Kuinka live-striimit ovat tehneet kokkaamisesta kiinnostavampaa?

Teknologinen kehitys on tehnyt arjestamme kaikin puolin helpompaa ja viihdyttävämpää. On siis luonnollista, että myös ruoanlaittaminen on kehittynyt vuosien saatossa. Kun ennen rynnättiin kirjakauppoihin ostamaan uusimpia reseptikirjoja tai aikakausilehtiä reseptien takia, nykyään kaikki löytyy kätevästi netistä. 

mies ja nainen keittiössä

Toinen uusi ilmiö, joka on rantautunut kokkaamisen pariin, on live-striimit. Ne ovat olleet seuraava askel televisiossa lähetettäville kokkausohjelmille ja -kisailuille, mutta live-striiimen etuna on niiden interaktiivisuus. Et vain pelkästään seuraa ruoanlaittoa, vaan voit samalla keskustella muiden ja jopa striimaajan kanssa.

Miksi striimaaminen on niin iso juttu nykyään?

Striimit eli netin suorat lähetykset ovat olleet pinnalla jo pitkän aikaa. Se on tullut etenkin tutuksi pelialalta, jossa etenkin kilpapelaamista harrastavat striimaavat omaa pelaamistaan suosituilla alustoilla, kuten Twitch ja Youtube. Ne ovat samalla luoneet aivan uuden peligenren nettikasinoilla nimeltä live-kasinopelit. 

Niitä löytyy nykyään lähes jokaiselta nettikasinoilta, joista yksi hyvä esimerkki on Mr Green. Tällöin pelaaja voi itse pelata suorassa lähetyksessä esitettävässä tietokoneavusteisessa pelipöydässä, lähes samalla tavalla kuin kivijalkakasinoilla – tosin kotisohvan mukavuudesta. Kokkailuun se saapui vasta kaikkien näiden jälkeen. 

Kokkauksen live-striimit yhdistävät ihmisiä

Tänä päivänä monet huippukokit ovat alkaneet striimata ruonlaittohetkiään juuri yllä mainitussa Twitchissä sen avaamassa Food and Drink -osiossa. Yhtä lailla niitä voidaan jakaa videoina Youtubessa, Tiktokissa tai Instagramissa. Samalla monet ruoanlaittokurssit voidaan toteuttaa live-lähetyksinä, joka sopii etenkin erikoisruokavalioille tai muita erikoistaitoja etsiville.

Kyseessä ei ole tällöin kliinisestä videonkatselusta, vaan yhteisöllisesti vuorovaikutuksesta, jonka pariin voi päästä kuka tahansa. Myös he, jotka eivät jostain syystä pysty matkustamaan paikan päälle. Sitä voidaan siis verrata virtuaaliseen kokkikouluun, mutta käytät opiskelussasi ammattikeittiön sijaan omaa keittiötäsi.

Jos koet jonkun ongelman tai haluat kysyä jotain esimerkiksi reseptistä, voit tehdä sen suorassa lähetyksessä ja saada vastauksen suoraan alan ammattilaiselta. Striimit ovat samalla antaneet mahdollisuuden kenelle tahansa tuoda esille omaa osaamistaan ja taitojaan.

Eikä sen välttämättä tarvitse olla mitenkään erikoistaitoja sisältävää striimausta, vaan hyvin usea on kiinnostunut pelkästään täysin arkisten reseptien valmistamisesta, jotka eivät vaadi erikoisaineksi tai välineitä. Samainen kiinnostus arkisuuteen koettiin muutama vuosi sitten ruokaostosten esittelyvideoiden eli kauppakassivideoiden kanssa – nykyään senkin voi tehdä livenä.

Live-striimit eivät välttämättä tarkoita pelkkää kokkausta

Modernit striimaukset eivät välttämättä käsittelee enää pelkästään ruoanlaittoa, vaan ne voivat olla asiantuntijaluentoja eri aiheista. Tällöin voit esimerkiksi lähettää kysymyksiä etukäteen tai striimin aikana ja saada vastauksia suoraan striimin aikana esimerkiksi erikoisruokavalioista, ravintoon liittyvistä sairauksista tai eri maiden ruokakulttuureista. 

Ne ovat erinomainen ja tasavertainen tapa jakaa tietoa ja tietoutta eri asioista, esimerkiksi orgaanisesta ruoasta ja ruoantuotannosta. Osallistujalla pitää olla käytössään pelkästään toimiva nettiyhteys ja älylaite tai tietokone. Monesti tällaiset striimit ovat yhtenä osana hyvinvointikursseja tai muita hyvinvointiin panostavien järjestöjen toimintaa, jolloin kyseessä ovat yleishyödylliset lähetykset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *