Olen niitä ihmisiä, joiden mielestä pasha kuuluu erottamattomasti pääsiäispöytään. Parina viime pääsiäisenä olen tosin tästä periaatteesta joustanut, koska jotenkin ajattelin, ettei pashaa yksinkertaisesti _voi_ tehdä ilman ämpärillistä maitotuotteita.
Mutta tekemällä oppii ja väärässä oltiin (kuten joulunakin luumurahkan suhteen) – vegaaninen ja täten myös maidoton versio pääsiäisen jälkkäriklassikosta luonnistuu varsin näppärästi! Kiitos kauppojen monipuolisten maidottomien tuotteiden :-)
Moni puputtaa pääsiäisenä mämmiä kuin viimeistä päivää, mutta itse en ole koskaan tykännyt mämmistä – pashasta tosin sitäkin enemmän. Musta tosin tuntuu, että mämmi on paljon yleisempi ja suositumpi pääsiäisjälkkäri kuin pasha. Onkohan tästä mitään tilastoja olemassa? Vai pidetäänkö huutoäänestys? Pashafanit ilmoittautukaa!
Jos joku ei tiedä, niin pasha on rahkamainen jälkiruoka, joka kuuluu pääsiäiskattaukseen Suomessa ja Venäjällä. Pasha on samaan aikaan sitruunaisen raikas sekä ihanan makea, ja vegaanisten ainesosien ansiosta myös maitotuotteisiin tehtyä versiota kevyempi. Ainakin omasta sekä testiyleisön mielestä tämä maidoton pasha oli rakenteeltaan ja suutuntumaltaan perinteistä moussemaisempi, mutta maultaan yhtä hyvä, ellei jopa parempi. Ja se on jo saavutus!
Pasha valmistetaan perinteisesti pashamuotissa, mutta se onnistuu vallan mainiosti myös suodatinpaperilla vuoratussa kahvisuodattimessa. Massan valmistukseen ei mene kuin vartin verran aikaa, ja sitten pasha laitetaan yön yli suodattimeen valumaan, jolloin se tiivistyy ja herkullistuu. Seuraavana päivänä sinun ei siis tarvitse kuin nauttia. Kas siinä jälkkäri jokaiseen makuun!
Maidoton pasha (vegaaninen)
- 1 dl vegaanista vispautuvaa kermaa (esim. Alpro)
- 200g (1/2 purkkia) maustamatonta Alpro Go On-rahkaa
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl vegaanista margariinia sulatettuna
- puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- 0,5 dl manteleita rouhittuna + lisää koristeeksi
- 0,5 dl rusinoita + lisää koristeeksi
- (0,5 dl sukaattia)
Sekoita kulhossa yhteen rahka, sokeri, sitruunan kuori, mehu, rasva ja mantelit ja rusinat. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja kääntele valmis kermavaahto muiden ainesten joukkoon.
Kaavi aines pashamuottiin tai suodatinpaperilla suojattuun kahvisuodattimeen. Laita alle lautanen, johon ylimääräinen neste voi valua ja päälle painoksi esimerkiksi jälkiruokalautanen. Painon voi halutessaan jättää poiskin.
Anna pashan valua jääkaapissa yön yli tai n. 12h ja kumoa pasha sitten varovasti tarjoilualustalle ja irrota suodatinpaperi, mikäli käytit sellaista. Koristele manteleilla ja rusinoilla ja tarjoile.
Pasha säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa 2-3 päivää.
73
Sofi says
31/03/2017 at 07:53Pasha on parasta kun se ei ole liian makeaa. Useimmissa ohjeissa voita, sokeria ja keltuaisia tulee todella paljon eikä yhtään houkuta, tää sun ohje kuulostaa kokeilemisen arvoiselta :) Äitini on tosin hiukan vanhanaikaisesti sitä mieltä että perinneherkkuja ei aleta muuntelemaan miksikään vegaanisiksi, joten maitoversiolla mennään tänäkin vuonna todennäköisesti…
Aino says
31/03/2017 at 08:54Samaa mieltä! Pashassa on parasta just se happamuuden ja kevyen makeuden yhdistelmä :) Harmi että äitisi on tuota mieltä, voisithan sä tehdä tän version siihen perinteisen rinnalle? ;) Väsytystaktiikka toimi mun perheessä ja etenkin äidin kanssa (joka on juurikin hieman vanhanaikainen mitä ’oikeisiin’ herkkuihin tulee) auttoi se, että hän pääsi maistamaan vegaanisia versioita ja huomasi, että ne ovatkin ihan kelpoja vaihtoehtoja. Tsemppiä, pikku hiljaa hyvä tulee!
Selina says
31/03/2017 at 13:29Herkullisen näköinen pasha! Juuri tässä mietin, että pitäisi kehitellä maidoton versio pääsiäiseksi, mutta tässähän se tulikin, kiitos. :)
Aino says
31/03/2017 at 17:40Kiitos Selina – pasha on ihanaa, myös maidottomana :)
Saara / Viimeistä Murua Myöten says
08/04/2017 at 08:11Ja taas jää ihmettelemään, miksi joku on tunkenut alunperinkään kananmunia pashaan? Tää oliskin ainoa kokeilemisen arvonen pasha :)