Piparkakut nyt vaan kuuluvat jouluun. Nou pipari, nou joulu.
Parasta piparien leipomisessa (huolimatta siitä, ostitko kaupan pakastetaikinan vai teitkö koko komeuden alusta alkaen itse) on ehdottomasti piparitaikinan syöminen. Se on jollain tasolla miljoona kertaa parempaa kuin valmis, paistettu piparkakku. Mutta siitä tulee vatsa kipeäksi.
Siinäpä siis pulma ratkaistavaksi. Ja onneksenne, tänään minulla on tarjota vastaus.
Kehittelin piparitaikinasta herkullisen ja aavistuksen terveellisemmän version, jota voi syödä piparitaikinan tavoin raakana ja joka tyydyttää makean- ja piparitaikinanhimosi täydellisesti.
Lisäksi et tarvitse vehnäjauhoja lainkaan, sillä ne on vaihdettu vatsaa helliviin kaurahiutaleisiin, herkullisiin pekaanipähkinöihin ja superpehmeisiin ja -makoisiin medjool-taateleihin. Ja makumaailman täydellistää tietysti piparkakkumauste! Sit vielä tonttulakki päähän, Sinatran jouluklassikot soimaan ja voila. Joulufiilis on taattu. Gluteenittomasti ja vegaanisesti. ;)
Tämä ohje on lukuisten eri sovellusten lopputulos ja takaan sinulle, mikäli olet makeiden herkkujen, luonnollisten herkkujen ja tietysti piparitaikinan ystävä, tulet ihastumaan näihin palleroisiin.
Piparitaikina raw bitesit (n. 20 kpl)
- 200 g superpehmeitä medjool-taateleita
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 1,5 dl pekaanipähkinöitä
- 2 tl piparkakkumaustetta
- ripaus vaniljaa
- ripaus suolaa
Blendaa ensin kuivat ainekset tasaiseksi jauhoksi. Kaada erilliseen kulhoon ja survo sitten taatelit tahnaksi ja sekoita kuiva jauhoaines taatelimassan joukkoon. Tarkasta maku, pyörittele taikinasta sopivan kokoisia palleroita ja nautiskele. Mikäli massa tuntuu jäävän liian kuivaksi, lisää joukkoon vettä ruokalusikallinen kerrallaan.
(Tästä taikinasta voi myös paistaa ”oikeita” pipareita! Lämmitä uuni 175 asteeseen, kauli ja muotoile taikina haluamallasi tavalla ja paista 6-8 min. Anna jäähtyä ja nauti.)
9
Liisa says
16/12/2014 at 18:31Oih, kun näyttää hyvältä! Ajattelinkin juuri viikonloppuna kokeilla jonkinlaista piparkakku -reseptiä :)) Tässä olis ainakin sen verran herkullisen näkönen resepti, että saatampa hyvinkin mahdollisesti koklata näitä! ;)
Ja muuten, tykkään ihan tositositosi paljon tästä sun blogin uudesta ulkoasusta! :))
Mukavaa joulun odotusta! :)
Aino says
17/12/2014 at 08:50Kiitos paljon ihana Liisa! Toivottavasti kokeilut menee nappiin:-) Kivaa joulun odotusta myös sinne<3
Kia says
17/12/2014 at 00:04Oi, kun näyttää ja kuulostaa tooodella hyvältä! Harmi etten pysty toteuttamaan reseptiä, sillä mulla ei ole enää tarpeeksi tehokasta blenderiä :( Voikohan näitä nauttia vielä joulun jälkeenkin… :D
Aino says
17/12/2014 at 08:52Hahah, ei mullakaan ole mitään tehokasta blenderiä opiskelijakämpässäni mut en oo antanu sen pysäyttää mua! :D Pienellä kikkailulla ja suurella kärsivällisyydellä pärjää myös… Ja tietty näitä voi nauttia vaikka ympäri vuoden ;)
Ida says
22/12/2014 at 10:19Moi! Ihanan kuuloinen ohje :) Ootko löytänyt noita Medjool-taateleita täältä Tallinnasta? Kaubamajassa oli koko syksyn myynnissä pieniä pakkauksia luomuversioita, aika kirpakalla hinnalla varustettuna kylläkin ;) Viimeksi kun kävin ei niitä sitten enää näkynytkään..
Iloista joulua!
Aino says
22/12/2014 at 20:54Moi Ida ja kiitos kommentista! Just viime viikolla oli tuoreikuivatut medjoolit alennuksessa (2,99€/700g) sekä Norde Centrumin että Postimajan Rimeissä :) Ainakin tuolla sataman Rimissä on ollut joka kerta kun oon ettiny, normihinta pyörii siinä 3-4 euron välillä, ei oo mun mielestä paha hinta lainkaan. Toivottavasti onnistut säkin nyt löytämään. Iloista joulua sinnekin :)
Janina says
14/11/2015 at 14:53Käyköhän tähän miten ns. tavalliset, pehmeät kuivatut taatelit?
Aino says
16/11/2015 at 09:55Käy hyvin. Ne ei ehkä soseudu yhtä helposti, joten jos tuntuu kuivilta niin kannattaa liottaa kuumassa vedessä vaikka vartin ajan ja käyttää sitten normaalisti :)