Sähkölasku maksamatta – sähköt poikki

Kun sähkölasku jää maksumuistutuksesta huolimatta maksamatta, sähköyhtiö ei armoa anna,vaan katkaisee asiakkaan kodista sähköt. Sähköt katkeavat oli sitten lämmin kesäpäivä taihyytävä pakkaspäivä.

Käytännössä sähköjen katkeaminen tarkoittaa sitä, että kotona ei enää mene valot päälle, jääkaappi ei pysy päällä, eikä ruokaa voi tehdä tai ladata puhelin.

Mikäli oman talouden tilanne on sellainen, että laskuista ei selviä, kannattaa sähkölaskut kuitenkin pyrkiä maksamaan. Sähköjen katkeaminen vaikuttaa kotitalouden elämään niin kokonaisvaltaisesti.

Sähköjen katkaisu ei tapahdu yhtäkkiä ja yllättäen, vaan ensin sähköyhtiöt ovat yhteydessä asiakkaaseen useita kertoja maksamattomasta laskusta ja lopulta maksamattomat laskut päätyvät perintätoimistolle. Erään suomalaisen sähköyhtiön mukaan sähköt katkeavat vuosittain noin 1,5% heidän asiakkaistaan.

Milloin sähköt voidaan katkaista?

sähköjen katkaisu

Sähköt voidaan katkaista, jos toinen tai molemmat sähkölaskut ovat maksamatta – eli sähköenergian sekä sähkönsiirron laskut. 

Vaikka sähkön siirtäjä on se taho, joka katkaisun konkreettisesti tekee, saa se tiedon sähköenergian myyjältä, mikäli laskut on maksamatta. 

Mikäli puolestaan vain sähköenergian osuus on maksettu, sähkön siirtoyhtiö tekee katkaisun itseltään puuttuvien saatavien perusteella.

Sähköenergian ja sähkön siirron myyjät kommunikoivat tiuhasti keskenään, sillä sähkön siirtoyhtiö muun muassa ilmoittaa sähköenergian myyjälle, paljonko sähköä kukin kotitalous on käyttänyt. Huomioitavaa on, että mikäli kotiin ostetaan sekä sähköenergia että sähkön siirto samasta paikasta, tulee asiakkaalle vain yksi lasku.

Sähköenergian myyjää voi kukin kotitalous vaihdella ja kilpailuttaa, mutta sähkön siirtäjää ei. Mikäli sähköt on katkaistu, ei sähköenergiaa myyvän tahon vaihtaminen auta, koska kuten edellä mainittiin, sähkön siirtoyhtiö tekee katkaisun, eivätkä he kytke sähköjä noin vain takaisin päälle.

Mitä kustannuksia sähköjen katkaisusta aiheutuu?

Sähköjen katkaisu rasittaa kotitalouden lompakkoa huomattavasti enemmän kuin sähkölaskujen maksaminen. Mikäli sähkölasku on mennyt perintään, kannattaa ensisijaisesti sopia maksujärjestelystä perintätoimiston kanssa. 

Perintätoimiston kanssa sopimalla voi hyvällä tuurilla ehkäistä sähköjen katkeamisen. Mikäli sähköt kuitenkin katkeavat, tarkoittaa se sitä, että kotitalouden maksettavaksi tulee erääntyneen sähkölaskun, perintälaskun ja sen kulujen lisäksi sähköjen kytkentämaksut, jotka vaihtelevat sähköyhtiöstä riippuen jopa useisiin satasiin.

Mitä tehdä jos sähköt katkaistaan?

Mikäli sähköt kodista katkeavat, ei kannata mennä paniikkiin. Esimerkiksi diakoniatyö ja sosiaalitoimi auttavat kotitalouksia tällaisissa tiukoissa tilanteissa.

Sähköjen katkeaminen on tilanne, joka varmasti säikäyttää, mutta tilanteesta pääsee yli. Sähkö on siitä erityinen asia, että se nähdään nyky-yhteiskunnassa välttämättömyytenä, jota ilman ei voi tulla toimeen, mutta valtiollinen elin ei kuitenkaan vastaa sen tuotannosta tai toimittamisesta.

Suomessa sähköä myyvät yksityiset voittoa tavoittelevat toimijat, eikä mikään valtiollinen elin voi taata sähköä kaikille suomalaisille. Toisaalta myös kuluttaja-asiamies on sitä mieltä, että sähkö kuuluu kaikille, joten sähkösopimuksen voi saada ilman luottotietojakin.

Luottotiedottomalle sähkösopimuksen tekemiseen asetetaan lähes poikkeuksetta enemmän ehtoja kuin luottotiedot omaavalle henkilölle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *