Bataatti eri muodoissaan ja hyvin maustetut kikherneet ovat yksi keittiöni kulmakivistä. Ja mikä parasta, ne sopivat yhteen kuin toisilleen luodut. Kylkeen vielä aimo annos seesamiöljyllä maustettua lehtikaalta, ja nopea ja ravitseva arkisafka on valmis!
Kun aloin syömään täysin kasviperäisesti, oli minulla aluksi suuria vaikeuksia keksiä joka päivälle jotain simppeliä ja terveellistä syötävää. Reseptejähän on netti pullollaan, mutta ne kaikki tuntuvat vaativan melkoista vaivannäköä ja aina huomasin jotain oleellista puuttuvan kaapista. Sekasyöjänä minulla oli aina plan B, C ja D nälkäkohtauksen varalta, mutta mikään niistä ei enää istunut kasviperäiseen ruokavalioon.
Vaikka siirryinkin kasvisruokailuun aluksi pikku hiljaa, vaati tietoisia ponnistuksia rakentaa uusia vakkariruokia ja rutiineja, eikä se ollut aina helppoa. Monesti löysin itseni tilanteesta jossa tuntui helpommalta syödä pussillinen taateleita/muuta höttöä kuin koettaa kehittää jotain ’järkevää’ syömistä.
Nykyään – melkein kahden vuoden opettelun jälkeen – minulla on jo tuttuja turvallisia täysin vegaanisia go to -reseptejä hihassa nälkäkiukun varalta. Esimerkiksi tämän päivän reseptissä yhdistyy monta perusraaka-ainetta, jota minulla on nykyisin 99% ajasta jääkaapissani. Tämä ateria on helppo, halpa, monipuolinen ja ravitseva. Kiinnostaisiko teitä muuten lukea, mitä muuta näihin go-to perusraaka-aineisiin kuuluu? Voisin tehdä aiheesta kattavammankin postauksen. Aiemmin olen jakanut nopeita & simppeleitä arkiruokia täällä ja täällä.
Bataatti ja kikherneet sopivat yhteen superhyvin ja niistä voi molemmista kehittää vaikka mitä hyvää mausteita ja koostumusta varioimalla. Lehtikaalta ja muita vihreitä yritän ujuttaa reilusti kerran päivässä ainakin yhdelle aterialle. Seesamiöljyllä ja sitruunalla maustettu lehtikaalihöystö on tähän mennessä (heti lehtikaalisipsien jälkeen) suosikkitapani valmistaa lehtikaalta: tarvitset vain pari raaka-ainetta ja viisi minuuttia. Ja mikä parasta, näiden kolmen raaka-aineen kombo toimii kuin taika. Kokeile vaikka!
Näillä ohjeilla saat reilunkokoiset annokset kahdelle tai pienemmät annokset kolmelle.
Bataattimuussi
- 2 keskikokoista bataattia
- 3 rkl hyvänmakuista öljyä (esim. oliivi) tai vegaanista voita
- 1 tl suolaa
Mausteiset kikherneet
- 1 tlk huuhdeltuja ja kuivattuja kikherneitä
- 2 rkl öljyä
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl paprikamaustetta
- 0,5 tl kuminaa
- 0,5 tl chilijauhetta
- mustapippuria pari rouhaisua
Seesamilehtikaali
- 200g lehtikaalisilppua, huuhdeltuna ja kovat keskiosat poistettuna
- 3 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- suolaa maun mukaan
- seesaminsiemeniä koristeeksi
Aloita bataattimuussista. Halkaise bataatit pituussuunnassa ja paahda 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia tai kunnes täysin pehmeitä. Kaavi pehmeä sisus suureen kulhoon, lisää öljy ja mausteet ja soseuta sileäksi esimerkiksi sauvasekoittimella.
Sekoita sitten kikherneet, öljy ja mausteet sekaisin keskenään. Levitä tasaisesti leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja paahda 200 asteessa n. 25 minuuttia kunnes kullanruskeita. Liikuta kikherneitä puolessavälissä niin, että ne rapsakoituvat tasaisesti.
Seesamilehtikaalin valmistus alkaa lämmittämällä öljy suurella pannulla kuumaksi. Lisää sitten joukkoon lehtikaalisilppu, sitruunamehu ja suola. Kuullota hetki (n. 5min) niin, että lehtikaali pehmenee hieman muttei menetä tummanvihreää väriään.
Kasaa lautasille muusia, kikherneitä ja lehtikaalta. Viimeistele seesaminsiemenillä ja nauti.
36
Heli says
Tämä on ihan älyttömän hyvä yhdistelmä sekä suoraan kuumana syötynä että seuraavana päivänä jääkaappikylmänä eväänä töissä. Täyttää, ravitsee ja pitää nälkää sekä on mainion makuista. Lisää tällaisia komboja, kiitos!