Suurena maapähkinävoifanina olen jo jonkin aikaa suurkuluttanut Amonan makeuttamatonta mpv:tä ja haaveillut omatekoisesta. Kerta toisensa jälkeen olen kuitenkin joutunut huomaamaan, ettei ikivanha muovisekoituksesta valmistettu blenderini tai 10 euroa maksanut sauvasekoittimeni ole omiaan hommaan, vaikka muuten ihan loistavia vehkeitä ovatkin (huom. hinta-laatu).
Vietän tällä hetkellä opinnoistani kesälomaa ja tulin sen kunniaksi ja vanhempieni riemuksi pyörimään heidän nurkkiinsa hetkeksi. Parasta täällä taitaa olla keittiö (köh, heti ihmisten jälkeen siis..!) joka on kaikkea mitä opiskelijakämppäni keittiö ei ole: tilava, hyvinvarusteltu, valoisa ja raikas. Ah autuutta!
Ja mikä huomionarvoisinta, vanhempieni 80-luvulla kihlajaislahjaksi saama Braunin tehosekoitin on yhä täydessä terässään – ainakin ulkoisesti – niinpä laitoin sen ultimaaliseen MPV-testiin, josta siis aiemmin kokeilemani välineet eivät ole kunnialla koskaan selvinneet.
Testin tuloksena sain kermaisinta, herkullisinta ja parasta itse tehtyä maapähkinävoita. Ikinä. Alle kymmenessä minuutissa. Note to self: sijoita laatuun. Tai hanki sponsori joka valmistaa laadukkaita tuotteita. ;)
Opin muuten tänään, että maapähkinä on herne- eli siis palkokasvi, eikä täten sovi paleoruokavalioon ollenkaan – my bad! Kiitos lukijalleni joka sivistit minua tästä mullistavasta asiasta. Nyt olen taas hieman viisaampi. Ja tyytyväinen siihen etten ole paleoruokavaliolla. Huh! Mitä minä sitten söisin lusikalla purkista kun tulee tylsää? Tai kun olen surullinen? Tai iloinen? Niinpä.
Tein tästä MPV-satsista kaksi versiota; tavallisen, jossa on vain paahdettua maapähkinää ja ripaus merisuolaa sekä suklaaversion jossa on ripaus hunajaa ja raakakaakaojauhetta, nam! Toki voita voisi maustaa vaikkapa kanelilla, inkiväärillä tai piparkakkumausteilla, vain mielikuvitus on rajana.
Käytin ohjeessa kuorellisia Sallisen mausteen maapähkinöitä joita paahdoin uunissa hetken ennen käyttöä. Paahtaessa pähkinät saavat kivasti makua ja niiden kuori on jälkikäteen helppo hieroa pois. Ilmeisesti kuoren sisältämä kuitu estää maapähkinävoin ”öljystymisen” eli kuorellisista pähkinöistä on mahdotonta saada kauniin sileää pähkinävoita. Paahda siis pähkinöiden kuoret irti (tai osta valmiiksi kuorettomina) ja surraile kärsivällisesti menemään.
Nautin tuoretta pähkinävoita sen lähimmän ja herkullisen liittolaisen eli vihreän omenan kanssa. Paras välipala koskaan.<3 Valmis maapähkinävoi säilyy jääkaapissa hyvänä 2-3 viikkoa.
DIY Maapähkinävoi
- 500g (kuorellisia) maapähkinöitä
- Ripaus merisuolaa
- (Suklaaversioon lisäksi hunajaa, tummaa kaakaojauhetta ja loraus maapähkinäöljyä tarvittaessa)
Paahda maapähkinöitä 180 asteessa noin vartin ajan niin, että ne saavat hieman väriä ja kuoret alkavat irtoilla. (Jos käytät kuorettomia pähkinöitä, paahda sen verran, että pähkinät ruskettuvat kauniisti). Anna pähkinöiden jäähtyä ja hiero kuoret irti. Laita pähkinät ja suola tehosekoittimeen ja huristele täydellä teholla menemään. Mitä tehokkaampi laite, sitä vähemmän aikaa kuluu – kärsivällisyyttä saatetaan tarvita!
Kaavi reunoille ja pohjalle kertyviä pähkinäkasoja niin, että pähkinät muuttuvat tasaiseksi, yhä sileämmäksi massaksi. Surraa niin kauan, että saat voista sopivan juoksevaa ja purkita. (Suklaaversiota varten pähkinöitä kannattaa surruttaa pidempään, sillä kaakaojauhe imee hieman nestettä. Tarvittaessa voit myös lisätä maapähkinä- tai muuta, miedon makuista öljyä koostumuksen parantamiseksi). Säilytä mpv jääkaapissa.
***
DIY Peanut butter (chocolate version included)
- 500 grams peanuts (skin on)
- Pinch of sea salt
- (For a chocolate version: some honey, dark cocoa powder & a dollop of peanut oil if necessary)
Roast the peanuts in 180 degrees for about 15 minutes so the skin comes off. Let cool and peel the rest with your hand and place the nuts and sea salt in a high-speed blender. Blend patiently until smooth. This might take a while if your blender is not that high quality…
Make sure your butter is even (stir occasionally with hand so you get all the nuts from the blender walls and bottom mixed into the butter). When the consistency is creamy the peanut butter is ready to go. Place in a jar and store in a fridge (stays nice and fresh for around 2-3 weeks).
For the chocolate version I recommend to blend the butter a bit longer (more runny) as the cocoa powder will thicken it once added. With the powder add also some honey (to your liking) and oil if the mixture turns out too stiff. Stir well and store as guided above.
15
Kia says
Mäkin tein yhessä vaiheessa vähän väliä maapähkinävoita ite, mutta nyt oon ollut laiska ja ostanut vaan Amonaa kaupasta. Pitäisi ehkä taas surruutella ite pähkinät voiksi, tulis varmaan halvemmaksikin, kun nyt joutuu liian usein ostelemaan uutta purkkia :D On se maapähkinävoi vaan niiiiin hyvää ♥