Rakkaat ystävät!
Toivon mukaan kaikki te ootte jo ehtineet nauttimaan kesän ekat jätskit auringossa, koska jäätelö ja kesä ne nyt vaan kuuluu yhteen ja tänään on luvassa mitäs muutakaan kun jäätelöasiaa.
Monet puhuu jätskikauden korkkaamista, mutta itse harjoitan niin kutsuttua ympärivuotista jäätelökautta. Olen nimittäin empiirisissä tutkimuksissani todennut, että tämä järjestely on mielenterveyteni, elämän merkityksellisyyden sekä yleisen jaksamiseni kannalta lähes välttämätöntä. En tosin taida olla yksin jätskiaddiktioni kanssa – suomalaiset syö vuodessa yli 60 miljoonaa litraa jäätelöä, jos Keskisuomalaista on uskominen. Ja jos tuo 60 miljoonaa ei tunnu paljolta, niin ”määrän voi hahmottaa helposti ajattelemalla täysmittaista jalkapallokenttää. Kun siihen laitetaan 9–10 metriä korkeat laidat ja ”kulho” täytetään jäätelöllä, suomalaiset syövät sen tyhjäksi vuoden mittaan.” Siis aika järkyttävää. :D
Anyways, palataas asiaan eli tämänpäiväiseen reseptiin. Jos jätskihammasta kolottaa mutta kaupan jätskit tylsistyttää — tai haluut muuten vaan kokeilla jotain ihan superherkullista — suosittelen eh-dot-to-mas-ti tekemään näitä vegaanisia tuplasuklaa-kinuski-Magnum-puikkoja…
Pikkutyttönä rakastin kolmea jäätelöä aivan erityisesti: minttupuffetia, Kingistä (jättisuklaasydämellä) sekä tuplasuklaa-Magnumia, jota tulikin kulutettua lähes kyllästymiseen asti. Siis ihana kermajäätelö ripauksella vaniljaa ja kaksi kokonaista kerrosta suussasulavaa suklaata, joiden välissä on ihana makea kinuskinen kerros… Mmm, mitä muistoja. Ikinä ei tosin noina aikoina tullut mieleenkään, että moisia herkkuja voisi tehdä myös itse, ja himppasen paremmilla raaka-aineilla. Onneksi olen niistä ajoista viisastunut ja voi pojat, ihana jakaa tää helppo ohje muillekin jätskifaneille!
Nämä Magnumit ovat ulkonäöstään huolimatta yllättävän simppelit tehdä, ja jos et usko, niin tsekkaa koko prosessi alle kolmeen minuuttiin allaolevalta videolta. ;) Kermajäätelö syntyy liotetuista casheweista ja kookoskermasta, kinuski ihanista taateleista ja maitosuklaakuorrute on helppo korvata tummalla, loksahtelevalla raakasuklaakuorrutteella. Nam ja nam. Ootko valmis?
- Jäätelö
- – 2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
- – 1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa
- – 2 rkl vaahterasiirappia
- – 1 rkl kookosöljyä
- – ripaus aitoa vaniljaa
Taatelitahna
- – 15 pehmeää tuoretaatelia (myydään kaupoissa heviosastoilla pahvisissa rasioissa)
- – 2 rkl kookosöljyä
- – 2 (+ lisää tarvittaessa) rkl vettä
- – ripaus vaniljaa
Suklaakuorrute
- – 1 dl sulaa kookosöljyä
- – 1 dl vaahterasiirappia (maun mukaan)
- – 1 dl tummaa kaakaojauhetta (maun mukaan)
Lisäksi tarvitset jäätelömuotteja ja -tikkuja.
- Aloita tekemällä jäätelöpohjaa varten vaadittavat valmistelut. Liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään 4h ajan. Mitä pidempään liotat, sitä helpompi niitä on käsitellä. Anna myös kookosmaidon kovettua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, kunnes paksu, rasvainen osa erottuu pinnalle.
- Valuta casheweista vesi pois. Laita tehosekottimeen cashewit ja lusikoi joukkoon kookosmaidon kova, paksu valkoinen kerma. Pohjalle erottuneen veden voit säästää myöhempää käyttöä varten. Lisää tehosekottimeen myös vaahterasiirappi, kookosöljy ja vanilja ja blendaa muutaman minuutin ajan täysillä, tai kunnes täysin sileää.
- Kaada seos muotteihin ja pakasta vähintään 2 tunnin ajaksi.
