Pelillistäminen ammattilaiskeittiössä: motivoi työntekijöitä näillä 5 vinkillä

Jos etsit uutta inspiraatiota kokkaukseen, voit yrittää löytää sen pelillistämisen kautta. Taatusti monet etsivät kuitenkin ensimmäiseksi motivaatiota vaihtamalla kulahtaneet keittiövälineet uusiin tai ostamalla jonkin uuden kokkikirjan. 

Se ei ole kuitenkaan aina tarpeellista, vaan pelillistäminen on yhtä tehokas keino löytää itsestään uusi keittiövelho. Sama pätee myös ammattikeittiöön.

Pelillistäminen on ollut käytössä jo pitkään

Pelillistämisen asiantuntija Jean Lussarinen on itse nähnyt, kuinka se sujuu käytännössä. Sitä on nimittäin käytetty jo monella alalla, josta tunnetuin on ollut nettikasinot. Etenkin 2010-luvun puolessa välissä kasinoilla pyöri huikea seikkailukasino-käsite, jolloin kasinot tarjosivat asiakkailleen pelimäisen juonen, etenemismahdollisuuksia ja palkitsivat suoraan aktiviisuuden mukaan.

Täten moni suomalainen nettikasino antaa edelleen esimerkiksi ilmaista pelirahaa ilman talletusta 2021 tai muita bonuksia pelkästään esimerkiksi siitä, että kirjautuu kasinolle sisään ja pelaa siellä aivan normaalisti. Se on kuitenkin luonut aivan uudenlaisen jännitysmomentin arkiseen asiaan, joka toimii samalla tavalla myös keittiössäkin. Tutustutaan siis lähemmin kaikkiin erilaisiin pelillistämisen muotoihin, joita ammattikeittiössä voidaan ottaa käyttöön. 

Palkitseminen ja motivaatio

Pelillistämisen ydin on motivaatiossa ja se saadaan parhaiten aikaan palkitsemisella. Tätä varten tarvitaan useampi työntekijä tai osallistuja, joten suurempi ammattikeittiö on erinomainen kokeiluympäristö. Palkitsemisen ei välttämättä tarvitse kuitenkin toteutua rahana. Se ei välttämättä edes tehoa jo korkeasti palkattauihin huippukokkeihin.

Täten motivaatiota voi alkaa etsimään siitä, että kokeille annetaan mahdollisuus esitellä taitojaan ja ehkä jopa kilpailla keskenään. Se, että omat annokset saavat hyvän vastaanoton tai menestyvät, on kokin kannalta parhain mahdollinen rahaton palkinto.

Haasteet ja immuniteetti

Television kokkikilpailuissa on monesti sama teema: joukkueille annetaan erikoisen sekoitus aineksia tai haastavampi budjetti kauppaan, ja niiden perusteella heidän tulisi luoda herkullisia annoksia. Voittava joukkue saa lopulta immuniteetin ja pystyy etenemään kilpailussa riskittömämmin.

Pelillistämisessä tämä voidaan ottaa mukaan keittiöön siten, että työntekijöille annetaan säännöllisesti vaikeitakin haasteita. Vain tällä tavalla voit ylläpitää heidän kiinnostustaan työhön ja etenkin ravintolaan. Menestyneet saisivat tälläkin kertaa immuniteetin.  

Haasteita toteuttaessa on tärkeää kuitenkin pitää huolta oikeasta ajankäytön hallinnasta. Nimittäin on tärkeää, ettei haasteen toteuttaminen aiheuta ajankäytöllisesti lisää stressiä osallistujille. 

Haastetta mysteereistä

Haasteita ja uuden oppimista voidaan yrittää luoda sekä mahdollistaa mysteeristen tehtävien kautta, joiden ratkaiseminen herättää enemmän tunteita sekä onnistumisen tunnetta. Tutkimusten mukaan nimittäin aivot pystyvät oppimaan paremmin silloin, jos oppimishetkellä on ollut tunteita mukana.

Kyse voi olla vaikkapa palapelistä tai interaktiivisista tehtävistä tai mistä vain, mistä tiedät kokkien innostuvan. Mystiikka ja haasteellisuus yhdessä luovat parhaita lopputuloksia sekä parantavat samalla työilmapiiriä, etenkin jos haasteet tehdään ryhmissä. 

Riskinotto

Joskus kokin työ tuo eteen uudenlaisia tilaisuuksia, jotka taas sisältävät riskejä. Kokin työ on muutenkin hyvin spontaania eikä sitä voi aina suunnitella täysin etukäteen. Yhtenä hyvän kokin ominaisuutena voidaankin pitää myös hyvää riskinottokykyä. Tästä huolimatta hyvin suunniteltu yllätystekijäkin voi muodostua lopulta positiiviseksi asiaksi.

Liian monen riskin ottaminen on kuitenkin huono asia pitkällä aikavälillä ja etenkin ammattikeittiössä, jossa tehdään työtä monien muiden työntekijöiden kanssa. Täten riskaabeleja yllätyksiä sekä niiden vastaanottoa voidaan analysoida sekä tukea oikeanlaisia käytösmalleja sen aikana.

Opeta tarinoiden avulla

Oli sitten kyseessä minkä ikäinen ihminen tahansa, aivomme ovat ohjelmoituja kuuntelemaan asioita paremmin tarinoiden lomassa. Täten seuraava pelillistämisen keino, jonka voit ottaa mukaan ammattikeittiöön, on opettaminen tarinan kerronnan lomassa.

Lisää siis uusi opetettava asia haluamasi tarinan tai kertomuksen sisään, jolloin se jää paremmin oppilaiden mieleen. Ideoita löytyy runsaasti netistä eikä sen tarvitse olla kovin erikoinen, kunhan se herättää tunteita. Voit vaikka esitellä uuden järjestelmän asiakaskokemuksen kautta.

Yhteistyö

Pelkästään kokki ei ole vastuussa ravintola-asiakkaan kokemuksesta, vaan siihen vaikuttavat kaikki ravintolatyöntekijät siivoojista tarjoilijoihin sekä apukokkeihin. Täten yhteistyö kaikkien ryhmien välillä on tärkeää. Se luo hyvää työilmapiiriä sekä hitsaa yhteen tärkeitä työntekijöitä ja opettaa kommunikoimaan oikealla tavalla.

Jos etsit uutta täytettä ravintolan menestyksekkäiden työntekijöiden listalle, se kannattaa seuraavalla kerralla muodostaa kaikista työntekijöistä eikä pelkästään parista nimestä. Ryhmä voidaan täten myös palkita vaikkapa yhteisellä illallisella, retkellä tai vaikka konserttilipuilla.

Pelillistämisen vaikutuksia ei kannata ottaa vitsinä

Pelillistäminen voi vaikuttaa monimutkaiselta ja sen keinot ehkäpä haasteellisilta. Se vaatii selkeästi luovuutta ja toteutuksen halua työnantajan taholta, mutta lopputuloksena voi olla yhä motivoituneempi ja paremmin työskentelevä ammattilaiskeittiö. 

Juuri tämän on asia, jonka takia kannattaa harkita moderneja ja hieman epänormaalejakin keinoja parantaa keittiön ja yrityksen tehokkuutta sekä sen myötä myös tulosta ja asiakaskokemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *