Ihanaa ystävänpäivää, ystävä!
Vietitpä tätä päivää sitten kullan kainalossa, kaverin kanssa, koiraa rapsutellen tai yksin chillaillen, toivon, että nautit olostasi.
Ja jos ystävänpäivän kaltaiset hössötykset tuntuu ahdistavilta tai tylsiltä, tai jos seuraa ei syystä tai toisesta olekaan, ei hätää – ei sun tarvitse tehdä tästä päivästä mitään ihmeellistä. Keitä kuppi teetä, laita lempimusat soimaan, tee Twix-patukoita (vink vink) ja heitä yläfemmat itelles.
“The most important relationship in your life is the relationship you have with yourself. Because no matter what happens, you will always be with yourself.”
― Diane Von Furstenberg
<3. Sentimentaalisuus sikseen ja tämänpäiväisen herkun kimppuun.
Sanon jo tässä vaiheessa postausta, että kyseessä on ehkä yksi blogihistoriani päräyttävimmistä resepteistä. Näitä Twix-patukoita olen rakkaudella hionut (ja maistellut) kohti täydellisyyttä. Lopputulos muistuttaa aitoja Twixejä, mutta on äärimmäisen herkullinen, täysin vegaaninen, hieman normia terveellisempi, luontaisesti gluteeniton, vähäsokerinen ja sanoinko jo, että HERKULLINEN.
Alun perin ideanani oli kehittää raaka-Twixit aiemmin tekemieni Bountyjen ja Snickersien seuraksi. Koska raakajutut eivät ole meitsille niin lähellä sydäntä kuiteskaan ja raaka-aineksilla nyt vaan on tosi vaikeeta kehittää oikeasti keksimäistä keksipohjaa – mikä on ETENKIN Twixeissä äärimmäisen oleellista, sori nyt vaan -, päätin mennä rehellisellä leivontalinjalla.
Sovelsin tähän reseptiin KISS-metodia (Keep It Simple, Stupid) koska oon aavistuksen kyllästynyt supermonimutkaisiin resepteihin, joita tehdessä tekee mieli ottaa päikkärit välissä ja jonka ainesosia saa metsästää hiki pipossa pitkin Helsinkiä. Sitä paitsi tässä reseptissä vierähtää oma aikansa ilman ihmeellisiä ainesosia tai työvaiheitakin, mutta sentään kaikkien ainesosien nimet ovat tunnistettavissa…
…Ja se lopputulos on muuten sen kaiken arvoinen.
Pohjana rouskuvaa keksiä, täytteenä tuhtia makeaa taatelia ja kuorrutteena mitäs muutakaan kuin vanhaa kunnon suklaata. Meikäläinen oikaisi tässä vähän ja käytin 80% suklaata jota jatkoin vähän kookosöljyllä. Voit tehdä raakasuklaakuorrutteen tai tehdä kuten minä ja säästää suklaanteon ammattilaisille.
Nyt kun rupeet tekemään, niin ehdit vielä yllättää jonkun ihanaisen näillä ystävänpäivän kunniaksi. Olipa se joku ihanainen sitten ihan vaikka vaan sinä itte. Virtuaalihali sinne ja ihanaa sunnuntaita.
Twix-patukat (n. 12 kpl) vegaaninen, gluteeniton, maidoton
Keksipohja
- 0,5 dl pehmeää kookosöljyä
- ripaus aitoa vaniljaa tai vaniljauutetta
- ripaus suolaa
- 1,5 dl hienoa kaurajauhoa*
- 1 (+1) rkl vaahterasiirappia
Sekoita keskenään kookosöljy, vaahterasiirappi ja mausteet. Sekoita joukkoon pikku hiljaa jauhot. Jos seos tuntuu liian kuivalta eikä pysy kasassa painettaessa sormien välissä, lisää vaahterasiirappia teelusikallinen kerrallaan. Valmis taikina tuntuu suht kuivalta – ei siis yhtään kostealta – mutta pysyy kasassa esimerkiksi palloksi pyöriteltäessä.
Pyöritä taikina palloksi ja levitä leivinpaperin päälle. Kauli noin sentin paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 15×20-25cm). Käytä apuna käsiä ja veistä, kun muotoilet taikinaa. Sitä voi ihan reippaasti muovailla ja reunoja painella kasaan, jotta saat aikaan kunnon levyn. Paista valmis keksilevy 170 asteessa 15 minuutin ajan. Tärkeää: Anna keksipohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät täytteen, muuten se ei pysy kasassa.
*Käytin kaupan valmista. Liian karkeilla kaurajauhoilla keksi ei pysy kasassa. Olen käyttänyt onnistuneesti myös gluteenitonta jauhoseosta + täysjyvävehnäjauhoja. Mantelijauho ja kookosjauho voisivat myös sopia, mutta testaus omalla vastuulla!
