Myskikurpitsa on kaikkien aikojen suosikkikurpitsani. Se on makeaa, herkullista ja monikäyttöistä ja sopii niin puuroon, salaatteihin, keittoihin kuin leivontaankin. Ja mikä parasta, sen saatavuus on nykyään erinomainen, tietysti erityisesti näin sesonkiaikaan. Ylipäänsä on ollut ilo huomata satokausiajattelun lisääntyneen ja yleistyneen ja kauppojen ottaneen satokausituotteet rohkeasti esille. Lisää tällaista (ja niitä vegehyllyjä myös)!
Ostan kurpitsaa tähän aikaan vuodesta melkein joka kauppareissulla. Lempparitapani käyttää sitä on paahtaa sellaisenaan uunissa ja nauttia sitten lisukkeena vähän kaiken kanssa. Yks päivä vetelin lounaaksi puolikkaan myskikurpitsan hummuksella siveltynä ja ravintohiivahiutaleilla koristeltuna. Niin tajuttoman herkkua! Vaihtoehtoisesti kypsä kurpitsa on tosi helppo muussata ja käyttää kostukkeena kakuissa tai vaikka pannareissa.
Mutta tämänpäiväiseen, eli kurpitsa-nektariinisalaattiin!
Ihana myskikurpitsa on hyvää sekä lämpimänä että kylmänä. Makeat nektariinit sopivat erinomaisen hyvin kevyesti suolatun ja paahdetun kurpitsan kanssa ja kvinoa tuo salaattiin proteiinia ja täyttää vatsaa mukavasti. Raaka lehtikaali vaatii maunsa puolesta hieman totuttelua, mutta sopii mielestäni rouskuvan koostumuksensa lisäksi salaattiin erinomaisesti — ja jos se on sinulle ehdoton nou-nou, niin käytä vapaasti omavalintaista salaattiasi.
Vetelin tätä saldea ihan sellaisenaan lounaaksi, mutta kylkeen sopisi loistavasti paahdettu tofu tai mausteiset kikherneet, mikäli tiedät, ettei pelkkä salaatti riitä. Mua myös kiinnostaisi, mitkä on teidän lempparitavat syödä/valmistaa kurpitsaa, ja jos teillä on jotain reseptisuosituksia, niin laittakaa jakoon! Multa alkaa nimittäin kohta ideat loppua (mutta kurpitsanhimo ei).
Kurpitsa-nektariinisalaatti (4:lle)
- 1 keskikokoinen myskikurpitsa
2 kypsää nektariinia
2 dl kvinoaa
kasvisliemikuutio
muutama kourallinen salaattia ja tummia vihreitä (esimerkiksi salaattisekoitusta ja lehtikaalta)
3 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
ripoteltavaksi: paahdettuja auringonkukansiemeniä, kuivattuja karpaloita, saksanpähkinämurua
Aloita lämmittämällä uuni 200 asteeseen. Halkaise myskikurpitsa kahtia pystysuuntaan ja aseta lohkot leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Paahda uunin keskiosassa n. 25 minuuttia tai kunnes kypsiä (muttei läpipehmeitä!). Ripottele paahdetun kurpitsan päälle kevyesti suolaa. Leikkaa sitten haluamasi kokoisiksi kuutioiksi ja siivuiksi ja poista kurpitsan pehmennyt kuori.
Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta kasvisliemikuutiolla. Anna jäähtyä.
Huuhtele nektariinit, salaatit ja tummat lehtivihreät. Siivuta nektariinit ja pilko salaatinlehdet tarvittaessa pienemmäksi ja laita ne suureen kulhoon. Kaada jäähtynyt kvinoa sekaan ja sekoita kevyesti.
Sekoita erillisessä kulhossa yhteen sitruunamehu, oliiviöljy ja reilu ripaus suolaa. Kaada kastike salaatti-kvinoasekoituksen joukkoon ja sekoita uudelleen.
Asettele salaatti-kvinoasekoitus lautasille ja lado päälle kurpitsaa. Ripottele pinnalle siemeniä, pähkinöitä tai esimerkiksi kuivattuja karpaloita. Nam!
Sini says
Oii mikä resepti! Ja ihana video youtubessa! (Vähän kyllä mietin onko outoa että syön aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäks varmaan kolme välipalaa eheh..)
Ja pliiiis kerro mistä oot ostanu tuon puisen näköisen kulhon! *sydänsilmäemoji*
Kaikkea hyvää sulle <3 (nyt tekee mieli mennä ostamaan pari myskikurpitsaa, hups)
Aino says
Hei Sini ja kiitos kiitos ihanasta kommentista! Ja EI todellakaan oo outoa, mäkin syön välipaloja ja söin myös tuona päivänä, mut unohtu tohon videolle kuvata. Fail. :D Puukulho taitaa olla niinkin peruspaikasta kun Ikeasta pari vuotta sitten ostettu, niitä bambusarjan kulhoja, saatavilla useempaa eri kokoa. Toi on kyl ihana ja ahkerassa käytössä. Kaikkea hyvää sullekin <3