Kasvispihvit ovat kasvisruokien aatelia ja todellista hävikkiruokien ykkösketjua. Pihvien teossa vain mielikuvitus on rajana, ja niihin saa loputtomasti vaihtelua eri juureksilla, viljoilla ja mausteilla.
Muutaman (epä)onnistuneen kokeilun jälkeen olen päätynyt seuraavanlaiseen johtopäätökseen hyvän kasvispihvin syvimmästä olemuksesta: hyvissä kasvispihveissä kolme tärkeää elementtiä — maku, koostumus ja mehevyys — ovat täydellisessä tasapainossa. Ja näissä punajuuri-kvinoapihveissä homma on justiinsa näin eikä pelkästään sinnepäin.
Makua pihvit saavat paitsi pääraaka-aineista (tässä reseptissä paahdettu punajuuri, pähkinäinen kvinoa ja mieto kikherne) myös mausteista, kuten timjamista ja valkosipulista. Mausteet eivät ole pääosassa, mutta tuovat muuten mietoihin pihveihin kaivattua syvyyttä. Koostumus on usein hitusen haastavampi juttu, mutta vegepihveissä kiinteää koostumusta edesauttaa chia- tai pellavansiemenmuna, kikherneet (tai muut pavut) sekä pieni määrä jauhoja. Kevyt öljyäminen ennen paistoa tekee pinnasta aavistuksen rapean. Mehevyyttä piffit taas saavat ihanasti punajuurista, jotka myös värjäävät taikinan upean väriseksi.
Eli maku check, koostumus check, mehevyys check. Ei ihme, että näistä punajuuri-kvinoapihveistä tulikin samantien meikäläisen suosikkiohje ja maistui myös talouden sekasyöjille erinomaisesti.
Olen joskus aiemminkin fiilistelyt blogissa, miten omat lempparireseptini ovat usein niitä, joita on helppo muokkailla suuntaan ja toiseen. Tämäkin ohje lukeutuu niihin. Ota siis halutessasi ohjat käsiisi ja muokkaa pihvejä sen mukaan, mitä kaapistasi löytyy. Uskoisin esimerkiksi, että kvinoan tilalla toimii keitetty riisi ja punajuurten tilalla bataatti, kunhan ohjeen perusrunko pysyy samana.
Parhaimmillaan kasvispihvit ovat tuoreiltaan, hetken jäähdyttyään ja vetäydyttyään. Käytä pihveinä hampurilaisten välissä tai nauti vaikkapa bataattiranskalaisten kanssa.
- 500g punajuuria, kuorittuna & lohkottuna
- 1 tlk kikherneitä, huuhdeltuna & valutettuna
- 2,5 dl keitettyä kvinoaa
- 2-3 rkl jauhoja (esim. kaura)
- 1 pellavansiemen- tai chiamuna (1 rkl siemeniä + 3 rkl vettä)
- pieni sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl suolaa
- 2 rkl balsamicoa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl timjamia
- muutama rouhaisu mustaa pippuria
- + öljyä voiteluun
- Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paahda punajuurilohkoja 30-40 min tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä. Säädä uunin lämpötila 175 asteeseen.
- Laita pellavansiemenmuna tekeytymään: sekoita siemenet ja vesi keskenään ja anna levätä.
- Laita sipuli ja valkosipulit monitoimikoneeseen ja pulseta pari kertaa, kunnes saat karkeaa silppua. Lisää joukkoon jäähtyneet punajuurilohkot. Aja pari kertaa, kunnes punajuuri on isoa silppua.
- Lisää joukkoon pellavansiemenmuna, kvinoa, kikherneet, mausteet, balsamico ja öljy. Sekoita taas kunnes saat taikinamaisen seoksen. Älä kuitenkaan jauha ihan mössöksi: taikinaan saa jäädä sattumia!
- Lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan kunnes saat hyvän, kiinteähkön koostumuksen.
- Pyörittele taikinasta palleroita ja painele ne pihveiksi leivinpaperille. Kannattaa kostuttaa käsiä, jolloin taikinaa on helpompi käsitellä. Sivele pihvit kevyesti hyvänmakuisella öljyllä ja paista 175 asteessa 30 minuuttia, kääntäen pihvejä kerran puolessa välissä. Anna jäähtyä hyvin ja nauti.
- Voit käyttää mitä tahansa jauhoja. Olen kokeillut kaurajauhoja sekä täysjyvävehnäjauhoja.
- Pellavansiemenmunan kannattaa antaa tekeytyä n. 15 minuuttia ennen käyttöä.
- Punajuurten preppaamisen sijasta voit myös hyödyntää esikypsytettyjä punajuuria. Lohko ne ja käytä kuten käyttäisit paahdettujakin punajuuria.
Amanda says
Täytyy nyt tulla ihan tänne boksiin asti myöntämään, että nauroin ääneen (joka on harvinaista) tossa ”pellavansiemen- tai chiamuna”-kohassa. Käytit tota niin pokkana tota termia niinku se ois ollu maailman tavallisin ilmaisu. Toisaalta, miks tollasta termiä ei oo patentoitu jo paljon aiemmin – kertoohan se kuitenkin pääainesosan ja käyttöfunktion yhellä kerralla. Kiitos tästä, nää sun vekkulit tekstit erottaa sut monista muista blogeista ihan 100-0! Aina ilo lukea. :-)
Aino says
Haha, ihana kommentti! En ollu ees itte tajunnu miten kasuaalisti tota muna-sanaa on alkanu käyttämään noiden vegeversioiden kanssa :-D Ei sitä enää itte huomaa – mut se pitäs todellakin ottaa ihan yleiseen käyttöön, kuten sanoit! Kiitos sanoistasi, arvostan ihan tosi paljon :)
Katarina says
Ihana resepti! Haluan tätä kokeilla, mutta pari kysymystä. Minkä kokoinen tölkki kikherneitä? Ja minulla ei ole mitään konetta, joten raastanko kaiken? Terkkuja Saksasta
Aino says
Moi Katarina! Uskoisin, että toimii ilman koneitakin, kunhan hienonnat sipulit tosi pieniksi ja raastat punajuuren. Kikherneet kannattaa muussata haarukalla ’tahnaksi’ ennen joukkoon lisäämistä. Ja sitten vaan sekottelee haarukalla hyvin koko taikinan! Perus-kikhernepurkki taitaa olla sen n. 225g. Semmonen reilut pari desiä kikherneitä kummiskin, niin hyvä tulee :)
Sandra Nord says
Moi! Utelisin, että mikä sämpylä sulla on tuossa kuvassa? En voi itse koskea vehnään ja oon ymmärtänyt, että säkin noudatat gluteenitonta ruokavaliota mutta hyvää hampparisämpylää olen metsästänyt jo kauan aikaa.
Aino says
Moi! Ja sori että vastauksessa kesti. Hyväksyin kommentin ja unohdin sit vastata siihen :-D Mut näissä kuvissa on ihan tavallinen sämpylä. En oo ehdottoman gluteeniton vaikka aika usein gluteenittomasti kokkailenkin. :) Hampparisämpylöiksi (jos itte haluat tehdä) voisin suositella tätä, kirjaimellisesti vaivatonta reseptiä: http://feelgoodkitchen.fi/2014/06/parhaat-luonnollisesti-gluteenittomat-sampylat/ :) Hinta-laatusuhteeltaan hyvää gluteenitonta kaupan sämpylää en oo toistaseks ainakaan löytänyt.
Sanna says
Oi! Näyttää niin hyvältä. Mitä kaikkea tuon hampparin välissä on? Mulla ei oo mitään tietoa mitä nuo idun näköiset on nimeltään :D
Aino says
Kiitos Sanna! Idun näköiset härpäkkeet on Silmusalaattia. Näitä myydään melkeen joka Prismassa ja Cittarissa nykyään, suosittelen lämpimästi testaamaan. Superhyvää ja freesiä! Lisäks välissä on avokadoa ja hummusta. Lisää täyteideoita voi kurkata vaikka täältä: http://feelgoodkitchen.fi/2015/10/parhaat-vegebrunssiburgerit/ (kyseiset mustapapupihvit on muuteskin tosi hyvät!)
Asta says
Moi! Tarkoittaako reseptissä keitetyn kvinoan määrä 2,5dl nimenomaan määrää keitettynä? En oikein osaa arvioida paljon pitää laittaa keittämätöntä kvinoaa kattilaan… muuten vaikuttaa tosi hyvältä enkä jaksa oottaa et saan testattua!
Aino says
Kvinoa n. kolminkertaistuu keittyessään eli keittäisin 1dl kuivaa kvinoaa tätä reseptiä varten :)
Maiju says
Tein näitä eilen ja oi nam! En oo varmaan koskaan kokannut mitään näin hyvää!! Hienosti katos myös lihansyönnin nimeen vannovan miekkosen kitaan ;D
Aino says
Hei mahtavaa kuulla :D Nää näyttää siis uppoavan sekasyöjille muuallakin kun omassa perheessä, yessss!
Eveliina says
Moi! Kiitos ohjeesta, tein viime viikonloppuna ja nää oli sairaan herkullisia! Nyt tein uuden satsin, mutta kikherneiden sijasta linssejä ja punajuuren sijasta bataattia. Toimi hienosti näinkin :)
Aino says
Moi ja kiitos kommentista, kiva kuulla että toimii myös tuolla yhdistelmällä (joka muuten kuulostaa tosi hyvältä muutenkin, mmmm!) :)
ramahe says
mikä on pellavansiemenmuna?
Aino says
1 rkl pellavansiemeniäsiemeniä + 3 rkl vettä sekotettuna keskenään. Annetaan tekeytyä ja käytetään kananmunan tapaan. Reseptistä löytyy nämä tiedot :)
Eva says
Todella hyviä! Tein yhden pellillisen pieniä pyöryköitä, joita en öljynnyt ja söin salaatin ja avocadon kanssa.
Tosen pellillisen tein pihveiksi. Toimii!