Harvoin tulee vastaan yhtä pakottavaa kokkailukuumetta kuin muutama viikko sitten Vaimomatskuu-blogia selatessani. Bongasin nimittäin kiinnostavalta kuulostavan vegaanisen saksanpähkinächorizon ohjeen. Siis chorizo ja kasvisruoka samassa lauseessa? What? Tätä on PAKKO kokeilla!
Aito espanjalainen chorizo-makkara tehdään possusta ja sen rasvapitoisuus on n. 40%. Ihran täplittämä makkara saa makua massiivisen laardimäärän lisäksi mm. savupaprikasta sekä lihan savustamisesta. Käsintehty perinneherkku paketoidaan sian vatsalaukkuun ja joko ilmakuivataan tai savustetaan.
Tätä chorizoa varten ei onneksi tarvitse possun possua – se tehdään nimittäin suureksi osaksi pähkinöistä, oliiviöljystä ja reilulla kädellä annostelluista mausteista. Upotin myös joukkoon härkäpaputuote Härkistä, jota on tullut viime aikoina tungettua vähän joka aterialle. Ja härregyyd, lopputulos oli herrrrkullinen. Suolaista, rasvaista, ihanan mausteista. Uskallan täten myös suositella tätä reseptiä lihansyöjille, sillä vege-chorizo upposi sekasyöjäruokailijoille mainiosti.
Vegaaninen chorizo-muru on äärettömän herkullista sellaisenaan syötynä tai kuumennettuna. Murua voi käyttää paahdettujen juuresten kanssa (sopii erityisen mainiosti kurpitsan & bataatin kylkeen!), lisämakua salaatteihin tuomaan tai vaikka hyödyntää mausteisten tacojen välissä. Söin sitä myös leivän päällä hummuksen kanssa, ah. Chorizosta voipi myös pyöritellä palleroita, kuten ihana Saara on blogissaan demonnut.
Mutta pitemmittä hehkutteluitta…
- 2 dl härkistä
- 2 dl saksanpähkinöitä
- 5 rkl hyvää öljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 tl savupaprikaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- (1 tl oreganoa)
- (1 tl korianterin siemeniä)
- (1 tl juustokuminaa)
- Kuori valkosipulit ja laita ne yleiskoneeseen pähkinöiden kanssa. Pulseta karkeaksi pieneksi rakeeksi.
- Lisää joukkoon härkis, öljy ja mausteet. Jatka pulsettamista kunnes saat tasaista pientä murua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa öljyä, viinietikkaa tai mausteita, kunnes saat maun kohdalleen.
- Härkiksen tilalla voi käyttää myös kikherneitä, 1:1.
- Saksanpähkinöiden lisäksi ainakin pekaanipähkinät toimivat hyvin, tosin saksanpähkinöillä saa autenttisimman lopputuloksen.
Saara / Viimeistä Murua Myöten says
22/11/2016 at 21:50Oi sinäkin päädyit testaamaan tätä! Oli kyllä melkoinen löytö tämä <3
Aino says
22/11/2016 at 23:26Haha joo, ollaan oltu samoilla aaltopituuksilla. Kiitos! <3
Saaramaria says
23/11/2016 at 12:29Näyttää ihan super hyvälle! Pakko testata:)
Aino says
23/11/2016 at 14:30Kiitos! Suosittelen lämpimästi <3
Norri says
23/11/2016 at 15:23Onko kysymyksessä härkis, joka tulee kaupan viileäkaapista vai se versio, joka on kuivahyllyssä ja itse pitää turvottaa/maustaa?
Aino says
23/11/2016 at 17:56Moi! Tämä tuote kyseessä: http://versofood.fi/fi/tuotteet/verso-harkis :) Eli kylmäkaapista löytyy.