Oletko miettinyt, että omista kokkauksista kannattaisi alkaa pitää jonkinlaista listaa, tai vihkoa keittiössä? Sitten kun tulee sellainen päivä, ettei oikein tuli ideaa mieleen, mitä kokata, niin voisi katsoa siitä omasta vihkosta apua. Vähän samalla tavalla, kun nettikasinoiden ensitalletusbonus tarjoukset ovat hyviä pelaamisen aloittamiseksi esimerkiksi https://betinia.com/fi/promotions tapaisesti.
Oma reseptivihko
Alussa reseptivihon aloittaminen saattaa tuntua tylsältä. Alussa ei ole kuin tyhjä vihko, mutta voit kyllä kuvitella mielessäsi millainen se vihko on muutaman vuoden päästä. Meillä vastaava reseptivihko aloitettiin vuosia sitten puoli vahingossa ja sitten veimme sen nettiin saakka. Oma reseptivihko on omien mieliruokien ja omien ruokakokeilujen kirjasto – se ei tarkoita, että se seuraisi jotain trendejä, tai pitäisi sisällään vain mahtavia kulinaarisia seikkailuja – ei vaan, se on ruokaa ja leivonnaisia, joista sinä pidät, ja joita olet tehnyt. Ja voihan reseptivihossa olla myös kokeiluja, joiden lopussa on maininta: ei jatkoon. Se vain tarkoittaa, että olet kokeillut ruokaa, mutta jostain syystä se ei sitten maistunutkaan sinulle ja teille.
Mieti millainen ilo omilla mahdollisilla lapsillasi on avata reseptivihkosi vuosikymmenten päästä, tai jos teet sen suoraan nettiin, niin mieti kuinka paljon iloa se voi tuoda muille kotikokeille. Tunne voi olla yhtä iloinen, kuin se kun menet ensimmäistä kertaa nettikasinolle ja saat ensitalletusbonus paketin sisältämät ilmaiskierrokset pelattavaksesi.
Kokeile rohkeasti
Maailma on täynnä makuja, aivan kuten maailma on täynnä pelejä. Et voi tietää mistä pidät ennen kuin olet kokeillut. Jos vaikka joku sanoo sinulle, ettei hän tykännyt kampasimpukoista tai ravuista, voi olla, että ne olivat ylikypsiä, tai muuten väärin tarjoiltuja – tai sitten teillä on vain erilaiset makutavoitteet. Toiset ovat vegaaneja, ja toisilla on allergioita – mutta makujen maailma pitää sisällään paljon testailtavaa, ja yllätyksiä tulee varsinkin silloin kun yhdistelee tuttuja ainesosia keskenään samaan ruokaan. Sama juttu on pelien parissa. Kaikki eivät tykkää mennä nettiin pelaamaan, ja toiset pelaavat ensisijaisesti netissä.
Ensitalletusbonus on nettikasinoiden tarjoama malli, missä kasinot tarjoavat uusille asiakkaille erilaisia etuja kuten bonusrahaa ja ilmaiskierroksia ensimmäisen tai ensimmäisten talletusten yhteydessä – näin uudet pelaajat pääsevät testaamaan ilman riskiä uusia pelejä, pelaten niitä kuitenkin rahalla ja mahdollisuutena aina myös voittaa.
Kokkaus ja musa
Entä sitten kokkaaminen kavereiden kanssa, tai illanistujaisissa. Mieti kuinka kivaa olisi kavereiden kanssa valita joku ruoka omasta reseptivihosta, laittaa kunnon musaa soimaan ja miettiä vaikka, minne festareille voisi kavereiden kanssa lähteä tulevana kesänä. Kavereilta voi tulla muuten myös hyviä vinkkejä ruokien suuntaan, maustamiseen tai ihan vain kokkaamiseen- ei kukaan ole kokki syntyessään ja ne ovat kokkaustavat tulevat vain tekemisen kautta ja monien kertojen kokkauksien kautta.
Hyvä musiikki saa aikaan hyvän tunnelman, ja hyvä tunnelma saattaa saada aikaan mielihaluja kokeilla jotain uutta – siis keittiössä.
Etsi, lue ja kokeile
Television ja suoratoiston kymmenet erilaiset kokkausohjelmat tarjoavat myös hyviä idealähteitä omaan kokkaukseen. Joskus on kiva kokeilla valmista televisiosta nähtyä reseptiä, ja joskus on kiva testata omia muokkaustaitoja – kannattaa kuitenkin muistaa, että jotkut perinteiset reseptit, jotka ovat olleet käytössä vuosikymmeniä, ovat käytössä koska ne nimenomaan toimivat juuri siinä muodossa. Siksi perinteisiä reseptejä ei välttämättä kannata lähteä muokkaamaan, mutta samoista ainesosista voi saada aikaiseksi aivan jotain uutta, jotain sinulta itseltäsi.
Televisio-ohjelmat ja netin suoratoistokanavat ovat kuitenkin jotain sellaista, mitä ei aiemmin ole ollut saatavilla, ja siksi nykyään on helpompi löytää uusia ideoita omaankin kokkaukseen. Ja vaikka Google löytää paljon suomeksikin, kannattaa joskus tehdä haku myös ruotsiksi tai englanniksi, ja takaan, että löydät aivan erilaisia reseptejä tutuille ainesosille – se on se paikallinen kulttuuri, mikä kukoistaa myös reseptiikassa.
Suosikit vihkoon
Kun sitten niitä reseptejä ja kokkauksia alkaa tulla vihkoon enemmänkin, on hyvä välillä palata takaisin vihkon sivuilla ja merkata omia suosikkeja. Läpikäynti myös kertoo, oletko enemmän liha-, kala-, kasvis- vai salaattikokkaaja, vai oletko sittenkin leipuri, hiivanäppi.
Tähän loppuun on hyvä laittaa yksi oma suosikkivideo, eli Gordon Ramsayn Beef Weiilington. Sen tekemistä ei pidä pelätä, se ei ole varsinaisesti vaikeata, kunhan teet eri työvaiheet hyvin ja järjestyksessä ja sinulla on oikeat aineet käytettävissä. Hyvää ruokahalua.