***
Täyte
- 400g meheviä medjool-taateleita
Poista taateleista kivet. Surraa tasaiseksi tahnaksi sauvasekottimella tai monitoimikoneella. Lusikoi taatelitahna keksipohjan päälle ja levitä varovaisesti tasaiseksi kerrokseksi veitsen avulla. Pakasta valmis levy vähintään tunnin ajaksi (pakastaminen helpottaa leikkaamista). Leikkaa jäähtynyt levy n. 1,5cm levyisiksi patukoiksi terävällä keittiöveitsellä.
***
Kuorrute
- 200g tummaa vegaanista suklaata
- TAI itsetehty raakasuklaakuorrute (1 dl sulaa kookosöljyä + 1 dl tummaa kaakaojauhetta +0,5 dl vaahterasiirappia)
Sulata suklaa varovaisesti vesihauteessa (tai vaihtoehtoisesti valmista raakasuklaakuorrute). Kaada kuorrute laakeaan astiaan ja dippaa patukoita siihen ylösalaisin (olethan varovainen, jottei keksipohja hajoa). Vaihtoehtoisesti voit myös asettaa patukat leivinpaperin päälle ja valuttaa suklaata niiden päälle. Pakasta taas hetkeksi ja ota jääkaappiin hetki ennen tarjoilua. Nauti! Patukat säilyvät jääkaapissa peitettynä hyvinä noin viikon ajan.
29
Ellae says
14/02/2016 at 10:05PELASTIT JUST MUN ELÄMÄN. Kiitti, nää tapahtuu tänään. ♥
Aino says
14/02/2016 at 11:46♥♥♥♥♥♥♥ Halaus! Ihanaa ystävänpäivää!
Laura says
14/02/2016 at 13:28Sulla on aivan ihana blogi! Vaikka en noudatakkaan mitään tiettyä ruokavaliota, oon innostunut kokkailemaan entistä enemmän kasvisruokia. Sun blogi on suuri innoittaja! Mitä mieltä oot, jos vaahterasiirapin korvaisi juoksevalla hunajalla? Vai tuleekohan mausta liian hunajainen :D
Aino says
14/02/2016 at 19:49Kiitos kaunis Laura! Toi on ehkä ihanin palaute mitä voin saada. Mun tarkotus ei oo käännyttää ihmisiä mihinkään vaan lähinnä näyttää ettei kasvisjuttujen tartte olla ankeita ja mauttomia, vaan että monella tapaa voi syyä monipuolisesti ja värikkäästi ja hyvillä mielin, oli sitten vegaanihippi tai jauhelihauskovainen :-) Siirapin voi ihan salettiin korvata myös juoksevalla hunajalla, en usko että vaikuttaa suuresti makuun suuntaan tai toiseen!
Laura says
14/02/2016 at 20:28No niimpä! Oon vähän jäänyt koukkuun näihin terveellisempiin kokkauskokeiluihin :) kiva! :)
Julia says
14/02/2016 at 21:08NAM pakko testata näitä, kiitos reseptistä taas kerran! ja ihanaa että nää vaikuttaa ainakin jokseenkin yksinkertasemmilta miltä tälläset itetehdyt patukat yleensä heh :D
Aino says
15/02/2016 at 20:34Suosittelen lämpimästi! Ja nää on todella yllättävän simppelit. :)
Veera R. says
15/02/2016 at 12:01Okei, nyt mä en oikeen pysty enää keskittymään mihinkään, koska olis melkein pakko päästä heti tekemään näitä. Melkeen vaikea uskoa, että nämä olisi noin yksinkertainen tehdä.
Aino says
15/02/2016 at 20:39:–D Usko tai älä… Tai älä usko mutta kokeile ja usko sitten! Ja PS. Muista ostaa niitä taateleita.
Nuppu says
15/02/2016 at 15:05Siis mitä, mistä sä löydät näitä ohjeita! <3 Älä vaan sano että sä keksit tän reseptin itse?! :-D Mä tein näitä eilen, pohjassa käyttäen täysjyvävehnäjauhoja ja kookosjauhoja, ja näistä tuli ihan älyttömän hyviä!! Siis pakko sanoa että en olisi uskonut, että oikeasti näin TWIX-patukoiden makuisia. Ainut ongelma oli pohjan mureneminen, joten tein lyhkäsempiä patukoita. Ihana blogi, on mahtavaa löytää terveellisempia versioita ihanista herkuista. Tänään lounaaksi oli porkkana-kurkumakeittoa joka ei pettänyt myöskään! Seuraavaksi aattelin kokeilla noita taatelitäytteisiä pullia.. Sun blogiin on aina kiva palata, kaunis ulkoasu ja toinen toistaan herkullisempiä reseptejä!
Aino says
15/02/2016 at 21:22Tän mä kehitin ihan itte! Googlailin aika pitkään vastaavanlaisia ohjeita mut löysin lähinnä supermonimutkasia fully raw -reseptejä ja aattelin että anti olla :D taateleilla ja kekseillä ja suklaalla pääsee aina pitkälle. Kiva kuulla hei että kookos+täysjyvävehnäkombo toimi! Toi keksipohjan mureneminen on tosiaan vähän haastavaa, sen koostumuksen kanssa saa olla hieman tarkkana, ja kannattaa kans painella kunnolla kasaan.:) Kiitos tosi kivasta kommentista sulle Nuppu <3
Nelli says
20/02/2016 at 22:32Moi aino!!
