Lakka eli hilla – herkullinen marja

Lakat ovat marjoja, joka liittyy läheisesti vadelmaan. Niitä tavataan kylmillä, pohjoisilla alueilla ja niillä on lyhyt kasvukausi. Marja on pieni, pyöreä ja väriltään vaaleankeltainen tai valkoinen. Liha on pehmeää ja täynnä pieniä siemeniä. Lakat eivät ole yhtä makeita kuin muut marjat, mutta niillä on ainutlaatuinen maku, jota usein kuvataan vadelman ja sitruunan risteytykseksi.

Lakat ovat hyvä C- ja E-vitamiinin sekä kuidun ja antioksidanttien lähde. Niitä käytetään usein hilloissa, hyytelöissä ja piirakoissa. Niitä voi myös syödä tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna.

Mitä hyötyä on lakkojen syömisestä?

Lakka on hyvä vitamiinien ja antioksidanttien lähde. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde. Lakalla on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Ne voivat myös auttaa suojaamaan tiettyjä syöpiä vastaan. Lakat ovat hyvä C- ja E-vitamiinin sekä kuidun ja antioksidanttien lähde. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde. Lakalla on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Ne voivat myös auttaa suojaamaan tiettyjä syöpiä vastaan.

Lakat ovat hyvä C- ja E-vitamiinin sekä kuidun ja antioksidanttien lähde. Ne ovat myös hyvä kuidun lähde. Lakalla on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Ne voivat myös auttaa suojaamaan tiettyjä syöpiä vastaan.

Lakan säilyvyys jääkaapissa

Lakka on lyhytikäinen marja, joten on tärkeää nauttia niistä, kun ne ovat vielä parhaimmillaan. Jos jää yli, säilytä ne jääkaapissa ja syö ne muutaman päivän kuluessa. Jääkaapissa säilytettynä lakka säilyy noin 2-3 päivää ennen kuin ne alkavat pilaantua. Sen jälkeen ne alkavat menettää makua ja ravintoaineita. Jos siis haluat saada kaiken irti lakoista, muista syödä ne tuoreina!

Voiko lakkoja pakastaa?

Pakastaaksesi lakat, pese ne ja poista kaikki varret. Laita marjat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja laita pakastimeen. Kun marjat ovat jäätyneet, siirrä ne pakastimeen kestävään astiaan tai pussiin. Kun olet valmis käyttämään niitä, sulata marjat huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Pakastettuja lakkoja voi käyttää aivan kuten käyttäisit tuoreita marjoja. Kokeile niitä piirakassa, hillossa tai jopa smoothiessa. Ne ovat loistava lisä mihin tahansa jälkiruokaan, ja niiden kirpeä maku on varmasti kaikkien suosiossa.

Mitä syödä lakkahillon kanssa?

Lakkahillo on herkullinen ja ainutlaatuinen levite, jota voi nauttia monella eri tavalla. Tässä muutamia ideoita lakkahillon kanssa syötäväksi:

  • Levitä sitä paahtoleivän tai sämpylöiden päälle nopeaksi ja helpoksi aamiaiseksi tai välipalaksi.
  • Lisää se tavalliseen jogurttiin tai kaurapuuroon saadaksesi lisämakua ja makeutta.
  • Käytä pannukakkujen tai vohveleiden täytteenä.
  • Tee PB&J-voileipä käyttämällä lakkahilloa rypälehyytelön sijaan.
  • Nauti siitä jäätelön tai kakun päällä herkullisena jälkiruokana.
  • Sekoita tuorejuustoon hedelmien tai kekseiden dippiä varten.
  • Käytä sitä grillatun lihan tai paahdettujen vihannesten kuorrutteena.
  • Valmista cocktail sekoittamalla lakkahilloa vodkaan, sitruunamehuun ja kivennäisveteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *