Ketogeeninen ruokavalio: Onko se jotain, mitä sinun pitäisi kokeilla?

Ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa hiilihydraattien saantia vähennetään merkittävästi.

Ketogeenisestä ruokavaliosta on tullut viime vuosina jonkinlainen trendi, ja monet ihmiset vannovat sen nimeen salaisuutena ihannepainon saavuttamiseen ja terveempään elämään.

On kuitenkin myös niitä, jotka uskovat, että ketodieetti ei sovi kaikille.

Kannattaako ketogeenistä ruokavaliota kokeilla?

Ketogeeninen ruokavalio on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, mutta suosittelen kuitenkin käyttämään aikaa sen opiskeluun ja hyvien ja huonojen puolien harkitsemiseen ennen aloittamista.

Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin ketogeenistä ruokavaliota, jonka avulla voit tehdä päätöksen, kannattaako sitä edes kokeilla.

Suosittelen lämpimästi myös harkitsemaan, kannattaisiko hankkia ravintovalmennus. mm. 8 viikkoa keto on erinomainen ketovalmennus. Postauksessa myös 10€ alennuskoodi 😉

Mikä on ketogeenisen ruokavalion tavoite?

Ketogeenisen ruokavalion tavoitteena on saavuttaa ketoosi. Tämä tapahtuu, kun elimistön hiilihydraattivarastot on käytetty loppuun ja hiilihydraattien saantia ruokavaliossa rajoitetaan.

Hiilihydraattien saannin tulisi olla alle 50 grammaa päivässä useiden päivien ajan, minkä jälkeen useat ihmiset kokevat nopeaa painonpudotusta, kun heidän kehonsa siirtyy tähän tilaan.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ketoruokavaliossa suositellaan paljon ruokia, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja vähän hiilihydraatteja.

Kuinka kauan ketoosin kestää ja mistä tiedän olevani ketoosissa?

Kehon kyky sopeutua ja siirtyä ketoosiin voi kestää 2-3 päivästä muutamaan viikkoon, mutta tämä aika vaihtelee henkilöittäin.

Keho tarvitsee sopeutumisaikaa ennen ketoosiin siirtymistä, joka voi kestää kahdesta päivästä neljään viikkoon riippuen yksilöllisestä kyvystäsi sopeutua polttamaan rasvaa glukoosin sijasta polttoaineena ja lisäämään ketoaineiden tuotantoa.

Monille ketoosiin siirtyminen voi olla valtava muutos. Ei olekaan harvinaista, että ihmiset kokevat oireita, kuten aivosumua, lihassärkyä ja ummetusta, ensimmäisen viikon aikana, jolloin he ovat tällä ruokavaliolla. Sen ei kuitenkaan tarvitse kestää ikuisesti!

Jos ketoosi aiheuttaa sinulle univaikeuksia tai tunnet olosi vaisuksi, yritä lisätä hieman hiilihydraatteja ruokavalioosi. Hiilihydraattien maltillinen lisääminen on loistava strategia, jonka avulla voit selvittää, mikä sopii parhaiten kehotyypillesi ja elämäntyylillesi.

Mitkä ovat ketogeenisen ruokavalion hyödyt ja haitat?

Ketoruokavalio tarjoaa tehokkaan tavan noudattaa vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista elämäntapaa. Kuten muillakin tämäntyyppisillä ruokavalioilla, myös ketodieetillä on etunsa ja haittansa.

Merkittävin ketogeenisen ruokavalion hyöty on sen apu painonhallinnassa. Sillä se auttaa ihmisiä syömään tavallista vähemmän.

Ketogeenisen ruokavalion on osoitettu olevan tehokas epilepsian hoidossa, erityisesti lapsilla, joilla on vaikeasti hallittavia kohtauksia. Ketogeenisen ruokavalion hyötyjä on havaittu myös muissa syömishäiriöissä, kuten munasarjojen monirakkulatauti-oireyhtymässä (PCOS).

Mitä haittoja ketogeenisen ruokavalion noudattamisesta on?

Merkittävimmät haitat ovat alkuvaiheen rasva-adaptaation aiheuttamat sivuoireet. Pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ei ole vielä tutkittu. Myöskään raskaana oleville tai imettäville naisille, säännöllisesti liikuntaa harrastaville henkilöille ja lapsille ei ole tehty tutkimuksia tämäntyyppisen rajoittavan ruokavalion noudatamisesta

Mitä kiistaa ketogeeniseen ruokavalioon liittyy?

Jotkut uskovat, että vain niiden, joilla on diabetes tai jotka ovat syntyneet tiettyjen geneettisten taipumusten kanssa, pitäisi ryhtyä ketogeeniseen ruokavalioon. He väittävät että hiilihydraattien vähentäminen ja ketoosiin siirtyminen saattaa olla jopa vaarallista tavalliselle ihmiselle.

Ketoruokavalion kannattajat viittaavat sen tehokkuuteen epilepsian ja muiden syömishäiriöiden hoidossa. He väittävät myös, että ketodieetti on yhtä tehokas kuin tasapainoinen kalorien vähentäminen tai vähäkaloriset ruokavaliot, kuten Atkinsin ja Ornishin ruokavaliot

Jotkut ihmiset ovat huolissaan mahdollisista pitkäaikaisista haitallisista vaikutuksista, joita voi aiheutua, jos tämäntyyppistä rajoittavaa ruokavaliota noudatetaan liian tiukasti ja pitkäaikaisesti, sillä ketogeenisestä ruokavaliosta ei vielä löydy pitkäaikaisia tutkimustuloksia.

