä punaisia linssejä
- 2 dl keitettyä bataattia, muussina (yksi pienehkö bataatti)
- 2 dl keitettyä riisiä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 0,5-1 dl kaurajauhoja (tmv. jauhoa, niin, että taikinasta tulee helpommin muotoiltava)
- 2 rkl pellavansiemenrouhetta
- murskattu valkosipulinkynsi
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl paprikamaustetta
- 0,5tl suolaa (lisää maun mukaan)
- Muutama rouhaisu pippuria
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Sekoita keskenään keitetyt punaiset linssit, bataattimuussi ja riisi. Sekoita joukkoon lisäksi jauhot, pellavansiemenrouhe, murskattu valkosipulinkynsi ja mausteet. Tsekkaa, että suolaa on riittävästi. Jätä tekeytymään n. 10 minuutin ajaksi.
Ota sillä välin esiin leivinpaperi ja voitele se huolellisesti miedolla öljyllä. Pihvit tarttuvat ilman voitelua helposti kiinni!
Kostuta kätesi ja pyörittele taikinasta palloja, jotka litistät pihveiksi esimerkiksi käsien välissä. Asettele pihvit leivinpaperille. Kannattaa olla varovainen, sillä taikina on tässä vaiheessa usein vielä pehmeää!
Paista pihvejä n. 20 minuuttia ja käännä sitten (varovasti!) toisin päin ja paista vielä 10-15 minuuttia tai kunnes pihvit ovat saaneet aavistuksen väriä. Anna jäähtyä hyvin ja nauti.
12
Miia says
05/02/2016 at 16:30Ou mai gaaaaad! Haluan!! Voin myös yhtyä tohon Oatly-hehkutukseen, nykyään on niin paljon hyviä korvaavia tuotteita, etten ainakaan itse ole kertaakaan kaivannut takaisin ”normaalien” tuotteiden pariin ;) Ja vielä viimeseksi tän sekasotku-kommentin päätteksi pitää sanoa, että sun postaukset on vaan jotain niin hauskaa luettavaa, keep going girl♥
Aino says
07/02/2016 at 12:48Oatlyllä on kyllä vaikka mitä ihanaa, vielä kun kehittelisivät jotain juustoja! Kauramozzarellaa, anyone?:D Ja onneks kasvipohjasten tuotteiden kirjo tuntuu vaan koko ajan kasvavan. Ja kiitos ihanasta kommentista kuules, sun kommentit saa aina hyvälle tuulelle! <3
Eve says
06/02/2016 at 08:38No huh! Joka kerta sun blogin avatessani nään jotain superherkullisen näköistä. Mut nyt kyllä tuli sellainen ruokaihastus et oksat pois! Ah, tänäänpä siis burgerit it is! Vihanneslokerossa jo bataatti valmiina, samoin hummuskin itseasiassa. Tää resepti osui nyt kyllä ihan nappiin.
Ja pitääpä laittaa tuokin Oatlyn tuote testaukseen, kiitti suosituksesta. Toisaalta oon ihanaa kokeilla kaikkia ihan upouusia tuotteita, mutta jotenkin sitä arstelee ja ehkä pelkää pettyvänsä jollain lailla haha! Kauramaidot kyseiseltä merkiltä ovat ainakin tosi herkkuja.
Aino says
07/02/2016 at 13:04Kiitos Eve! :D Burgereilla ei voi mennä mönkään. Ja joo, tiiän ton fiiliksen, mullakin kesti ikuisuus ennenkun uskalsin ostaa tota creme fraichea ekan kerran kotiin :—D Mutta kannatti, oon ihan myyty. Ja kauramaidoista oon samaa mieltä, ne on meitsillä ihan vakiokäytössä. Ne pakkaukset on vaan niiin söpöjä….
Eve says
08/02/2016 at 16:58Haha joo. Tunnustan joskus ostavani tuotteita myös söpön/kauniin pakkauksen vuoksi. Oatly kyllä osaa ton pakkaussuunnittelun ja herkun sisällön yhdistämisen loistavasti ;)