• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Etusivu
  • About
  • Reseptit

Feel Good Kitchen

Hyvän mielen kasvisruokablogi

12 21/02/2016 Gluteenittomat / Gluten-free

Luksusruokaa eli uunibataattia mantelifetalla & mausteisilla kikherneillä

Koska lohturuoka on meitsin mielestä jotenkin kamalan surullinen termi, en viljele sitä useenkaan omassa puheessani. Paljon kivempi termi kaikelle hyvälle mätölle on mun mielestä luksusruoka.

Sweet potato with almond feta, spicy chickpeas & corianderLuksusruokaa on kaikki ruoka joka on rakkaudella valmistettua, äärimmäisen hyvää ja koko olemusta hellivää. Luksusruokaa voi nauttia yhdessä tai yksinään, hyvän tai huonon päivän päätteeksi, satoi tai paistoi. Mutta luksusruoka on aina sitä itseään: hemmottelua, kaikilla aisteilla.

Meitsin tänäsunnuntainen luksusruoka koostuu neljästä ihanasta ainesosasta, jotka sopii yhteen kuin toisilleen luodut: bataatti, mantelifeta, kikherneet ja korianteri. Mm-hmmm.

Vegan almond fetaMantelifetaa maistoin ekaa kertaa elämässäni ystäväni Liisan häissä. Liisa oli vegaanikokkikolmosena loihtinut vegaanisen juustopöydän ja mä olin et omg woot gimmeALLNOW *kuolaemoji*. Siellä oli cashewjuustoja, mustaapekkaa ja ihania fetajuustomuunnelmia, mutta erityisesti minun ja mantelifetajuuston ensikohtaaminen oli jäi mieleen. Vähän niinku me molemmat oltais annettu toisillemme Tinderissä Superlike.

Mantelifetaa oli siis pakko opetella valmistamaan itsekin. Hommassa menee kaksi päivää (luit oikein) mutta lopputulos on sen arvoinen. En yleensä osaa prepata juuri mitään vastaavanlaisia juttuja etukäteen (idätys on mulle yhä yhtä avaruustiedettä) mutta mantelifetan vuoksi poistuin mukavuusalueeltani ja opettelin hieman kärsivällisyyttä.

mantelifeta vaihe vaiheelta1 mantelifeta vaihe vaiheelta2Ensin manteleita liotetaan yön yli. Voit käyttää joko kuorellisia tai kuorettomia, mutta kuorettomilla saat kauniimman lopputuloksen. Yön yli lionneet pähkinät blendataan ja koko mantelijuustotaikina kaadetaan liinan sisään, kääritään palloksi ja annetaan valua jääkaapissa siivilän läpi toisen yön yli. Seuraavana aamuna juusto on valmis paistettavaksi, jonka jälkeen se sitten jäähdytetään ja sitten sitä voi viimein nauttia.

mantelifeta5Siis NAM. Mä tiedän, että se vois varmaan näyttää seksikkäämmältäkin, mut hei. Maista ja tuomitse vasta sitten.

Mantelifetaa voi käyttää ruuanlaitossa oikean fetan tapaan, tosin se ei sula kuumennettaessa. Sen maku on herkullisen suolainen ja koostumus mureneva, tosin sitä voi myös levittää vaikka rapsakan siemennäkkärin päälle tuorejuustolevitteen tapaan.

Oma suosikkikomboni on kuitenkin ehdottomasti tämä rakkausherkku + toinen rakkausherkku, eli bataatti (surprise, anyone?). Suolainen feta menee yksiin makean paahdetun bataatin kanssa niin, että muu maailma unohtuu ympäriltä. Päälle vielä protskua ja makuja mausteisien kikherneiden muodossa ja raikkautta korianterista, tai miksei myös persiljasta, jos satut kuulumaan niihin, jota korianteri lähinnä yököttää.

Pitemmittä puheitta, päästän teidät reseptin kimppuun. Tehkää ja ihastukaa ja maistelkaa. Palaillaan ensi viikolla.<3Sweet potato with almond feta, spicy chickpeas & coriander Sweet potato with almond feta, spicy chickpeas & coriander Sweet potato with almond feta, spicy chickpeas & corianderUunibataattia mantelifetalla & mausteisilla kikherneillä

Mantelifetan ja bataatit voi tehdä etukäteen valmiiksi, mutta kikherneet ovat parhaimmillaan juuri uunista tulleina. Tässä koko resepti pala palalta. Kokoa makusi mukaan!

***

Mantelifeta (yksi kokonainen juusto, halkaisija n. 15cm) alkuperäinen resepti täältä

  • 150g manteleita
  • 2,5 dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1,5tl suolaa
  • 1 valkosipulin kynsi (2 jos tykkäät tujummasta)

Liota manteleita runsaassa vedessä yön yli.

Valuta huuhteluvesi pois ja blendaa mantelit muiden ainesten kera tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista, että olet lisännyt riittävästi suolaa (tärkeää).

Aseta sitten siivilä suuren kulhon päälle, ja aseta siivilän päälle puhdas keittiöliina tai harso. Kaada mantelijuustotaikina siihen varovasti ja kääri palloksi. Solmi nyytti kiinni esimerkiksi kuminauhalla tai hiuskiinnikkeellä ja aseta jääkaappiin yön yli. Näin ylimääräinen neste valuu pois allaolevaan kulhoon ja juuston koostumuksesta tulee oikea.

Seuraavana päivänä, kuumenna uuni 200 asteeseen. Avaa juustonyytti varovasti ja kumoa juusto leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa n. 40 minuuttia tai kunnes kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä mielellään ainakin tunnin ajan ja nauti. Säilytä jääkaapissa suljetussa rasiassa.

***

Mausteiset kikherneet (kahdelle hengelle)

  • 1 tlk kikherneitä, valutettuna
  • 0,5-1 tl suolaa (maun mukaan – lisää eka vähemmän ja lisää tarvittaessa)
  • rouhaisu pippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ripaus cayennepippuria tai currya

Sekoita mausteet ja öljy keskenään kulhossa. Lisää joukkoon valutetut kikherneet ja sekoittele huolellisesti. Kaada leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuutin ajan välillä sekoitellen. Valmiit kikherneet ovat rapsakoita ja kauniin rusehtavia.

***

Uunibataatit (kahdelle)

  • 2 pientä tai keskikokoista bataattia
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese bataatit ja poista veitsellä isoimmat kolhut tai tummat kohdat. Halkaise pieni bataatti pituussuunnassa kahtia. Isommat bataatit kannattaa halkaista ja sen jälkeen vielä puolittaa.

Asettele lohkot leivinpaperille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja paista 30-40 minuutin ajan, tai kunnes haarukalla kokeiltaessa kypsiä. Rouhi päälle pippuria ja suolaa maun mukaan.

***

Kasaa luksusateria murustamalla kypsien bataattien päälle mantelifetaa ja ripottelemalla kikherneitä sekä tuoreita yrttejä. Korianteri tai persilja sopivat erinomaisesti!

 

12

Categories: Gluteenittomat / Gluten-free Tags: arki, bataatti, feta, gluteeniton, helppo, itsetehty, kasvis, kasvisjuusto, kasvisruoka, kikherne, korianteri, luksus, maidoton, manteli, mantelifeta, mausteiset, persilja, reseptit, ruoka, uuni, uunibataatti, vegaaninen, vege, viljaton

Previous Post: « Twix-patukat
Next Post: REALITY CHECK: #keittiöpahe »

Reader Interactions

Comments

  1. Anne says

    22/02/2016 at 06:51

    Siis ei vitsi, näyttää kyllä niin hyvältä! Ja erityisesti toi feta. Mä en just ole itsestäni saanut aikaiseksi edes kokeilla, mutta ainakin sun ohje kuulostaa niin ihanan simppeliltä että nyt ei enää tekosyitä! Ootko muutes kokeillut toimiiko juusto myös ilman paistamista(pysyykö kasassa tms)? Vaikka toisaalta onhan toi kultainen paistopinta <3

    Vastaa
    • Aino says

      22/02/2016 at 20:54

      Kiitti Anne! Toi on tosiaan yllättävän simppeli ainesosalistan puolesta, valmistuksessa vaan vierähtääkin sit pieni tovi. Koostumus on aika höttöstä ennen paistamista ja hajoaa kyllä palasiksi, maussa ei sinänsä mitään vikaa. Mutta en tosiaan ehkä ’raakana’ kuitenkaan käyttäis. Ja niinku sanoitkin, toi paistopinta on paras.<3

      Vastaa
  2. Nina says

    22/02/2016 at 08:51

    Ihanan näköistä, paras toi ”se vois varmaan näyttää seksikkäämmältä”-kommentti ton juuston alla! Naurahdin ;)

    Vastaa
    • Aino says

      22/02/2016 at 20:56

      Haha kiitos :D Mietin että ois sen voinu varmaan jossain kuvauksellisemmassakin paikassa kuvata, mut mennään nyt tällä minimalistilinjalla…