- Valmista taatelitahna; poista taateleista kivet ja blendaa tehosekottimessa tai monitoimikoneella kookosöljyn, veden ja vaniljan kanssa. Jos tahna ei meinaa muodostua, lisää vettä 1rkl kerrallaan, kunnes saat kinuskisen toffeen aikaiseksi. Säilytä jääkaapissa.
- Kun jätskit ovat kovettuneet, on aika kuorruttaa ne! Valmista siis seuraavaksi suklaakuorrute. Sulata vesihauteessa kookosöljy ja sekoita joukkoon siirappi ja kaakaojauhe.
- Irrota jätskit yksi kerrallaan muoteista. Hommaa helpottaa, jos pidät niitä hetken aikaa juoksevan kuuman veden alla. Sivele puikot tasaisesti suklaakuorrutteella yksi kerrallaan ja anna kovettua pakastimessa n. 10 minuuttia.
- Lisää sitten toffeekaramellikerros: yksi kerrallaan, sivele taatelitahnaa jäätelöpuikkojen kylkeen veitsellä ohuehko, noin parin millin paksuinen kerros.
- Valele puikot taas läpikotaisin suklaalla. Ripottele pinnalle halutessasi koristeita, kuten kookoshiutaleita tai kaakaonibsejä. Pakasta muutaman minuutin ajaksi ja nauti!
Huomioita: Puikot ovat parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen, mutta ne voi nauttia myös myöhemminkin. Säilytä puikot suljetussa rasiassa pakastimessa. Jos pakastat puikkoja pidempään, kannattaa ottaa ne jääkaappiin pehmenemään pari tuntia ennen tarjoilua: näin puikot ehtivät hieman pehmetä sisältä.
Voit korvata vaahterasiirapin myös muilla nestemäisillä makeutusaineilla, kuten hunajalla tai agavesiirapilla. Jos et löydä kaupasta tuoretaateleita, voit käyttää myös tavallisia kuivattuja taateleita. Tässä tapauksessa ota käyttöön 20kpl ja liota taateleita kiehuvan kuumassa vedessä vähintään vartin ajan ennen käyttöä.
***
Ihanaa uutta viikkoa kaikille! Syökää jätskiä ja naattikaa elämästä. Kohta on kunnon kesä. <3
2
ELLAELERS says
15/05/2016 at 20:06ÖÖööö. *sydänsilmäemoji
ellaelers says
15/05/2016 at 20:06PS. ihana tää uus ulkoasu!
Aino says
15/05/2016 at 21:37ÖööÖöÖÖööö kiitos *sydänsilmäemoji* <3
Lotta says
15/05/2016 at 21:16Ai miten ihanalta näyttää ja kuulostaa – menee testiin <3_<3
Aino says
15/05/2016 at 21:37Kiitos Lotta, toivottavasti tykkäät <3____<3
Anne says
16/05/2016 at 05:55Nams <3 näyttää ihanalta! Ja ihana myös tämä uusi ulkoasu :)
Aino says
16/05/2016 at 20:53Ihana Anne, kiitos! <3
Amanda says
16/05/2016 at 13:16EI TSIISUS, AINO. Sä oot kyllä niin ihana, luova, taitava, hassu kirjoittaja, viihdyttävän itseironinen, esteettinen tekijä ja kaikkea. Feeel good kitchen on just tällasten takia ihan ykköslemppari ruokablogi. Teethän lisää videoita, nää tuo niin paljon lisää syvyyttä!
Aino says
16/05/2016 at 20:54Yhyh päivän ihanin juttu tää kommentti! KIITOS! <3 Ehottomasti teen videoita enemmän jatkossakin, se on kivvaa, menee vaan kauheesti aikaa. Mut ehkä seon sen arvosta :-)
Linnea says
06/07/2016 at 19:54Hei pakko kehua aivan mahtavaa blogia ja sinun ihania herkkureseptejä! Löysin blogin vasta äskettäin, mutta ihan täykkyreseptejä kaikki, joita olen kokoeillut. :)
Aino says
18/07/2016 at 12:31Kiitos ihanasta kommentista! :) Toivottavasti löytyy kokeilemisen arvoista tulevaisuudessakin.
Casandra says
16/07/2016 at 09:35Mitä monitoimikonetta käytät? Osaatko suositella joitain suht halpaa mutta kuitenki tehokasta monitoimikonetta? :)
Aino says
18/07/2016 at 13:00Tsau! Mulla on ikivanha (siis oikeesti, 20+ vuotias) Braunin monitoimikone joka on kyllä edelleen ihan superhyvä. Siis juurikin toi mikä videolla vilkkuu. En oo muita monitoimikoneita ikinä käyttäny, mut jos jotain brändiä pitäis suositella, ois se saletisti Braun :D