En yleensä ikinä kommentoi blogeihin, mut nyt oli ihan pakko! Siis herranen aika miten oikean ja HYVÄN makuisia noi twixit oli, WAU!!!! Kiitos ihanasta reseptistä :)
Aino says
21/02/2016 at 11:56Moi Nelli! No tosi kiva kun nyt kommentoit ja IHANAa että tykkäsit! :) <3
katsku says
28/02/2016 at 19:08Öööö… KIITOS <3 x1000. Tein just näitä twixejä ja nää kruunas mun täydellisen viikonlopun just niin ihanasti että! Siis ihan täytyy nyt taistella etten vedä koko satsia kerralla. Tein kyllä vaan puolikkaan taikinan, kun taateleita ei ollut niin paljoa, ens kerralla täytyy tehä vähän enemmän tota pohjaa kun nyt siitä tuli aika ohut. Mutta ei se haittaa, ihan mielettömän hyviä silti! :)
Aniliini says
29/02/2016 at 13:39Tein näitä viikonloppuna ja että oli hyviä! Eivät kyllä olleet yhtä kauniita kuin sulla, mutta siitä viis :)
Pohjan kanssa tai ehkä enneminkin täytteen kanssa oli hankalaa, pohja hajoili aika huolella kun levitin taatelitahnan. Siitäkin huolimatta että oli jäähtynyt hyvin. Ehkä vois laittaa sen vielä hetkeks pakkaseen ensi kerralla? Tein raakasuklaakuorrutteen ja sitähän syötiin jo ennen kuorruttamista…..
Toivon vaan että ens kerralla löytäisin ihan niitä Medjool-taateleita, nyt oli perus Fresh Dates.
Mutta mutta, testiryhmä kiittää (itseni lisäksi 3 vee joka hinkui ”lisää, lisää”, ja mies joka taatelivastaisuudestaan huolimatta kelpuutti herkut oikeinkin hyvin).
Toivon vaan että ens kerralla löytäisin ihan niitä medjool-taateleita, nyt oli perus Fresh Dates.
Aniliini says
29/02/2016 at 13:40Oho, taatelivuodatus tuli kahteen otteeseen :) hyvä copy-paste!
Meri says
09/04/2016 at 17:12onko tuo 400g tasteleita punnittu kivineen vai ilman? :D tuli meinaan aika paljon tota täytettä ku punnitsin ilman kiviä :D
Meri says
09/04/2016 at 17:14Tasteleita :D siis taateleita :D kokkaustaidottomuuden lisäksi en näköjään osaa kirjoittaakkaan :D
Aino says
11/04/2016 at 14:38Kivineen punnittu. Hyvä kun mainitsit, pitäs laittaa tohon maininta! :D Sitä tulee tosiaan muutenki kyl reilunlaisesti…
Mirva says
29/04/2016 at 21:53Kiitos tästä reseptistä, on todella herkullisia! Itse laitan puolet vähemmän taateleita, muuten tulee omaan makuun liian makea. Ja pohjaan käytän mantelijauhoa, joka sopii erinomaisesti! Ei murru ja on helppo käsitellä. Suosittelen!
Aino says
30/04/2016 at 11:30Kiitos Mirva vinkistä, kiva kuulla että mantelijauho sopii tähän hyvin. :) taateleiden määrää on tosiaan helppo muokata omaan makuun sopivaksi. Nää on överimakeita, niinkun ’oikeatkin’ twixit :p
Orvokki says
18/09/2016 at 20:10Moikka! Voiko kookosöljyn sijaan käyttää rypsiöljyä? Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)
Aino says
19/09/2016 at 09:53Moi! En oo ihan 100varma koska en oo kokeillut. Pohjassa uskaltaisin käyttää, mut kuorrutteessa ehkä en. Siinä tuo kookosöljy toimii ’kovetteena’ :)
Meti says
15/12/2016 at 10:27Moi! Ohje vaikuttaa superhyvältä, lähtee varmasti kokeiluun! Mietin vain, tiedätkö millä vegaanisella (sulatetulla) suklaalla saisi kuorrutteesta hieman vaaleamman? Ainakin mitä muistelisin niin aidoissa twixeissä se kuorrute on aika vaalea, sellainen maitokahvin värinen? Huippu blogi sulla kyllä, tänne päädyn aina uudestaan kun etsin inspistä kokkailuun! :-)
Aino says
15/12/2016 at 13:17Hmmmmm, nyt pistit pahan! iChocilla on ainakin ihania vaaleita vegaanisia suklaita, en tosin tiedä yhtään miten ne reagoivat sulatukseen. EN kyllä ihan heti keksi mitään hyvää syytä mikseivät ne toimis. Jos testaat, niin kerro, miten meni! :-) Kiitos kommentista, ilo kuulla.