Perunan säilyvyys – miten varastoida perunoita oikein?

Perunat ovat herkullisia, ravitsevia ja edullisia. Niiden säilyvyysaika on pitkä, jos ne varastoidaan oikein. Perunan säilyvyysaika voi olla jopa kuukausia, jos niitä säilytetään hyvin.

Tässä artikkelissa perehdymme siihen, perunat voidaan säilyttää parhaiten?

Kuinka kauan perunat säilyvät?

Tuore ja muuten virheetön peruna voi säilyä melko pitkään, jos se varastoidaan oikein. Tarkka säilyvyysaika riippuu perunan laadusta ja säilytysolosuhteista. Jos perunat säilytetään kylmässä ja pimeässä paikassa, ne säilyvät hyvälaatuisina ja syötävinä kahdesta viiteen kuukauteen. Jos kuitenkin perunat säilytetään yli 12 asteen lämpötilassa, ne kuivuvat nopeammin, mikä lyhentää perunan säilyvyysaikaa.

Missä perunat kannattaa säilyttää?

Perunat kannattaa säilyttää mahdollisimman kylmissä tiloissa. Aina ei kuitenkaan ole helppoa löytää kylmää säilytyspaikkaa, mutta tässä on useita vinkkejä, joilla perunoita voi säilyttää oikein.

Paras säilytyspaikka

Paras säilytyspaikka perunoille on noin 5-7 asteen lämpötilassa ja täysin pimeässä. Esimerkiksi kellarissa tai jääkaapin alimmaisessa hyllyssä. Kun perunat säilytetään liian lämpimässä, ne alkavat itämään nopeasti, ja joissakin tapauksissa niitä voi tartuttaa myös bakteerit. Siksi on erittäin tärkeää, että perunat säilyvät mahdollisimman kylmissä olosuhteissa.

Pussi tai astia

Perunat kannattaa säilyttää paperipussissa tai lasipurkissa. Paperipussi suojaa perunoita paremmin kosteudelta, kun taas lasipurkissa on helpompi haistaa, jos perunoissa on jo jotain vikaa. Lisäksi paperipussi auttaa pitämään perunat kylmänä pidempään. Paperipussin tai lasipurkin sisäpuolelle kannattaa tehdä reikiä, jotta ilma kiertää paremmin. Näin perunat säilyvät tuoreempana pidempään.

Vältä kuumuutta ja kosteutta

Vältä säilyttämästä perunoita liian kuumassa paikassa. Yli 12 asteen lämpötilassa perunat kuivuvat nopeammin, mikä lyhentää niiden säilyvyysaikaa. Myös kosteus on yksi suurimmista tekijöistä, jotka aiheuttavat perunoiden nopeaa pilaantumista. Siksi on tärkeää, että säilytyspaikka on mahdollisimman kuiva.

Miten perunoita kannattaa käsitellä?

Kun ostat perunoita, varmista, että ne ovat terveitä ja että niillä on hyvä laatuisia. Vältä ostamasta perunoita, joissa on mustia pisteitä, punaisia, sinisiä tai kuivia alueita. Jos mahdollista, vältä ostamasta isojen perunoja. Isot perunat säilyvät usein lyhyemmän ajan, koska ne ovat jo vanhempia.

Kun olet ostamassa perunoita, siirre ne kauppakassista mahdollisimman nopeasti säilytykseen. Jos perunat joutuvat seisomaan liian pitkään esimerkiksi kauppakassissa, ne alkaa pilaantumaan nopeammin, ja tämä pienentää niiden säilyvyysaikaa.

Varmista myös, että ostat vain sellaisen määrän perunoita, joita voit syödä nopeasti. Jos ostat liikaa, on suositeltavaa säilyttää ylimääräiset perunat esimerkiksi kellarissa. Se auttaa pitämään ne tuoreina pidempään.

Miten tiedän, jos perunat ovat vanhentuneet?

Perunat alkavat menettää makua ja laatua, kun ne vanhenevat. Vanhentuneet perunat tuntuvat pehmeiltä ja kuivilta, ja ne saattavat haista hieman vahvalta. Jos perunat ovat itäneet, ne täytyy heittää pois, koska niissä voi olla myrkyllisiä aineita. Jos huomaat, että perunat ovat itäneet, älä syö niitä millään tavoin.

Yhteenveto

Perunat ovat herkullisia, ravitsevia ja edullisia, mutta ne vanhenevat nopeasti, jos ne säilytetään väärin. Siksi on tärkeää, että perunat säilytetään mahdollisimman kylmissä tiloissa, paperipussissa tai lasipurkissa. Perunoiden säilyvyys riippuu paljolti myös siitä, mistä ne on ostettu ja miten ne on kuljetettu kotiin. Varmista, että ostamasi perunat ovat terveitä ja että ostat vain sellaiset määrät perunoita, joita voi syödä nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *