Syysflunssa onnistui kaatamaan minutkin petiin ja voi pojat – kolme päivää neljän seinän sisällä, seuranani ainoastaan jääkaappi ja puoltoistametriä korkea nallekarhu ovat hyvää vauhtia tekemässä minusta normaaliin sosiaaliseen kanssakäymiseen kykenemättömän mökkihöperön.
No ei vaiskaan. Olen mökkihöperö jo ihan perusluonteeltani muutenkin. Ja ihan mukavaahan tämä kotoilu on, varsinkin kun minulla on jalassani raidalliset villasukat, teevarastot tupaten täynnä ihania rooibos-makuvariaatioita ja ulkona on lähinnä kaatosatanut kuin viimeistä päivää (tosin minulla on tunne, etteivät nämä harmaankoleat sadepäivät todellakaan ole jäämässä tämän syksyn viimeisiksi).
Olen nautiskellut lähinnä erilaisia soppia höystettynä hurjilla määrillä valkosipulia, chiliä ja inkivääriä sekä juonut paaaaaljon teetä. Ei siis mitään jakamisen arvoista. Tietokonettani siivotessa löysin kuitenkin erään kesäkurpitsaohjeen, jota en ole täällä taitanut vielä jakaa ja ajattelin nyt olevan hyvä hetki laittaa hyvä kiertämään.
Kesäkurpitsa, kuten muutkin kurpitsat, on loistava, edullinen ja monikäyttöinen raaka-aine joka on parhaimmillaan syksyisin. Tämä kesäkurpitsa”voi” syntyi jokin aika sitten jääkaapissani ikuisuuden pyörineestä pikku kesäkurpitsasta, murskatusta valkosipulista ja lorauksesta oliiviöljyä. Se on äärimmäisen helppotekoinen ja hienostuneen yksinkertainen levite vaikkapa suosikkileipäsi höysteeksi. Levite sopisi varmasti myös nautittavaksi hurjan herkullisen siemennäkkärin kera tai miksei ihan sellaisenaankin.
Alkuperäistä inspiraatiota ammensin mm. Food52:sta. Levite on hyvää tuoreeltaan lämpimänä mutta olen myös tehnyt sitä jääkaappiin ja käyttänyt voin tapaan kylmänä. Kesäkurpitsa säilyy yleensä hyvänä noin kolme päivää, eli sen verran uskaltaisin tällekin antaa armonaikaa.
Helppo kesäkurpitsavoi
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa, raastettuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 3 rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa ja pippuria
Puristele ylimääräinen neste kesäkurpitsaraasteesta pois esimerkiksi tiheäsilmäisessä siivilässä. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista valkosipuli. Lisää kesäkurpitsaraaste ja sekoittele keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan tai kunnes raaste pehmenee helposti levittyväksi. Lisää ripaus suolaa ja pippuria ja nauti esimerkiksi leivän päällä.
***
Zucchini Butter (inspired by Food52)
- 1 medium sized zucchini, grated
- 2 cloves of garlic, crushed
- 3 tbsp olive oil
- pinch of salt & pepper
Squeeze the excess liquid off from the grated zucchini for example in a colander. Heat the oil in a pan and fry the garlic quickly. Add the zucchini and stir around on a medium heat for around 10 minutes until softened and ”buttery”. Add some salt and pepper and enjoy for example on top of your favorite bread.
0
[…] niitä harva se päivä. Jääkaapissa säilyvä punajuurihummus tai hetki sitten esittelemäni kesäkurpitsavoi tuovat uusia ulottuvuuksia esimerkiksi salaatteihin ja lisukkeihin. Tahnoja voi käyttää niin […]