Aivan aluksi (kuten Jutta Urpilainen sanoisi) haluan pahoitella pienestä radiohiljaisuudesta.
Olen viime päivinä vähän miettinyt tämän blogin (tyyli)suuntaa ja mieleen on tulvinut kaikennäköisiä mahdollisia parannuksia ja remppakohteita ja ideoita toisensa perään. Olen halunnut uudistaa ulkoasua jo pitkän aikaa, mutta nyt vasta pääsin tarttumaan tuumasta toimeen. Tarkoitus olisi myös tämän viikon aikana lisätä (toivottavasti) helppokäyttöinen resepti-indeksi tuonne yläpalkkiin ja päästä takaisin tasaiseen postaustahtiin. Laittakaa ihmeessä ideoita tai ajatuksia tulemaan, mikäli teillä on toiveita tai parannusehdotuksia tai ihan mitä vaan, olen yhtenä korvana! Anygays, asiaan.
Eli avokadoon. Tuo samettinen terveyspommi täynnä kaliumia ja elimistölle elintärkeitä B-, E- ja K-vitamiineja. Avokadohedelmän tyydyttymättömät rasvahapot tekevät myös ihmeitä iholle, hiuksille ja kynsille.
Vasta viime vuosina olen alkanut ymmärtää hyvien rasvojen tärkeyden ja ylipäänsä riittävän rasvan saannin vaikutuksen yleiseen olotilaan ja jaksamiseen – sitä nyt vaan jaksaa tehdä niin paljon enemmän kun kropalla on vähän fläsää lähteenään. Eikä muuten ole koko ajan nälkä.
Yksi parhaista pehmeän rasvan lähteistä onkin monikäyttöinen avokado. Sitä voi heittää smoothieen, munakkaaseen, salaattiin tai vaikka brownietaikinan joukkoon. Kyllä, kuulit oikein! Avokadobrowniet olivat itsellenikin uusi tuttavuus eilisiltaan asti. Olin kyllä kuullut niistä ja nähnyt kuvia, mutten uskonut että se yksinkertaisesti voisi maistua hyvältä… Ennen kuin maistoin itse.
Tein brownieille vielä nopean suklaakuorrutuksen. Mietit varmaan, mistä se on tehty ja ylläri pylläri, sekin on avokadosta! Muahahahah. Mutta – tässäpä varsinainen yllätyskäänne – koko setti ei maistu lainkaan avokadolta, vaan ihanan kermaisen suklaiselta brownielta ilman mitään tämä-on-sitten-muutes-terveysbrownie-viboja. Aika ovela veto siis, eikö vain. Lisäksi nämä browniet ovat luontaisesti gluteenittomia sekä paleo- eli luolamiesystävällisiä.
Avokadobrowniet
- n. 100g tummaa (70%+) suklaata
- 1 rkl öljyä
- 2 isoa, kypsää avokadoa soseena
- 1 rkl manteli-, kookos- tai kaurajauhoa
- 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
- Ripaus vaniljaa ja suolaa
- 3 kananmunaa
- 1 dl hunajaa
- 1 tl leivinjauhetta
Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele keskikokoinen vuoka öljyllä. Pilko suklaa paloiksi ja sulata esim. vesihauteessa. Sekoita suklaasula avokadososeen kanssa (avokado kannattaa soseuttaa sauvasekottimella mahdollisimman tasaiseksi!). Lisää loput ainekset joukkoon ja sekoita huolellisesti. Paista uunin keskitasolla n. 30-40 minuuttia. Valmis brownie saa olla pehmeän kostea! Anna jäähtyä mielellään yön yli jääkaapissa (suklaan maku syvenee ja paranee).
Terveellisempi suklaakuorrute (avokadomousse)
- 1 iso kypsä avokado
- 0,5 dl kaakaojauhetta
- 0,5 dl manteli- tai tavallista maitoa
- 1 rkl hunajaa (maun mukaan enemmän)
- Ripaus vaniljaa
Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin esimerkiksi sauvasekottimella. Levitä jäähtyneen brownien päälle muiden mahdollisten härpäkkeiden kanssa ja nauti välittömästi!
***
Avocado brownies
- 100 g dark chocolate (70%+)
- 1 tbsp of oil
- 2 big, ripe avocados, pureed
- 1 tbsp flour (almond, coconut, oat)
- 2 tbsp cocoa powder
- Pinch of vanilla and salt
- 3 eggs
- 1 dl honey
- 1 tpsb baking powder
Preheat the oven to 175 degrees and grease medium-sized baking pan. Melt the dark chocolate gently and mix with precisely pureed avocado. Blend the rest of the ingredients in and stir well. Pour into the baking pan and bake for 30 to 40 minutes (ready brownie is moist but not runny!). Let the brownies cool, preferably overnight in the fridge so the taste settles (and becomes even more delicious).
Healthier chocolate frosting (aka. avocado chocolate mousse)
- 1 big ripe avocado
- 0,5 dl cocoa powder
- 0,5 dl almond or regular milk
- 1 tbsp of honey (or more if you want sweeter)
- Pinch of vanilla
Mix all the ingredients with a blender and pour evenly on top of your cooled brownie. Sprinkle with some extra toppings if you wish and don’t forget to enjoy immediately!
5
[…] viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä, avokadobrowniet suklaakuorrutteella (jossa on myöskin hyödynnetty avokadoa). Kyseinen ohje on lähes jauhoton – tarvitset vain […]