      Vastaa
  3. Sallis says

    23/02/2016 at 12:50

    Oisko mitenkään mahdollista selvitellä lisää näitä juustoreseptejä? T. vegaaniksi yrittävä juustohullu

    Vastaa
    • Aino says

      23/02/2016 at 15:53

      Haha tottakai! Kiitti toiveesta, koitan kehitellä :)

      Vastaa
  4. Milja says

    26/02/2016 at 17:51

    Apua, onpas herkullinen resepti! Juuri eilen ajattelin että pitäisipä tehdä taas uunibataattia ja nyt bongasin tämän, joten menee ehdottomasti testiin (:
    Tykkään myös tuosta luksusruoka-termistä, siinä on lempeä sointi!

    Vastaa
    • Aino says

      28/02/2016 at 16:29

      Söin näitä jämiä koko viikon, oli kyllä luksusta. Toi kombo vaan toimii. Toivottavasti tykkäät yhtä paljon ku meitsi!:-)

      Vastaa
  5. Jenny / Marusga says

    07/04/2016 at 07:32

    Voi kääk! Tätä on pakko testata, fetaa erityisesti! *kuolaemoji* :D

    Vastaa
  6. Saara / Viimeistä Murua Myöten says

    11/01/2017 at 20:53

    Tää oli aaaaah <3 ! Ihan superrrrria!

    Vastaa
  7. Suklaatikki says

    21/03/2017 at 17:44

    Kiitos reseptistä! Minulla ei ollut kaapissa kokonaisia manteleita, joten korvasin ne samalla määrällä mantelijauhoja (150g) ja jätin manteleiden liottamisen väliin. Reseptisi toimi jyvin ja valmista tuli alle 24h. Eilen aloitin toisen fetan tekemisen ja laitoin seokseen 150g mantelijauhoja, 2dl vettä, 2tl suolaa ja 1 valkosipulinkynnen ja manteleiden liottamisen lukuunottamatta etenin ohjeesi mukaan ja tälläkin kertaa onnistui hyvin. Tänään kokeilin tätä bataattiluksusruokaasi ja se oli nimensä mukaisesti luksusta. Söin kaksi annosta ihania nuo rapeat kikherneet

    Vastaa
    • Aino says

      22/03/2017 at 09:31

      Hei kiitos kommentista, kiva kuulla, että mantelifeta onnistuu noinkin! Nopeuttaa kummasti, kun ei tarvitse jokaista vaihetta ihan alusta asti piipertää :) Pitääkin laittaa ensi kerralla testiin.

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Hei sinä!

Tervetuloa Feel Good Kitcheniin, hyvän mielen kasvisruokakeittiöön. Blogi ei ole enää aktiivinen, eli uusia reseptejä ei tule, mutta vanhat löytyvät täältä kuten ennenkin. Toivottavasti löydät etsimäsi!

Pidän nykyään uutta ruoka-aiheista sivustoa nimeltä Safkaamo! Safkaamossa on ruoka-aiheisia juttuja, vinkkejä, henkilökuvia ja tietysti herkullisia reseptejä. Tutustu Safkaamoon täällä.

Pst. Jos etsit vegaanisia lisäravinteita tai kaipaat vegaaniystävällistä kestävyys- tai voimavalmentajaa, tutustu K3 Fitneksen verkkokauppaan!

Arkisto

Avainsanat

aamupala (19) avokado (5) banaani (8) bataatti (11) diy (10) easy (5) gluteeniton (96) glutenfree (16) healthy (10) helppo (74) herkut (7) itsetehty (5) kasvis (24) kasvisruoka (12) kasvisruokaa (10) kausiruokaa (15) kikherne (7) kookos (6) kurpitsa (6) kvinoa (14) maidoton (50) mausteinen (7) nopea (28) ohje (9) omena (5) paleo (5) raaka (8) raakaherkut (13) raakakakku (5) raakaruoka (8) recipes (9) resepti (55) reseptit (32) salaatti (9) smoothie (6) suklaa (21) terveellinen (51) terveelliset (9) tuorepuuro (6) vegaani (67) vegaaninen (49) vegan (26) vege (9) viljaton (17) yhteistyö (6)

Footer

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Deprecated: genesis_footer_creds_text on kehotettu välttämään versiosta 3.1.0 asti! Käytä sen sijaan genesis_pre_get_option_footer_text. This filter is no longer supported. You can now modify your footer text using the Theme Settings. in /home/aino/prd/feelgoodkitchen.fi/wp-includes/functions.php on line 5234

Copyright© 2017 · AINO YRJÄNÄ