Voi että miten joskus rakastinkin Snickersiä! Maapähkinät, aavistuksen suolainen, pehmeä toffee ja makea suklaa yhdessä loivat tajunnanräjäyttäviä (no ei nyt ihan, mutta lähellä!) makuelämyksiä.
Siispä ei varmaan tule yllätyksenä, että kun näin Instagramin ihmeellisessä kuvavirtamaailmassa kuvan Snickersien itsetehdystä ja terveellisestä versiosta, ei houkutusta voinut kovin kauaa vastustaa.
Tietenkin kadotin alkuperäisen reseptin ja googlailin aikani toinen toistaan erikoisempia ohjeita – sitten päätin soveltaa rohkeasti oman makuni ja kaappien sisältöni mukaan (kuten aina). Resepti on luontaisesti gluteeniton. Vegaanisen siitä saa korvaamalla hunajan agavesiirapilla. Reseptin raakuus edellyttää, että käyttämäsi pähkinävoit ovat raakavoita, hunaja raakahunajaa ja suklainen kaakaojauhe raakakaakaojauhetta – eli toisin sanoen niitä ei ole tekoprosessin aikana kuumennettu yli 45 asteen. Mikäli raakapuoli ei ole niin justiinsa, niin tavalliset pähkinävoit, hunaja ja tumma kaakaojauhe kelpaavat enemmän kuin hyvin.
Joten pitemmittä puheitta – tässä tulee terveelliset (tai ainakin terveellisemmät) Snickersit à la Aino!
Ps. Minua voi nyt seurata myös Makoisa-ruokaportaalissa, joka on hieman Pinterestin kaltainen palvelu. Päivitän sinne jotain reseptejä ja bongailen tietysti muiden luomuksia ;) Klikkaa tästä päästäksesi profiiliini!
DIY Snickers (raaka, gluteeniton)
Pohja
- 1 dl (raaka)maapähkinävoita
- 2 rkl raakahunajaa (vegaaninen versio agavesiirapilla)
- 2 rkl kookos- tai mantelijauhoa
Täyte
- 8 pehmeää medjool-taatelia, kivet poistettu (tai vaihtoehtoisesti 12 tavallista taatelia vartti kuumassa vedessä liotettuna ja valutettuna)
- 1rkl vettä
- ripaus laadukasta suolaa
- ripaus vaniljaa
- 1 rkl kookosöljyä
- n. kourallinen maapähkinöitä
Kuorrute
- 2 rkl sulaa kookosöljyä
- 2 rkl raakahunajaa
- 2 rkl raakakaakaojauhetta
Aloita valmistamalla pohja. Mittaa pähkinävoi ja hunaja kulhoon ja lämmitä hetki mikrossa, jos ainekset tuntuvat kovilta. Sekoita hyvin ja lisää jauhot. Levitä pala leivinpaperia vuoalle ja kaavi seos sen päälle suorakulman muotoon. Minun levystäni tuli n. 20 x 10 cm ja hieman alle sentin paksuinen. Levittäessä voi käyttää apuna kostutettua veistä, jonka avulla saat kulmat ym. muodot siisteiksi. Laita pakastumaan.
Valmista seuraavaksi täyte. Laita kaikki ainekset paitsi maapähkinät tehosekottimeen ja surraa mahdollisimman tasaiseksi, karamellimaiseksi seokseksi. Levitä täyte tasaisesti viilentyneen pohjan päälle ja painele maapähkinöitä täytteen pinnalle sattumiksi. Mikäli pidät suolaisen ja makean yhdistelmästä, voit lisätä ripauksen suolaa maapähkinöiden päälle. Täytettä tulee tällä ohjeella aika paljon mutta kaikkea ei tietenkään ole pakko käyttää. Pakasta vähintään kahdeksi tunniksi.
Kun ”snickers” on kovettunut, on aika viimeistellä työ! Ota patukkalevy pakastimesta ja siivuta se muutamaksi patukaksi tai pienemmiksi neliöiksi, ihan miten itse haluat — minä leikkasin ensin patukoita jotka kuorrutin sellaisinaan ja leikkasin ne sitten vasta paloiksi. — Sekoita kulhossa kuorrutteen aineet tasaiseksi seokseksi ja valele Snickersisi suklaakuorrutteella kauttaaltaan. Veistä kannattaa tässäkin käyttää apuna. Pakasta taas niin, että kuorrute kovettuu ja herkkusi on valmis nautittavaksi :)
***
DIY Snickers (raw, naturally gluten-free)
Base
- 1 dl of peanut butter
- 2 tbsp honey (agave for vegans)
- 2 tbsp coconut or almond flour
Filling
- 8 soft medjool dates (kernel removed) or 12 regular ones, soaked in hot water for 15 minutes & drained
- 1 tbsp water
- pinch of quality salt
- pinch of vanilla
- 1 tbsp coconut oil
- handful of peanuts
Chocolate Frosting
- 2 tbsp coconut oil
- 2 tbsp honey
- 2 tbsp cocoa powder
Start by making the base. Measure the peanut butter and honey into a cup, mix well. Add the flour and combine so you get an even mixture. Cut a piece of baking sheet and place the batter on it and mold it to a rectangle shape. Mine was about little less than 1cm thick and 20cm x 10cm. You can use a retted knife to make the molding easier. Freeze.
Next step: filling! Place all the ingredients except the peanuts into a blender and blend until caramel smooth! Spread the mixture evenly on the cooled base and gently ’push’ your peanuts randomly into it to give a nice texture and look. You may also add a sprinkle of quality salt if you like the taste of sweet & salty together. This recipe makes quite a lot of filling but you obviously don’t need to use all of it. Freeze for at least two hours until hardened.
Last but not least, the coating. Take your ’Snickers’ out of the freezer and cut to bars or squares, however you like. Mix the frosting ingredients precisely in one bowl and gently cover your bars all over with it. You can pour it and then use a little help of a knife. Place to a freezer once again and let harden – in about one hour your home made healthy Snickers is ready to be enjoyed!
Cayisamaria says
19/05/2014 at 20:32Voi ei, nyt en pysty ajattelemaan mitään muuta kuin tätä! Pakko kokeilla! ;)
Kia says
19/05/2014 at 21:36Hyvältä näyttää ja kuulostaa! Mitä manteli- tai kookosjauhoa käytit tässä? :)
Iina says
21/05/2014 at 18:43Nami nami, mikä resepti! Snickersejä tekee kyllä joskus mieli, viimeksi söin niitä varmaan 2-3 vuotta sitten. Tälläistä terveellistä versiota on kyllä pakko päästä testaamaan pian. :)
Kiva kun löysit tiesi blogiini, minäkin löysin nyt sinun blogisi. Sen verran mielenkiintoisia reseptejä on täälläkin, että pakko jäädä seuraamaan! :D
Simone says
28/05/2014 at 14:27Great! It’s so delicious. I had to try it at once. I will never ever buy a real chocolate bar again.
Lotta says
06/08/2014 at 16:13Totta joo, maapähkinät ei kuulu paleoon *nillitys* :) Mutta hyvännäköinen resepti (ja blogi muutenkin), pitää laittaa kokeilulistalle! :)
Aino says
07/08/2014 at 01:13Onneks on olemassa nillittäjiä, muuten jäis paljon oppimatta! Ja kiitos kuule samoin :)
meri says
15/12/2015 at 22:29Mistähän johtuu kun tein kuorrutteen niin hunaja ei jotenkin sulanut joukkoon vaan jäi ihme kököksi? :D
Aino says
19/12/2015 at 17:27Heii! Mullekin on joskus käyny noin. Luulen että sillä on jotain tekemistä lämpötilojen kanssa, eli kannattaa hissun kissun kuumennella ja sulatella ainesosia :)
Meri says
14/01/2016 at 18:59Moi! Säilytetäänkö tätä hyvyyttä siis pakkasessa? :)
Aino says
14/01/2016 at 22:04Mä säilytin jääkaapissa – oli sen verran herkkua että meni alle päivässä kaikki :-D Nollassa tai pakkasessa pysyy tietysti pidempään parempana, mutta kannattaa vaan muistaa ottaa hetkeksi huoneenlämpöön pehmenemään ennen nauttimista ehkä vartin ajaksi. :)
Emppu says
15/02/2016 at 20:34Herranjestas sentään tuota snickersiä! Oon nautiskellu jo kyllästymiseen asti snickers jäätelöä mutta tämä oli kyllä ihana! Melkein toivon etten olisi löytänyt tätä -meinaan on itsehillintä koetuksella Täytyy tutustua muihinkin postauksiisi.
Aino says
15/02/2016 at 20:35Nää on kyllä ihania — iso suositus, jos päätät kokeilla! :) Pitäisi itsekin laittaa uudelleen pitkästä aikaa tekoon ja kenties päivittää reseptiä vähän…
Tingelstiina says
01/03/2016 at 20:11Nämä oli niin suurta herkkua, että ei mitään rajaa. Tein näitä viime viikolla ja tänään tarjosin näitä pakkasen uumenista kaverillekin! :) Muuten säilyisi varmaan hyvinkin pakkasessa, mutta kiusaus käydä napsimassa on aika suuri! Joutuukohan tehdä kohta uuden satsin??? ;) Tein tästäkin kokeilusta postauksen omaan blogiini ja linkkasin sivuillesi. Olen päässyt mainostamaan blogiasi ystävillenin jo useamman kerran. :) Uusinkin reseptisi vaikutti tosi herkulliselta. Lisää näitä!!