Mukavaa sunnuntaita ihmiset!
Tänään palataan perusasioiden äärelle: tiedossa on step-by-step -opas itsetehtyyn kauramaitoon. Kauramaidon tekeminen on todella simppeliä, joskin ehkä hieman aikaavievää. Tarvitset siihen helpoimmillaan tasan kaksi raaka-ainetta, blenderin, kulhon ja siivilän. Niin iisiä, niin hyvää, niin halpaa.
Siis bye bye kaupan kalliit kasvimaidot, meikämimmi tekee tästälähin omat maitonsa!
Mietin jo pitkään kasvijuomia, etenkin kauramaitoa ostaessani, millaista rahastusta moiset juomat pahimmillaan ovat. Pikainen laskutoimitus paljastaakin, että itse tekemällä säästäisi melkoisia summia.
Esimerkiksi: Jos ostetaan Prismasta 1kg Elovena-kaurahiutalepaketti (1,39€) ja lasketaan, että siitä saa tällä reseptillä 3,5 litraa valmista kaurajuomaa, tulee yhden itsetehdyn kaurajuomalitran hinnaksi 39 senttiä.
Otetaan sitten vertailuun Oatlyn kaurajuoma 1,74€/litra. Kuvitellaan, että hypoteettinen koehenkilömme käyttää kauramaitoa litran viikossa ja tänä vuonna viikkoja on 53:
Oatly: 53 x 1,74€ = 92,22€
DIY: 53 x 0,39€ = 20,67€
Säästöä tulee siis megalomaaninen 71,55€ vuodessa! Sillähän käy vaikka kampaajalla trimmaamassa latvoja. Tai katsoo Netflixiä tästä hetkestä pitkälle ensi syksyyn asti. Tai ostaa aika tosi monta levyä suklaata. Hyvä diili kaikin puolin siis.
(Allekirjoittaneella on kuukauden päästä taas muutto edessä, joten budjettiasiat kiinnostavat hieman tavallista enemmän…. Olisitteko arvanneet?)
Pakko toki sen verran syödä omia sanojani ja myöntää, että on valmiissa kasvimaidoissakin puolensa: moniin niistä on lisätty vitamiineja ja kalsiumia, joiden riittävä saanti saattaa tuottaa vegeilijöille päänvaivaa. Itse tosin käytän päivittäin kasvipohjaisia jogurtteja ja levitteitä, joihin noita samoja aineita on lisätty, eli en varsinaisesti elä missään mineraalipuutteessa. Syömällä riittävästi ja monipuolisesti saa siis vegaaninakin varmasti riittävästi eri hivenaineita, vaikkei joka-aterialla kalsium- ja vitamiinikyllästettyjä kasvimaitoja imppaiskaan.
(Olen viime aikoina jäänyt vähän koukkuun MyFitnessPaliin, joka laskee mm. vitamiinien ja mineraalien määrän päivittäisessä ruokavaliossa. Vaikka mututuntumalta olenkin onnistunut suht oikein omat kalsiumit ja vitamiinini arvioimaan, on tämä ollut kivaa vaihtelua ja lisädataa oman ruokavalion riittävyydestä. Suosittelen lämpimästi, jos tuntuu, ettet tiedä saatko riittävästi mikroravintoaineita ruokavaliostasi. Toinen hyvä vaihtoehto on Cronometer. Kumpikin äppi on ilmainen!)
Kuvissa näkyy kauramaidon valmistusprosessi, joka on sanalla sanoen simppeli. (FYI: Mantelimaidon teko onnistuu myös yhtä helposti.)
Ensin kaurahiutaleita liotellaan vedessä, jotta kauran lima-aineet liukenevat. Tämä on tärkeä vaihe, koska ilman liotusta lopputuloksesta ei tule hyvä, vaan, noh, limainen.
Kun kaura on liotettu ja huuhdeltu hyvin, blendataan se veden ja mausteiden kanssa sekaisin. Sitten se siivilöidään 1-2 kertaa maitomaisen lopputuloksen saamiseksi ja ta-daa, olet tehnyt oman kauramaitosi! Siiviläksi käy tiheäsilmukkainen siivilä, lähikaupan kestohedelmäpussi tai mehusiivilä. Voit myös ostaa pelkän mehusiiviläpussin, joka ajaa saman asian.
Omaan makuuni 2dl kaurahiutaleita ja 7dl vettä on hyvä jakauma, mutta jos haluat maidostasi kermaisempaa, lisää kaurahiutaleiden määrää. Niitä voisi hyvin laittaa esimerkiksi 3dl, jos mielit käyttää kauramaitoasi kahvin kanssa. Minun ohjeeni mukaan kauramaidosta tulee maultaan ja koostumukseltaan hyvää ja kevyttä ja tämä maito sopii superhyvin esimerkiksi smoothieihin ja puurojen tekoon.
Mielestäni ripaus suolaa sopii maitoon hyvin. Jos haluat makeamman version, käytä pari taatelia makeutukseen. Myös aitovanilja sopii maidon joukkoon ihanasti. Valmis kauramaito säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää: tavallinen, hyvin putsattu lasipurkki sopii hyvin, itse olen ihastunut erilaisiin karahveihin, joita keittiön kaapit alkavatkin olla täynnä. Sekoita kauramaito aina hyvin ennen käyttöä!
Kauramaito
- 2 dl kaurahiutaleita
- 7 dl vettä
- ripaus suolaa
- (vaniljaa)
- (1-2 taatelia)
Tarvitsemasi välineet: Blenderi, tiheä siivilä tai siiviläpussi, suuri kulho, säilytyskannu tai -purkki maitoa varten
Aloita liottamalla kaurahiutaleita runsaassa vedessä vähintään tunnin ajan. Huuhtele kaurahiutaleet huolellisesti kylmällä vedellä niin, että niihin muodostuva lima irtoaa.
Laita huuhdellut kaurahiutaleet blenderiin ja lisää pari desiä vettä. Lisää myös taatelit ja mausteet tässä vaiheessa, jos käytät niitä. Blendaa täysillä minuutti tai kaksi, ja lisää sitten loput vedestä. Blendaa taas hetken aikaa.
Aseta siivilä tai siiviläpussi suuren kulhon ylle ja kaada kauramaitoseos siihen. Painele/puristele pohjalle joutuvaa sakkaa niin, että viimeisetkin maidot varmasti irtoavat. (Huom. jos käytät siivilää, voi olla hyvä idea siivilöidä kauramaito kahteen otteeseen, niin saat siistimmän lopputuloksen.)
Kaada maito säilytyspurkkiin ja säilytä jääkaapissa! Omien kokemuksieni mukaan kauramaito säilyy hyvänä kylmässä säilytettynä n. 5 päivää.
Huom: Jos haluat maidosta kermaisempaa, käytä 3dl kaurahiutaleita.
Postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta tapahtuvista ostotapahtumista saan pienen siivun itselleni. Kiitos kun autat ylläpitämään blogiani!
254
Jenni says
19/03/2017 at 18:37Itsetehty kauramaito on kyllä niin kätevää! Ja se onkin hassua kun sitä tulee muka niin harvoin kuitenkin tehtyä, pitäisi ryhdistäytyä. Kätevät ohjeet kyllä taas muistinvirkistykseksi.
Monesti kun tekee vähän liian kiireessä siitä maidosta tulee just sellaista limaista :D Pitäisi siis vaan kunnolla muistaa aina tehdä tuo huuhteluvaihe!
Aino says
19/03/2017 at 19:49Sanos muuta! Mä yhessä vaiheessa tein tosi ahkerasti omat mantelimaitoni, mut sitte se jotenki jäi. On niin helppoa vaan kaupasta napata se pönikkä :) Mut vaihtelu virkistää ja välillä ainakin on kiva tehdä itte, niin saa just semmosta kun haluaa. Ja toi limaisuus on kyllä inhottavaa, pitää aina muistaa huolella huuhdella :)
Miia says
21/03/2017 at 07:40Ei vitsit, tätä on pakko kokeilla! En tiedä miksi, mutta jotenkin mulla on aina ollut sellainen mielikuva että kasvimaitojen tekeminen itse olisi jotenkin tosi haastavaa ja vaivalloista (? :D).
Sun blogi on niin ihana! <3
Aino says
21/03/2017 at 19:06Haha, musta tuntuu että et oo yksin ton mielikuvan kanssa! Ja kyllähän toi tekeminen on vaivalloisempaa kun kaupassa käyminen, mutta itte tehdyssä kauramaidossa on aina oma vibansa :) Ja toki sekin on kivaa, ettei maksa turhia tuotteesta, joka on kuitenkin 95% vettä! Ja sullapas on ihana blogi ja ihana oot muutenki! <3
emma says
10/06/2017 at 15:18Moi!
Kokeilin itsekkin valmistaa nyt ensimmäsitä kertaa, mutta limaistahan siittä tuli.. Seuraavalla kerralla, sitten parempaa. Ei luovuteta vielä:D
Aivan ihana ja inspiroiva blogi! <3
Hyvää kesää!
Glotter-Bäckerin says
31/08/2017 at 16:42Kaurakermaa on yhtä helppo valmistaa! Käyttää vain enemmän kaurahiutaleita ja jättää huuhtelun väliin – nyt saa tulla tärkkelykset mukaan, sillä ne saostavat samalla kätevästi kastikkeet ym.
Eli kauhiutaleet vaan likoomaan (5 minuuttia tai enemmän), blenderillä sekaisin ja suoraan siivilän läpi keitoksen joukkoon. Ja homma bueno!
Henna says
05/01/2018 at 12:24Moikka!
Minä tuskailen tuon limaisuuden kanssa. Huuhdoin mielestäni nyt aika hyvin ja silti tuntuu olevan limaista :D Käyttökelpoista joo, mutta äklöä, kun kahvin lopuksi tulee suuhun limanuljaska :D
Kuinka kauan huuhtelet, että limaisuuden saa katoamaan :)
Sari Xu says
10/05/2020 at 07:271) Sinun ohjeesi kauramaidosta on UPEA;
selkeät kuvat ja selkeä selvitys kaikista
vaihtoehdoista; esim. se kermaisemman vaihtoehdon kauramaito.
2) Erityisen tärkeä asia, mistä mainitsit, on kaurahiutaleiden liotus ja liotusveden pois heittäminen, jotta kauramaitoon ei tule limaisuutta.
3) Kestohedelmäpussin käyttäminen sihtinä on niin ikään mainio ja erittäin toimiva idea, kun sen avulla on helppo puristella viimeisetkin tipat kauramaidosta ja sen läpi ei mene lainkaan sakkaa, toisin kuin tavallisia sihtejä käytettäessä.
4) Olen todella iloinen Sinun ohjeestasi; nyt saan hyvää kauramaitoa ILMAN LISÄAINEITA.
Jei says
12/11/2020 at 10:27Siitä tämä ainakin on hyvä kun ei sisällä rypsiöljyä kuten kaikki muut valmiit kasvisperäiset ”maidot”. Outoa että sitä rypsi- tai rapsiöljyä on lähes kaikessa valmisruuassa. Mitkä ovat muuten ravintoarvot verrattuna lehmänmaitoon? Proteiinia ei varmaan ole mutta onko siinä mitään? Tosin saahan niitä ravinteita muustakin ruuasta.
Marja says
24/05/2017 at 12:02Kiitos ohjeesta, just nakkasin hiutaleet likoamaan. Diy-kauramaito on laskujeni mukaan muuten vieläkin halvempaa, itse sain litrahinnaksi 16 senttiä. Kas näin: Desi kaurahiutaleita painaa 40g. Kilon Elovena-pakkauksessa on siis 25 desiä kauraa. Jos seitsemään desiin kauramaitoa menee kaksi desiä kauraa, saa pakkauksesta maitoa 12,5 x 7 dl eli 87,5 dl eli 8 litraa 7,5 desiä. Kauran 1,39 e kilohinnalla saadaan kauramaidon litrahinnaksi 16 senttiä. Litran viikkokulutuksella diy-kauramaito kustantaa 53 viikossa vain 8,48 euroa.