Aiemmin vain ja ainostaan ruåtsalaisen GoGreenin kvinoaa käyttäneenä olin enemmän kuin iloinen löytäessäni kaupasta kotimaista Sunspeltin luomukvinoaa ja nappasin heti kaksi kokonaista pakettia mukaani.
Tarkoituksenani oli keitellä kvinoaa valmiiksi tulevien päivien salaatteihin ym. härpäkkeisiin ripoteltavaksi, mutta mitä vielä – luomukvinoa puuroutui kuin kaurapuuro konsanaan. Siis ihan tosi. Kokeilin keitto-operaatiota kokonaista kaksi kertaa ja sain aikaiseksi kummallakin kerralla jotain erittäin tahmeaa, kasvisliemikuutioon keitettyä kaurapuuroa muistuttavaa mömmöä (joka oli maultaan kyllä ihan ok) mutta salaattiin sitä ei oikein kelpaisi ripotella. Ellei klönttisalaatti kiinnostaisi (no ei kiinnosta).
Disclaimer: keittotaidoissani saattaa olla puutteita eikä vika välttämättä ole Sunspeltin kvinoassa itsessään. Mene ja tiedä ;)
No, purkitin puurokvinoan ja viskasin jääkaappiin odottelemaan jonkin kokeilemisen arvoisen sovellusidean mieleen pulpahtamista. Ja kyllähän se sieltä tulikin, nimittäin monessa (ruoka)blogissa vilahdelleet kvinoapihvit pääsivät viimein kokeiluun! Kaiken järjen mukaanhan mömmökvinoa pysyy paremmin kasassa kuin irtonainen, vertailukohtaa ei ole saatavilla at the moment mutta tämä kokeilu oli erittäin onnistunut, siispä resepti jakoon kuten Instagramissa jo lupailinkin!
Vatsaystävälliset kasvispihvit syntyvät helposti keitetystä kvinoasta, porkkanaraasteesta, kananmunasta, psylliumista ja runsaalla kädellä käytetyistä mausteista. Heitin tällä kertaa sekaan mausteita hieman aasialaisvivahteisittain ja oli hyvveee. Sovella vapaasti makusi mukaan (mutta älä säästele). Ohjeessa on kasassapysymisen varmistajana käytetty sekä kananmunaa että psylliumia; uskaltaisin väittää, että myös ilman psylliumia pärjää :)
Kvinoa-porkkanapihvit
- n. 3dl kasvisliemikuution kanssa keitettyä kvinoaa
- 1 keskikokoinen kuorittu, raastettu porkkana
- Kananmuna
- Murskattu valkosipulinkynsi
- Maun mukaan mausteita: suolaa, pippuria, chilijauhetta, inkiväärijauhetta, garam masalaa, currya…
- 1 rkl psylliumia
- 3 rkl kauraleseitä tai -jauhoja (tarkasta kauratuotteiden gluteenittomuus jos haluat gluteenittoman version)
- (Sipuli silputtuna pieneksi)
- (Tuoreita yrttejä, esim. korianteri tai persilja)
- Paistamiseen öljyä
Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy kulhossa ja anna taikinan vetäytyä hetki. Nostele leivinpaperin päälle pyöreitä kekoja ja taputtele ne kostein käsin sileiksi lätyiksi. Noin puolitoista senttiä paksut pihvit pysyivät itselläni hyvin kasassa. Valmistele kaikki pihvit valmiiksi ja kuumenna sitten pannulla runsaasti kuumuutta hyvin kestävää öljyä (esim. auringonkukkaöljy). Kumoa pihvit varovasti pannulle ja paista pihvit molemmilta puolilta ripeästi kauniin rusehtaviksi ja rapeapintaisiksi. Nauti mielellään välittömästi esimerkiksi raikkaan salaatin kera.
Quinoa carrot patties
- 3 dl quinoa cooked in vegetable broth (brings nice flavor)
- 1 medium sized, peeled & grated carrot
- 1 egg
- crushed clove of garlic
- Spices to taste: salt, pepper, chili poweder, ginger, garam masala, curry powder…
- 1 tbsp psyllium
- 3 tbsp oat flour (check if gluten free if GF needed)
- (An onion diced into small pieces)
- (Fresh herbs ie. coriander, parsley)
- Oil for cooking
Blend all ingredients except the oil together in a large bowl and let the dough set for a moment. Form small patties on a baking sheet using help of wet palms of your hands and a table spoon. Try to make the patties evenly sized. Mine were about 1,5cm thick and worked out fine. Prepare all the patties like this and heat the oil on a pan. Lay the patties gently on the hot pan and cook them both sides so they get nice and brown and crispy. Enjoy ASAP with a fresh salad for instance.
11
Nina says
30/06/2014 at 12:07Moikka! Oon eri sivuilta lueskellu, että tosiaan kotimainen kvinoa puuroutuu helpommin ja sopii just kvinolapuuroihin ja pihveihin paremmin, eli luultavasti ongelma ei ole sun keittelyissä ;) Mäkin oon vaan tähän asti sitä GoGreenin kvinoaa käyttänyt. Mutta nää pihvit menee kyllä kokeiluun! :)
Aino says
30/06/2014 at 20:49Moi! Kiitos kommentista, googlasin itseasiassa uteliaisuuttani muiden kokemuksia tuosta kotimaisesta kvinoasta ja löysin ko. puuroutumisefektistä myös muiden mainintoja. Joten tosiaan, en olekaan epäonnistunut kokki, wuhhuu :D Suosittelen kyllä tota puurokvinoaa piffeihin, pysyivät hyvin kasassa, en sitten tiiä miten onnistuis GoGreenin kanssa. Raporttia saa antaa ;)
nita says
11/08/2014 at 19:21Heippa!
Googlettamalla löysin tieni blogisi pariin. Etsin juuri ohjetta kvinoa-pihveihin ja hieman tätä soveltaen parhaillaan kokkaillaan :-) psylliumia meiltä ei tällä hetkellä löytynyt, joten ilman sitä mennään. Mies yritti ensin paistaa pannulla, kolmesta kappaleesta vain pienoisin pysyi ehjänä, kaksi muuta levisivät ihan muusiksi. Loput ovat tällä hetkellä uunissa, toivottavasti paistuvat siellä hyvin ja pitävät muotonsa. Hampurilaissämpylät odottavat!
Mutta maku näissä pihveissä on todella hyvä. Meillä on mausteena ihan perus suola, pippuri ja kuivattu yrtti.
Lisäsin blogisi lukulistaani, vaikuttaa mukavalta paikalta!
Aino says
14/08/2014 at 18:47Moi Nita, kiitos kun kommentoit – kiva aina kuulla, mitä muut ovat saaneet mun ohjeiden perusteella aikaseksi ;) Hyvä tietää, että psylliumia näköjään tarvitaan, itse tuppaan laittamaan sitä sinne sun tänne. Kuten blogissasikin mainitsit, kannattaa tosiaan pitää pihvien koko pienenä niin paistaminen helpottuu huomattavasti. Lisäksi oon huomannut että runsas öljyn käyttö ja tasaiset paistinlastakädet auttavat! ;) Kiva, että maku oli kuitenkin kohdillaan ja kokeilukin ilmeisesti loppujen lopuksi ihan onnistunut!
Mona says
10/02/2015 at 11:17Ajattelin kans josko tekisi näitä pihvejä uunissa. Mikähän mahtais olla hyvä lämpötila?
Aino says
11/02/2015 at 11:38Heippa! En oo ihan varma, mutta Weeran uusimmassa kvinoapihvipostauksessa lämpötila oli 225, toimisi varmaan sama taktiikka näihinkin :) http://weerabettina.blogspot.com.es/2015/02/kasvienergiaa-arkeen-kikherne.html