Mitä eroa on keto ja VHH ruokavaliolla?

Ketoruokavalio niputetaan usein yhteen muiden vähähiilihydraattisten ruokavalioiden kanssa, mutta suurin ero niiden välillä on makroravintoaineissa. Useimmissa ketogeenisen ruokavalion muunnelmissa 45 % tai enemmän kaloreista tulee rasvasta, ja se on suunniteltu ihmisille, jotka haluavat siirtää kehonsa “ketoosiin”, joka saa kehosi käyttämään rasvoja energiana glukoosin (hiilihydraattien) sijasta. VHH ruokavaliossa ei määritellä päivittäistä saantia, joten voit syödä sellaisia makroja, jotka sopivat sinulle parhaiten.

Ketodieetti voi viedä kehosi pois glukoosin polttamisesta polttoaineena. Sitä vastoin joillakin ruokavalioilla hiilihydraatteja leikataan pois lyhyellä aikavälillä, mutta ne otetaan myöhemmin uudelleen käyttöön.

Myös näiden eri ruokavalioiden tavoitteet vaihtelevat huomattavasti: vaikka vähähiilihydraattinen ruokavalio ei välttämättä johda ketoosiin tai vierota sinua pitkällä aikavälillä hiilihydraattien käyttämisestä energianlähteenä, se on silti hyvä keino pitää insuliinitasot alhaalla ja auttaa säätelemään näläntunnetta ja mielihaluja niin, että painonpudotus helpottuu ajan mittaan – erityisesti yhdistettynä ajoittaiseen paastoon (IF). Keto vie kehosi kokonaan pois sokerin käyttämisestä ensisijaisena resurssina; jos tämä tyyli ei kuitenkaan toimi hyvin jonkun elämäntavoissa, hän voi kokeilla sisällyttää kasviksia uudelleen osaksi

Onko ketogeeninen ruokavalio turvallinen?

Ketogeeninen ruokavalio ei ole vain turvallinen, vaan se on myös luonnollinen.

On kuitenkin olemassa joitakin väärinkäsityksiä siitä, mitä ketoosi oikeastaan tarkoittaa, mikä voi aiheuttaa hämmennystä. Esimerkiksi Ketoasidoosi on raju tila, joka voi esiintyä diabeetikoilla, eikä sillä ole mitään tekemistä ruokavalion tai “ketoosissa” olemisen tilan kanssa.

Ketogeeninen ruokavalio vaatii kuitenkin kehon sopeutumisen rasvanpolttooon – joten jos koet pahoinvoinnin ja päänsäryn kaltaisia oireita hypättyäsi suoraan tähän ruokailutapaan, on todennäköistä, että kehosi tarvitsee enemmän aikaa sopeutumiseen!

Nämä lievät sivuvaikutukset häviävät tyypillisesti keskimäärin 2 viikossa, kunhan pysyt uskollisena protokollalle alkuvaiheessa, jolloin on tärkeää, että hiilihydraatit pysyvät alhaalla

Mitkä ovat parhaat keto reseptit?

ketogeeninen ruokavalio resepti

Keto ruokavalio ei ole pelkkää pekonia ja salaattiin käärittyjä hampurilaisia. Voit silti nauttia herkullisia, vähähiilihydraattisia ruokia, joita odotat innolla osana keto-ateriasuunnitelmaasi.

On jopa olemassa vähähiilihydraattisia versioita korkeahiilihydraattisista suosikkiruokistasi, kuten pannukakuista ja monista jälkiruoista.

Olen koonnut blogiini runsaasti ketoreseptejä, joiden avulla ketogeenisen ruokavalion noudattaminen on sinulle miellyttävämpää.

Miten aloittaa ketogeeninen ruokavalio?

Kiinnostaako päästä ketoosiin? Jos et ole aivan varma, mistä aloittaa, tässä on muutamia tapoja, jotka saattavat toimia aloittelijoille.

Hidas siirtyminen hiilihydraateista rasvoihin pitää mielihalut loitolla ja auttaa vähentämään näläntunnetta, mikä voi tehdä ketogeenisen ruokavalion aloittamisesta miellyttävämpiä niille, joilla saattaa olla vaikeuksia hiilihydraattien rajoittamisessa.

okeile erilaisia ketoruokavalioita, kuten ajoittaista paastoa tai syklistä ketogeenistä ruokavaliota, kunnes löydät yhden, joka toimii parhaiten SINULLE. Seuraa, mitä elintarvikkeita päivän aikana syötiin käyttäen

Ketogeenistä ruokvaliota aloittaessa tärkeintä on kuunnella. Tunnetko olosi paremmaksi hiilihydraateilla vai ketoosissa? Vaikeuttavatko tietyt hiilihydraattimäärät sinua pysymään keskittyneenä ja energisenä koko päivän ajan?

Ota selvää, mikä toimii kehollesi parhaiten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *